Okuma Akıcılığını Geliştiren Yöntemler

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Koro Okuma nedir?
Koro okuma, birden fazla okuyucunun aynı metni sözlü olarak okumasını içeren bir topluluk okuma biçimidir. Grup okuması birden fazla metin türü ile yapılabilir, ancak şiirler belki de kullanılan en popüler ortamdır. Şiirin melodik ve ritmik yapıları, öğrencilerin yüksek sesle okumaktan keyif aldıkları eğlenceli okuma materyalleri sağlar. Koro okuması, sıralı okuma DEĞİLDİR! Öğrenciler sadece bunu yaparken kendilerini rahat hissettiklerinde ve ancak metin üzerinde çalıştıktan sonra sözlü olarak okurlar.

Neden Koro Okuma?
Araştırmalar, başkalarıyla birlikte okumanın, okuma akıcılığını geliştirmenin en iyi yollarından biri olduğunu desteklemektedir (Rasinski, 2000). Koro okuma, daha akıcı okuyucuların daha az akıcı okuyucuları desteklemesini ve böylece okuma akıcılığını geliştirmesini sağlar.
Grup okuma, sınıf topluluğu oluşturur. Öğrenciler, işbirliği ve dostluk içeren bir ekibin parçası olduklarını hissederler.
Koro okuma, aruzi geliştirir. Prozodi (bazen ifade olarak da anılır), konuşmanın ritmik ve tonal yönleridir ve okuma akıcılığının geliştirilmesinin dört temel sütunundan en zor olanlarından biridir . Bununla birlikte, koro okuma, öğrencilere doğru ifade, tonlama, hız ve perdeyle okuma pratiği yapmaları için mükemmel bir fırsat sağlar.
Öğrenciler koro okumayı SEVİYOR! Evet, daha büyük öğrenciler bile onu seviyor.
10 Koro Okuma Türü
Tüm öğrenciler her metin satırını birlikte okur. Bu, sınıfınıza başlamak için harika bir seçenektir. Ayrıca, daha çekingen ve kendine daha az güvenen okuyucuların yüksek sesle okumaya alışmalarına yardımcı olur. Öğrenciler, akranlarının da yüksek sesle okurken yüksek sesle okuduğunu duyduklarında anında işitsel geri bildirim alırlar.


Bu düzenlemede, bir öğrenci metnin belirli kısımlarını bağımsız olarak okurken, tüm grup belirli noktalarda, genellikle anahtar kelime öbekleri veya ayetler “zikreder”.


Bu model için, metin ilerledikçe okuyucu sayısı artar (veya azalır). Bir öğrenci okumaya başlar ve diğerleri metnin belirlenmiş bölümlerine (önceden belirlenmiş satırlar veya tümceler) katılır.


Bu düzenleme ile bir öğrenci belirli dizeleri, kıtaları veya dizeleri tek başına okuyacaktır. Başlangıçta, kendinden daha emin okuyucularınız yalnız okuyucu olmak için gönüllü olacaklar. Bununla birlikte, aynı metnin alıştırılması ve tekrarından sonra, kendine daha az güvenen veya güçlük çeken okuyucular da gönüllü olacaktır.

Okuyucuları iki gruba ayırın. Bir grup kendi satırlarını okur ve diğer grup takip eden satırlarla yanıt verir. Bu ileri geri düzenleme, öğrencilerin tutarlı ritmi ve pürüzsüzlüğü korurken bir metin alıştırması yapmasına olanak tanır.
koro okumaEşzamanlı grup okuması için, öğrencileri iki gruba ayırın. Bir grup şiiri okurken, diğer grup ritmik olarak şiirden bir mısra söyler. koro okuma
Her öğrenciye metinden bir mısra, mısra veya dörtlük atayın. Grubun tüm üyelerinin birlikte okuması için birkaç satır ayırın.koro okuma
Öğrenciler okumak istedikleri satırları seçebilir veya şiirin satırları 1-6 arasında numaralandırılabilir ve satır atamak için bir kalıp kullanılabilir. Okuyucuları satırlara atamak için hangi yöntem kullanılırsa kullanılsın, grupların sadece tüm satırların onları okuyan en az bir üyeye sahip olduğundan emin olmaları gerekir.koro okuma
Öğretmen veya bir öğrenci bir satırı okur ve sınıf veya başka bir grup aynı satırı geri okur. “Yankılanan” öğrenciler, satırı aynen okuyucunun yaptığı gibi okumalı, eşleşen perde, ritim ve ifade olmalıdır.koro okuma
Sınıf veya grup bir satırı okur ve öğretmen veya öğrenci aynı satırı geriye doğru okur, eşleşen perdeyi, ritmi ve ifadeyi.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber