Otizmli Çocuklar İçin Oyunlar

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Otizmli Çocuklar İçin Oyun Uyarlama Genel Yönergeleri

Bir oyun için kullanılan uyarlamaların türü, çocuğun bireysel ihtiyaçlarına ve oynanmakta olan oyuna bağlı olsa da, herhangi bir sosyal oyun durumunda başarılı bir sonuç elde etmek için bazı genel yönergeler uygulanabilir.

Çocuğu bir oyunda deneyimleyeceklerine mümkün olduğunca hazırlamak akıllıca olacaktır.
Oyuna başlamadan önce çocuk kendisinden ne yapmasının istendiğini net bir şekilde anlamalıdır.
Çocuğun önceden herhangi bir endişesini ifade etme veya soru sorma (elinden geldiğince) fırsatına sahip olması gerekir.
Çocuk, akranlarıyla oyun oynamaya başlamadan önce beceri uygulaması için fırsatlara sahip olmalı ve oyunun amacını anlamalıdır.

Amazon reklamında duyusal meydan okuma kitabı

Aşağıda, otizmli çocukları başarılı bir şekilde oynamaları için desteklemek için yapılabilecek popüler çocuk oyunlarının ve uyarlamalarının bir listesi bulunmaktadır. OSB'li çocukların sahip olabileceği çok çeşitli özellikler nedeniyle, bu uyarlamaların her çocuk için uygun olmayacağı unutulmamalıdır. Daha ziyade, bu fikirler, bireysel ihtiyaç ve yeteneklerine dayalı olarak OSB'li çocukları desteklemek için kullanılabilecek, hem ebeveynler hem de öğretmenler için başlangıç ​​noktaları veya fikirler olarak kullanılabilir.

Otizmli Çocuklar İçin Oyunlar ve Uyarlamalar  

FİZİKSEL OYUNLAR 

Etiket
koşan-çocuklar-348159_640Oyuncuların genellikle oyun boyunca birbirleriyle konuşmalarını gerektiren tahta oyunları veya kart oyunlarının aksine, etiket gibi fiziksel oyunlar, çok fazla sosyal etkileşim olmadığı için ASD'li çocuklar için iyi sonuç verebilir. Ancak, "o" olma fikri biraz soyut olabilir ve çocukların herkesi güvende tutmak için oyunun amacını ve başka birini nasıl etiketleyeceği ve belirli bir alanda kalma gibi kurallarını anlamaları gerekir. Etiketin tüm öğrenciler için eğlenceli olduğundan emin olmak için aşağıdaki uyarlamalar yapılabilir:

Etiket Uyarlamaları:

Bir spor salonunda veya başka bir kapalı alanda etiket oynamak, kaçtığı bilinen otizmli çocuklar için akıllıca olabilir.
Dışarıda oynuyorsanız, sınırların nerede olduğunu anlamaları için oyunun çocukla oynanacağı fiziksel alanı önceden önizleyin.
"O" olma fikri de dahil olmak üzere etiket kurallarını öğretmek için bir sosyal hikaye veya görsel yardım oluşturun ve "o" olan kişinin nasıl değişebileceğini (örneğin, "Bir kişi var, o da etiketleyici ”;“ Etiketlemek veya hafifçe dokunmak isteyen kişi, onu yapmak için başka bir oyuncu ”;“ Başka biri seni etiketlerse, o sensin ”).
"O" olan kişiye özel bir şapka veya başka bir görsel işaret taktırın, böylece herkes herhangi bir zamanda "o" kim olduğu konusunda net olsun, çünkü bu sık sık ve hızlı bir şekilde değişebilir.
Gerekirse, çocuğun bir etiket oyununa katılmasını istemek için kullanması için yazılı bir dil veya bir iletişim panosu sağlayın veya birisinin oynamayı tercih etmeyeceğini bilmesini sağlayın.
 

Saklambaç
Bu zamansız çocuk oyunu, potansiyel olarak tehlikeli etkinlikleri teşvik ediyor gibi göründüğü için koşmayı veya saklanmayı seven otizmli çocuklar için zor olabilir. Bununla birlikte, sınırlı sosyal etkileşimler ve kullanılan kaba motor beceriler nedeniyle, OSB'li çocuklar için iyi bir seçim olabilir. Aşağıdaki uyarlamalar saklambaç oynamak için yardımcı olabilir:

Saklambaç için Uyarlamalar:

Çocuk kaçmaya yatkınsa, oyunu bir evin içi veya çitle çevrili bir alan gibi kapalı bir alanda oynayın. Hem güvenlik hem de tüm oyuncuların nerede saklanıp saklanamayacaklarını bilmeleri için tüm çocukların içinde kalmaları gereken sınırların farkında olmalarını sağlamak için özen gösterilmelidir.
Benzer şekilde, potansiyel saklanma yerleri için alanın önizlemesi de faydalı olabilir. Buzdolabı, derin dondurucu, çamaşır makinesi, kurutucu, fırın, ağacın yukarısında, drenaj kanalında vb. Saklanması güvenli olmayan yerlere işaret etmek de bazı çocuklar için önemli olabilir.
Çocuğa bir sosyal hikaye veya başka bir görsel destek sağlayın, böylece oyun boyunca olayların sırasının ne olduğunu bilebilir. Örneğin, "15'e kadar say, sessizce saklanırım, beni ararsın ve beni bulursun. Sonra değiştiririz. "
Bulunmayı beklemek zor olabilir, bu nedenle çocuğa beklerken yapacak bir şeyler vermek, örneğin sıkmak için macun, bakması en sevdiği kitap veya oynaması için sessiz bir oyuncak yardımcı olabilir.
Oyun boyunca dil modelleri sağlamak için bir iletişim panosu veya görsel destek oluşturun. Bu, sayma rakamlarını ve "Beni buldun!" Gibi ifadeleri içerebilir. "Seni buldum!" veya "Nerede olursanız olun dışarı çıkın!"
Çocuğa bağlı olarak, bu beceriler en iyi terapi seanslarında veya çocuğun güvenliğini sağlamak için akranlarıyla oynamadan önce bir yetişkinle 1: 1 oranında uygulanabilir.

Basketbol
kız-171207_640Otizmi olan birçok çocuğun sese ve diğer duyusal girdilere karşı duyarlılıkları vardır. Genellikle potansiyel olarak gürültülü veya yankıya eğilimli bir spor salonunda oynanan basketbol, ​​doğal olarak topun zıplaması, hakemin düdük çalması, yerde ayakkabıların gıcırdaması veya diğer oyuncuların birbirlerine bağırması gibi birçok yüksek sese sahiptir. otizmli bir çocukta stres ve / veya kaygı. Bir spor salonunda ses seviyesini ayarlamak mümkün olmayabilirken, OSB'li bir çocuğun çevrede daha rahat olmasına yardımcı olmak için birkaç seçenek vardır.

Basketbol için Uyarlamalar:

Kulaklık veya başka bir gürültü azaltıcı cihaz kullanın. Bu, bir basketbol maçına eşlik eden yabancı seslerin çoğunu filtreleyebilirken çocuğun kendisiyle konuşan diğer kişileri duymasına izin verir veya sahadaki harekette bir değişikliği gösteren düdük veya zamanlayıcı gibi sesler.
Vaktinden önce, yani özellikle yüksek bir sesin beklendiği bir oyundan, antrenmandan, spor dersinden veya teneffüsten çok önce tartışın. Örneğin, bir sepet yapılırsa insanların nasıl neşelendirecekleri veya bağıracaklarından bahsetmek, bir oyun sırasında bu olduğunda çocuğun tepkisini daha iyi düzenlemesine potansiyel olarak yardımcı olabilir. Çemberden geçen topun yüksek sesle sonuçlanacağını açıkça öğretmek, çocuğa bazı yüksek seslerin ne zaman çıkabileceğini tahmin etmelerine yardımcı olabilecek somut bir ipucu (çember içinde top) verebilir.              
 

Seksek
Hopscotch, çocukların fiziksel koordinasyonunu, dengesini ve bilişsel gelişimini destekleyen şaşırtıcı derecede karmaşık bir oyundur. Orta hat gelişimi üzerinde çalışmak (tek ayak üzerinde zıplama), vücut kontrolü (hatlara basmamak), kas gücü (işaretin üzerinden atlamak), el-göz koordinasyonu (kalemi fırlatmak) ve ince motor kontrolü (işaretleyiciyi almak) ), görünüşte basit olan bu oyunun birçok faydası olabilir! Bununla birlikte, bu beceriler otizmli bazı çocuklar için zorlayıcı ve dolayısıyla potansiyel olarak sinir bozucu olabilir ve onları oyun oynamaktan caydırabilir. Oyunu uyarlamak, hayal kırıklığı düzeyine yardımcı olabilir ve sosyal etkileşimler için fırsatlar sağlayabilir ve akranlarla birlikte olmaya dönüşebilir.

Seksek için Uyarlamalar:

Tahtadaki boşlukları numaralandırmak yerine, onları farklılaştırmak için renkleri kullanın. Bu, tahtadaki farklı kareleri ayırt etmek ve çocukların ayaklarını nereye koyacaklarını bilmelerine yardımcı olmak için başka bir görsel ipucu görevi görebilir.
Her seferinde bir beceriye odaklanın. Örneğin, bir çocuk, işaretleyiciyi bir kareye fırlatıp tekrar kaldırarak, zıplamak yerine uygun kareye doğru yürümeyi deneyebilir. Ya da çocuk zıplama pratiği yapıyorsa, belki de işaretleyicinin üzerinden zıplama veya hatlarda kalma konusunda endişelenmeleri gerekmez; daha ziyade aşağı ve geri zıplarlar. Yine de diğer çocuklar sırayla çalışabilir ve tahtada oynamaya başlamadan önce akranlarının bitmesini beklemeye odaklanırlar.
Tahta, çocuklardan bir öğretmen veya ebeveyn tarafından çağrılan uygun kutuya atlamalarını isteyerek sayı, renk veya harf tanıma gibi diğer becerileri pekiştirmek için kullanılabilir.
 

Simon diyor
OSB'li birçok çocuk öngörülebilirlik ve ne bekleyeceğini bilerek gelişir. Bu şekilde, bir oyuncunun "Simon" olarak adlandırıldığı ve grubun önünde durduğu ve diğerlerini çeşitli eylemler gerçekleştirmeye yönlendirdiği Simon Says zorlayıcı olabilir çünkü Simon dışında hiç kimse bundan sonra hangi etkinliğin çağrılacağını bilmiyor. Bir çocuğun bundan sonra ne olacağını bilmeme konusunda hissedebileceği endişe, kullanılan dile dikkat etmesini engelleyebilir ("Simon zıpla" yerine "Zıpla") ve çocuğun kendisinden önce "dışarı çıkmasına" neden olabilir. gerçekten başarılı olma şansınız var.

Simon için Uyarlamalar:

Simon'a seçim yapabileceği eylemlerin bir listesini vermek ve aynı eylemleri listeleyen otizmli çocuğa görsel bir yardım sağlamak gibi Simon'ın seçebileceği aktiviteleri sınırlandırın. Eylemler, oyunda kullanılma sırasına göre sağlanabilir, ASD'li çocuğun bir sonraki hareketin tam olarak ne olacağını bilmesine izin verebilir veya Simon'ın seçebileceği küçük bir liste olarak seçenekleri daraltarak ve verir. (aynı listeye sahip olan) ASD'li çocuk, Simon'un tam olarak ne söyleyeceğini bilmeseler bile, ne geleceğine dair daha iyi bir fikir.
"Simon diyor" kuralını kullanmayın (yani, Simon "Simon diyor" demezse ve eylemi siz yaparsanız, dışarı çıkarsınız) ve yalnızca gerçekleştirilen eylemlere odaklanın. Bu, "dışarı çıkma" baskısını ortadan kaldırır ve oturma, palto giyme, el sallama, günaydın deme gibi istenen davranışları uygulamak için bir araç olarak kullanılabilir.
 

MASA OYUNLARI

Şeker Diyarı
Pek çok çocuk tahta oyununda olduğu gibi, Candy Land oynaması oldukça basit bir oyundur, ancak otizm gibi engelli çocukların açık bir talimat olmadan oyunu başarılı bir şekilde oynamasını engelleyebilecek alt beceriler vardır. Örneğin, bir çocuğun renk oyununu hatırlaması, yolu baştan sona nasıl takip edeceği, sırayla nasıl hareket edeceği veya tahtada ne zaman ileri veya geri hareket edeceğini nasıl anlayacağı zor olabilir. Bu beceriler olmadan, meslektaşlarla oyun oynamak, katılan herkes için büyük olasılıkla sinir bozucu olacaktır. Bu alt beceriler birçok oyunda bulunurken, Candy Land ile nasıl ilgili olabileceklerine özgü bazı uyarlamalar aşağıda listelenmiştir:  

Candyland Reklamı

Şeker Diyarı Uyarlamaları

Her çocuğun hangi oyun kalemini kullandığı konusundaki karışıklığı en aza indirmek için, her öğrencinin küçük bir fotoğrafını işaretçisine yapıştırın. Benzer şekilde, çocuk hangi markanın kendisine ait olduğunu hatırlatmak için oyun parçasıyla aynı renkte bir kağıt bileklik takabilir.
Çocuğu oyunun yoluna alıştırmak için, "labirent" etrafında oyuncak bir araba sürmeyi deneyin veya yönlülüğü belirtmek için tahtanın etrafına oklu etiketler veya yapışkan notlar koyun. “Kısayolları” (Dağ Geçidi ve Gökkuşağı Yolu) açıklamaya özen gösterilmelidir, böylece çocuklar bu yolların ne zaman izleneceğini ve nereye gideceklerini anlamalıdır.
Bir sonraki oyuncunun sırası her geldiğinde masanın etrafından fiziksel bir şey geçirerek kimin sırasının geldiğini takip edin. Örneğin, bir şapka veya kolye her oyuncunun sırası sırasında etrafından dolaştırılıp takılabilir veya her oyuncunun önüne bir kupa konulup başkasına verilebilir.
Temel becerilerde ustalaştıktan sonra, "ileri doğru serbest hareket" ve "cezanın geriye doğru hareketleri" kavramlarını ele alın.
 

Şutlar ve Merdivenler
 Chutes and Ladders, bakmak kafa karıştırıcı olabilen çok yoğun bir oyun tahtasında oynanır. Oyun parçalarının hangi yönde hareket ettirileceğini takip etmek ve bir merdiveni ne zaman "yukarı" hareket ettireceğinizi veya iki boyutlu tahtadaki bir kanaldan "aşağı" ineceğinizi anlamak sinir bozucu bir oyun oynama deneyimi sağlayabilir. Genel olarak çocuklar, bir çarkın kullanımına ve oyun boyunca inen oluklara ve merdivenlere bağlı olarak, bu oyunun şans eseri kazanılması ve kaybedilmesi gerçeğiyle de mücadele edebilir. Özellikle otizmli çocuklar, kazanamıyorlarsa ya da liderlik etmedikleri takdirde, oyun boyunca hayal kırıklığı ya da öfke duygularıyla başa çıkmak için ne söyleyeceklerini bilmekte zorlanabilirler. Oyun içindeki görsel uyarıcıları anlamayı kolaylaştırmak ve akranlarla kullanılacak uygun dile odaklanmak için aşağıdaki uyarlamalar yardımcı olabilir:

 Şutlar ve Merdiven Uyarlamaları:

"Kanal" kelimesini tanımlayın! Bu muhtemelen küçük çocuklar için tanıdık bir kelime değildir ve "slayt" kelimesini kullanmak onlar için daha anlamlı olabilir.
Oyun başlamadan önce, otizmli çocukla birlikte tahtaya bakın, olukların ve merdivenlerin nerede başlayıp bittiğini işaret edin. Her birinin yolunu bir parmakla izlemek, bunu daha somut hale getirmeye yardımcı olabilir. Bir merdivenden "yukarı" çıkan yeşil oklar veya "aşağı" giden kırmızı oklar gibi tahtaya ok etiketleri veya yapışkan notlar koymak, oyun sırasında her şeyin düzene girmesine yardımcı olabilir.
Oyun sırasında kullanılacak dil için bir komut dosyası sağlayın. "Umarım bir merdiven alırım!" Gibi ifadeler veya "Oh hayır, bir kaydırağa indim!" çocuğun oyun boyunca kendi yolunu işlemesine yardımcı olabilir. "Bu uzun bir merdiven, iyi iş" veya "Hata, kaydın var" gibi ifadeler çocuğun akranlarına ne söyleyeceğini bilmesine yardımcı olabilir.
 

Hi-Ho Cherry-O, oyuncuları, kovalarını kiraz ağacından 10 kirazla doldurmak için temel toplama ve çıkarma dahil olmak üzere sayma becerileri üzerinde çalışmaya teşvik eder. Oyun, bir çark ile oynanır ve kirazları çıkarır veya çarkın belirttiği şekilde ağaca geri koyar. Otizmli çocukların kuralları takip etmelerine ve dil kullanımını teşvik etmelerine yardımcı olmak için aşağıdaki uyarlamalar yapılabilir:

KART OYUNLARI 

Git Balık
Bu klasik çocukluk oyunu, otizmli çocuklar için çok soyut ve kafa karıştırıcı olabilir. Bu oyun yalnızca çocukların balık tutma kavramına aşina olmalarını değil, aynı zamanda dili ("5'iniz var mı?"), Hafızayı (bir eşleşme yapmak için 5'e ihtiyacım var, Jane'in bir Bu yüzden Jane sormak için iyi bir insan olabilir) ve perspektif alma becerileri (Jane Anthony'den 5 istedi, bu yüzden Jane muhtemelen 5'e sahiptir) otizmli bir çocuk için zor olabilir. Bu oyunu daha somut hale getirmek için bazı uyarlamalar yapılabilir:

Balık Uyarlamalarına Git:

Balık tutma kavramını ve bunun oynanan kart oyununa nasıl uygulanacağını açıklayarak başlayın. İşe yarayabilecek bir açıklama, yığındaki kartların havuzdaki balıklar gibi olması ve oyuncuların ellerindeki kartların bir oltadaki balıklar gibi olması olabilir. Buradaki fikir, tüm balıkları havuzdan oyuncuların sırıklarına taşımaktır ve kazanan kişi en çok eşleşmeye sahip kişidir.
52 kartlık bir paketle oynuyorsanız veya Go Fish'e özgü bir desteyle oynuyorsanız bile , kullanılan kartların sayısını sınırlandırın, böylece işlenecek kadar fazla kart kalmaz.
Herkesin diğer oyuncuların sahip olduğu kartları görebilmesi için kartlar yukarı bakacak şekilde oynayın, otizmli çocuğun bakış açısına daha az odaklanmasına ve oyun için uygun dili kullanmaya ve oyunun nasıl oynandığını anlamaya daha çok odaklanmasına izin verin. (Bu strateji, çocuk oyuna daha aşina hale geldikçe aşamalı olarak kaldırılabilir).
Kartlar tüm oyunculardan gizlenmişse, otizmi olan çocuğa (ve istenirse diğer oyunculara) bir kalem ve kağıt verin, böylece hafızasına yardımcı olması için oyun boyunca notlar yazabilirler (örneğin, Jane'in bir 5'i vardır). Yine, bu, hangi oyuncunun hangi kartlara sahip olduğunu hatırlamaktan ziyade oyun oynamaya ve eğlenmeye daha fazla odaklanmaya izin verir.
 

Eski hizmetçi
Old Maid, diğer kart oyunlarıyla aynı dili, hafızayı veya perspektif alma becerilerini gerektirmediğinden, bu becerilerin zor olduğu çocuklar için iyi bir oyun olabilir. Oyunun amacı oldukça basit olduğu için: Old Maid ile bitmeyin, bu oyun otizmli çocuklara oyun boyunca sosyal becerilerini akranlarıyla pratik yapmak için iyi bir fırsat sağlayabilir.

Old Maid için Uyarlamalar:

52 kartlık bir paketle oynuyorsanız veya Old Maid'e özgü bir desteyle oynuyorsanız bile , fiziksel olarak işlenecek çok fazla kart kalmaması için kullanılan kart sayısını sınırlayın.
Bir kart sahibi kullanın, böylece çocuklar oyunu oynamaya odaklanabilir ve tüm kartları aynı anda ellerinde tutmaya çalışmazlar.  
Çocukların oyun boyunca ne söyleyeceklerini bilmelerine yardımcı olmak için "Oynamak ister misin / oynayabilir miyim?" Gibi ifadelerle bir senaryo sağlayın. "Senin sıran!" Bir kibrit buldum! "İyi oyun!" "Kahretsin, Eski Hizmetçim var!" vb.
 

Hafıza Oyunları Öğrenme Aşamaları

Adından da anlaşılacağı gibi, Hafıza oyunu ağırlıklı olarak görsel hafızaya dayanır ki bu otizmli bazı çocuklar için büyük bir güçtür. Diğer çocuklar, mekansal farkındalık ve birbirleriyle ilişkili olarak öğelerin yerini anlamak, özellikle zorlayıcı olabileceğinden, doğrudan görülemediğinde bir öğenin konumunu hatırlamak bir yana, mücadele edeceklerdir. Görsel hafızanın zor olduğu çocukları desteklemek için aşağıdaki uyarlamalar yapılabilir:

Bellek Uyarlamaları:

Oyunu ilk tanıtırken, sadece dört kart (iki maç) kullanın ve çocuk oyuna alıştıkça çiftlerin sayısını kademeli olarak artırın.
Çocuğun çiftler yapma ve birbirleriyle ilişkili kartları görme alıştırması yapmak için kartlar yukarı bakacak şekilde başlayın. Bunda daha ustalaştıkça, bazı kartları ters çevirin, böylece görülemediklerinde bile resimlerin nerede olduğunu hatırlamaya odaklanmaya başlayabilirler.
Hayvanlar, evcil hayvanlar, böcekler ve böcekler gibi sevilen bir konuyu kullanarak oyunu oynamak için özel bir kart destesi kullanın .
 

Savaş
Bu klasik kart oyununu oynamak için, oyuncuların büyük ve küçük sayı kavramlarını anlamaları gerekir. Otizmli çocuklara veya bu kavramları pekiştirmemiş olabilecek diğer çocuklara yardım etmek için bazı uyarlamalar yapılabilir:

Savaş Uyarlamaları:

52 kartlık bir deste kullanıyorsanız, oyuncuların bu kartların değerlerini ve sayı kartlarıyla nasıl karşılaştırıldıklarını hatırlamak zorunda kalmaması için görünen değerli kartları (Vale, Kız, Papaz, As) çıkarın.
Hangi sayının daha büyük olduğunu belirlemeye yardımcı olması için 2 - 10 arasında sayılar içeren bir sayı doğrusu sağlayın.
Çocuk hazır olduğunda, yüz değer kartlarını desteye geri ekleyin ve bunları uygun sırayla sayı doğrusuna ekleyin.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber