Ormanda ve Doğada Yön Nasıl Bulunur?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Orman içinde yön bulmak için bir kaç farklı yönteme başvurulabilir. İlk ve en basit yöntem pusula yardımı ile yön bulmaktır.

Pusula ile nasıl yön bulunduğunu öğrenin:

Pusula ile yön bulma

İkinci yöntem ise güneşten faydalanarak yön bulmaktır.

Güneş ile yön bulma

Son olarak ormanda ağaçlara bakarak yönümüzü bulabiliriz.

Ağaçların yosunlarına bakarak yönünüzü bulabilirsiniz.

Karınca yuvaları ile yön bulma yöntemi

Karınca yuvalarını genelde ağaçların güneyine yaparlar ve ağızları güneye bakar. Karıncalar yuvasının girişine toprak yığar. Bu toprakları yuvayı rüzgar ve yağmurdan korumak için yuvanın kuzeyine yığarlar. Çünkü kuzey yarım kürede rüzgar kuzeyden eser. Buna dikkat ederek yön tahmin edilebilir.

Ağaç gövdesine göre yön bulma yöntemi

Ağaç dalları genellikle güneye doğru  gelişir. Ağaçlar, güneşten yararlanmak için güneye doğru dönme hareketi yaptıklarından kuzey taraftaki büyüme çizgileri sık aralıklı, güneydeki büyüme çizgileri ise daha seyrek (geniş) aralıklıdır. Böyle bir ormanda kesilmiş bir ağacın yerde kalan bölümü incelenerek yönümüzü bulabiliriz.

Doğal bitki örtüsüne bakarak yön bulma yöntemi

Bulunduğumuz çevredeki doğal bitki örtüsünü incelediğinizde fikir edinebilirsiniz. Ağaç ve bitkiler çeşitli etkenlere bağlı olarak yaşamlarını sürdürürler. Bulunduğu coğrafi bölge bitkilerin yetişmesini doğrudan etkiler. Vadi, deniz kenarı veya yamaçta bitki örtüsü farklıdır. Ülkemizde rüzgar ile birlikte yağışlar genel olarak kuzeyden gelir. Bu durum bitkilerin büyümesinde de etkili olur. Ağaç ve bitkilerin genel olarak dal ve yaprakları güney yönünde yoğunlaşır ve güney yönüne doğru eğilirler. İyi bir gözlemle kabaca yönümüzü bulabiliriz.

Yosunlara bakarak yön bulma yöntemi

Ağaçlarda veya taşlarda yosunlar oluşur. Bu yosunlar yön bulmaya yardımcı olabilir. Çünkü yosunlar, taşların ve ağaçların kuzeyinde oluşur. Rüzgarlar daha çok kuzeyden eserler. Yağmur, yağarken esen rüzgarın etkisiyle yan (kuzeyden) yağar.

Ayrıca kar yağdığı zamanlarda telefon direklerinin kuzey tarafları her zaman karlıdır. En son kuzeye bakan taraftaki karlar erir. Ormanda güneş batarken, güneşin battığı yöne dikkat edin, çünkü güneş batıdan batar.

Ormandaki ağaçlar ve taşların yosun tutan tarafları kuzeyi göstermektedir. Ağaçların yosun tutan tarafına yüzümüzü döndüğümüz önümüz kuzey, arkamız güney, sağ tarafımız doğu ve sol tarafımız da batı yönünü gösterir.

  • Pusula yardımıyla
  • Kutup yıldızıyla
  • Güneşle yön bulma
  • Saat yardımıyla yön tayini 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber