Osmanlı İran'ı Neden Hiç Fethedemedi?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Osmanlı İmparatorluğu en parlak döneminde neden İran'ı hiç fethetmedi?
Birkaç kez denediler ve her seferinde başarısız oldular. Osmanlıların yanında dokuz savaş yaptılar ve bazı başarılar elde ettiler. Irak'ı fethettiler ve geçici olarak güney Azerbaycan'ı ele geçirdiler. Ancak Osmanlı padişahı İran'ın attığını iddia etmesine rağmen kendisine İran şahı diyemedi.

Bunun için üç sebep var.

Birincisi, İran coğrafyası iç çekirdeğini büyük ordu oluşumlarından koruyor. Zagros dağları, Irak sınırı boyunca uzanıyor ve ünlü bir şekilde geçilmesi zor.

İkinci olarak İran'ın askeri gücü ve Osmanlı'ya benzer silahlara sahip olması.


Topları, silahları ve modern askeri taktikleri vardı. Osmanlıların müthiş bir ordusu vardı ve tüm gücüyle İran'ı fethedebilirlerdi. Ancak üçüncü nedenden dolayı hiçbir zaman tam ordularını İranlılara karşı kullanamadılar.

Bu, Osmanlıların endişelenecek çok fazla yaprağı vardı. Kuzeyde Avusturyalılar ve Ruslar, denizde Portekizliler ve Akdeniz ve Kuzey Afrika'da İspanyollar. 17. yüzyıldan itibaren Osmanlıların karşılaşacağı bir sorun, büyük güçler arasında sıkışıp kalmış olmaları olacaktır. Çökmekte olan Doğu Roma imparatorluğunun veya başarısız devlet olan Memluk Mısır'ın sınırına geldiklerinde genişleyebildiler. Ancak Avrupa'nın büyük liginin bir parçası olduklarında kıtanın konseri kuralları içinde oynamak zorunda kaldılar. Ve böylece İranlılara karşı asla büyük çaplı bir savaşa girişmeyeceklerdi.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak