Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Okul öz-değerlendirmesi, okul gelişimini sağlamada temel bir güç olabilir ve bu inceleme, okul gelişimine öncülük etmenin bir yolu olarak öz-değerlendirme için temel tartışmaları ve çıkarımlarının neler olduğunu ortaya koymaktadır.
İnceleme ayrıca, daha önce süreçten geçen sistemlerden ve okullardan öz değerlendirme ve vaka çalışması örnekleri yürütmek için bir çerçeve içermektedir.
Okul öz-değerlendirmesi, bir okuldaki personel üyelerinin kendi uygulamaları üzerinde düşündükleri ve öğrenci ve mesleki öğrenme alanlarında gelişmeyi teşvik etmek için eylem alanlarını belirledikleri bir süreçtir. Süreç, sürecin tam doğasını tanımlayan ve içinde gerçekleştiği bağlamı yansıtan bir dizi süreklilik üzerine yerleştirilebilir. Bu boyutlar şunları içerir: özetleyici-biçimlendirici; içten-dıştan tahrikli; ve öz değerlendirmenin yukarıdan aşağıya mı yoksa aşağıdan yukarıya bir süreç olarak mı yürütüldüğü. Ayrıca, okullar kendi bağlamları ve uygun konumları üzerinde düşünmeli ve okul öz değerlendirmesinin öğrenci ve mesleki öğrenim üzerindeki etkisini optimize etmek için unsurları harmanlamalıdır.
Okul gelişimi açısından, öğretmenler ve okul liderleri, gelişim için anahtar değişim ajanlarıdır ve öz değerlendirme, okul gelişimini teşvik etmek için gerekli ancak yetersiz bir bileşendir. Okul iyileştirme faaliyeti için beş aşama ana hatlarıyla belirtilmiştir:
Aşama 1 – spesifik müdahale ve herhangi bir değişim sürecinde kültürün öneminin vurgulanması
2. Aşama – öğretmen eylem araştırması ve okulun kendi kendini değerlendirmesine odaklanma
Aşama 3 – ortaya çıkan okul etkililiği bilgi tabanının üzerine inşa etmek
4. Aşama – reformların büyütülmesi
Aşama 5 – sistemik reform.
Okul öz-değerlendirmesi tutarlı bir çerçeve içinde yapılmalı ve çeşitli kaynaklardan bir dizi veri toplamak için sistematik süreçleri destekleyen bir dizi yapı tarafından desteklenmeli ve öğrenci ve profesyonel öğrenmeyi geliştirmek için eyleme bilgi vermelidir.
Bu incelemedeki kanıtlar, eğer bireysel bağlamlar destekleyici ortamlar yaratabiliyorsa, okul öz değerlendirmesinin öğrenci ve profesyonel öğrenmeyi desteklemede önemli bir rolü olduğunu göstermektedir.