Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Burada , parfüm ve kolonyanın son kullanma tarihinin, parfümünüzün süresinin dolup dolmadığını nasıl anlayacağınız ve doğru şekilde nasıl saklayacağınız hakkında bilmeniz gereken her şeyi ele alacağız .
Parfümün son kullanma tarihi geçmiş mi?
Evet, parfüm ve kolonya bozulabiliyor. Ancak, ne kadar dayanacakları kokunun kimyasal bileşimine bağlıdır. Çoğu parfümün zor ve hızlı bir son kullanma tarihi yoktur. Bazılarının süresi bir yıldan kısa bir süre içinde dolmaya başlayacak ve diğerleri 10 yıldan fazla sürecek. Bununla birlikte, bir kokunun ortalama raf ömrü üç ila beş yıldır.
Uzmanlara göre , daha ağır baz notalara sahip parfümler en uzun süre dayanır. Bazı insanlar bu parfümleri iyi bir şarapla karşılaştırır - yaşlandıkça daha iyi hale gelirler. Daha ağır alt notalara sahip koku örnekleri arasında paçuli ve kehribar gibi oryantal kokular yer alır.
Bir kokuda daha açık baz notalar öne çıktığında, çözüm genellikle daha uçucudur. Örneğin narenciye, çiçeksi ve yeşil parfümler çoğu zaman uzun sürmez.
Raf ömrü aynı zamanda kokuları nasıl sakladığınıza da bağlıdır. Doğru şekilde depolanan parfümler, olmayanlara göre çok daha uzun süre dayanır (bundan sonra daha fazlası).
Parfümünüzün süresi dolarsa, uygulamak hoş olmayan bir kokuya, cilt tahrişlerine veya - aşırı durumlarda - alerjik reaksiyona neden olabilir. Parfümünüz birkaç yıldan daha eski ise, kullanmadan önce test etmeniz muhtemelen en iyisidir.
Parfümünüzün Süresinin Dolduğunu Anlamanın Üç Basit Yolu
Parfümünüzün son kullanma tarihinin dolup dolmadığını, kokusunu, görünümünü ve dahil olabilecek herhangi bir son kullanma tarihini kontrol ederek anlayabilirsiniz. Daha önce de bahsettiğimiz gibi, birçok insan parfüm hala güzel kokuyorsa süresinin dolmadığına inanıyor (farklı koksa bile).
Diğer insanlar bir kokunun kötüye gidip gitmediğini anlayamadıklarını söyleyecektir. Parfümünüzün süresinin dolup dolmadığını test etmenin bazı yolları .
Nasıl Koktuğunu Test Edin
Parfümünüzün kötüleşip bozulmadığını anlamanın en açık yolu kokusunu test etmektir. Bazı parfümler, zamanla sona erdiği bilinen bitkisel yağlar içerebilir. Kokunuz yağ içermiyorsa (uçucu yağlarda olduğu gibi), daha uzun süre dayanır. Parfümünüz veya kolonyanız sirke kokuyorsa veya orijinal kokunun konsantrasyonunda önemli bir değişiklik fark ederseniz, süresi dolmuş olabilir. Koku, başladığınızdan önemli ölçüde farklıysa, muhtemelen süresi dolmuştur.
Nasıl Göründüğünü Görün
Parfümünüzü test etmenin bir başka yolu da renge bakmaktır. Başladığınızdan daha koyu renkli bir parfüm kötü gittiği anlamına gelebilir. Şeffaf veya yarı saydam bir altın sıvıyla başladıysanız ve şimdi daha opak veya kehribar bir sıvınız varsa, bu süresinin dolduğunun bir işareti olabilir. Zamanla, yüksek alkol konsantrasyonlarına sahip kokular buharlaşabilir. Son kullanma tarihi geçmiş bir parfüm, şişede en son kontrol ettiğinizde olduğundan daha az parfüm içerir.
Son Kullanma Tarihini Kontrol Edin
Çoğu zaman parfümünüzün ambalajında bir çeşit son kullanma tarihi olacaktır. Bu, bir parti kodu veya bir PAO (Açtıktan Sonraki Süre) numarası şeklinde olabilir. Bunlar genellikle parfümün altında bulunur veya geldiği kutunun üzerine basılır. Genellikle ambalajın üzerine de basılmış katalog numarası ve barkod gibi birçok başka numara vardır. Parfümünüzün süresinin dolup dolmadığını belirlemek için hangi numaraya baktığınızı bilmek önemlidir.parti numarasının nerede bulunacağını gösteren bir şemaParti kodu: Parti kodu, bir parfümün ne zaman ve nerede üretildiğini belirten bir tanımlama kodudur. Parfüm şirketleri bu kodları kalite kontrol amacıyla, kötü bir parfüm grubunu tespit etmek ve piyasadan çıkarmak için kullanır. Tüm orijinal, markalı parfümlerin kendi parti kodları olmalıdır. Parti kodunun birçok çeşidi vardır ancak genellikle üç ila 12 sayıdan oluşur. Bazılarının kodda harfleri de olabilir. Bu kodlar, dağıtım sırasında önceden basılmış pakete uygulandıklarından, genellikle ambalaj üzerindeki diğer numaralardan farklı görünebilir.
Bazı parti kodu örnekleri şunları içerir:
CheckFresh , parfümünüzün tasarımcısını seçmenize izin veren ve parti kodlarının neye benzediğine dair belirli örnekler sağlayan çok kullanışlı bir açılır menüye sahiptir. Daha sonra kodu girebilir ve parfümünüzün tam olarak kaç yaşında olduğunu öğrenebilirsiniz.
PAO Numarası:
Parfüm ambalajınızın üzerinde yanında bir numara bulunan açık bir kavanozu temsil eden küçük bir sembol bulabilirsiniz. Bu sayı, parfümünüzü süresi dolmadan kullanabileceğiniz, açıldıktan sonraki ay sayısıdır.
Tipik olarak tavsiye edilen kullanım süresi parfüm açıldıktan sonra 30 aydır. Bu, yaklaşık iki buçuk yılda kokunuzun süresinin dolup dolmadığını görmek için test etmeye başlamanız gerektiği anlamına gelir.
Parfüm Nasıl Saklanır
Parfümünüzün mümkün olduğu kadar uzun süre dayanmasını istiyorsanız, uygun şekilde saklamanız önemlidir. Bir kokuyu doğru şekilde saklamak, onu sert sıcaklık dalgalanmalarından uzak tutmak anlamına gelir.
Parfümünüzü banyoda saklamak cazip gelse de, sıcak ve soğuk sıcaklık değişiklikleri parfümünüzün daha hızlı bitmesine neden olabilir. Nem, içindeki kimyasallarla da karışabilir.
Isı parfümün kimyasal yapısını bozarak gücünü kaybetmesine neden olduğundan parfümünüzü doğrudan güneş ışığında tutmaktan da kaçınmalısınız.
Isı parfümleri bozduğu için buzdolabında saklamanın iyi bir fikir olduğunu düşünebilirsiniz. Bununla birlikte, parfümü buzdolabınızdan çıkardığınızda, sıcaklık dalgalanmaları da aynı derecede zararlı olabilir.
Parfüm, yatak odası çekmecesi veya dolap gibi serin, kuru ve karanlık bir yerde en stabil olanıdır. Parfümün orijinal kabında saklanması en iyisidir, çünkü havaya maruz kalmak kimyasal dengeyi bozabilir. Ayrıca, içindeki alkolün buharlaşmasını hızlandırarak kokunun daha hızlı sürmesini sağlar.
Kaynak: https://www.fragrancex.com/blog/does-perfume-expire/#:~:text=Yes%2C%20perfume%20and%20cologne%20do%20go%20bad.&text=Many%20perfumes%20don't%20have,shelf%20life%20of%20a%20fragrance.