Noel'i Kutlayan Müslümanlar Günaha Girer mi?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Soru:

Bir Müslüman Noel'i kutlayabilir mi? Kutlamanın haram olduğunu söyleyen bir Alim var mı? Eğer öyleyse kim? Noel'i kutlamakla ilgili fetva var mı? Kur'an-ı Kerim'de Noel ile ilgili yazıyor mu?
fetva:
Hamd, Âlemlerin Rabbi Allah'a mahsustur; Salât ve selâm, Peygamberimiz Muhammed'e, onun âline ve bütün ashâbına olsun.

Bir Müslüman, kendisine verdiği büyük nimetler için Allah'a şükretmelidir. Onu doğru yola ileten O'dur. O halde kendisini mübareklerin yolu olan bu yolda sabit kılması ve gazaba uğrayanların ve sapıkların yolundan uzak tutması için Allah'a dua etmeye devam etmelidir.
Kâfirler, Müslümanları doğru yoldan uzaklaştırmak ve hak dinleriyle ilişkilerini kesmek için hiçbir çabadan kaçınmazlar. Allah şöyle buyurur: {Kitap ehlinden (Yahudi ve Hıristiyanlardan) çoğu, isterler ki, sizi inandıktan sonra kâfirler olarak geri çevirselerdi, hatta haktan sonra bile kendi nefislerindeki kıskançlıktan dolayı. Muhammed sallallaahu `alayhi sellem'in (Allah onun zikrini yüceltsin)Allah'ın Rasûlüdür) onlara tecelli etmiştir. Ancak Allah emrini getirinceye kadar bağışlayın ve hoş görün. Şüphesiz Allah, her şeye kadirdir.}[ 2:109].
Biz Müslümanlar, Allah'ın bize bildirdiği dinimizle gurur duyuyoruz ve Allah'ın bizi dinine seçtiği için şükrediyoruz.
Allah şöyle buyuruyor: {… Bugün size dininizi kemale erdirdim, üzerinizdeki nimetimi tamamladım ve size din olarak İslam'ı seçtim. …}[ 5:3].
Kafirlerin ikinci binyıl, Noel Günü vb. kutlamaları, bir Müslümanın sakınması gereken yalanlardandır. Allah şöyle buyurur: {Ve batıla şahitlik etmeyen ve kötü bir oyuna veya kötü söze uğrarlarsa, ondan şerefle geçerler.}[ 25:72].
Bilinen birçok ata, yukarıdaki ayetteki "bâtıl"ın, kâfirlerin bayramları anlamına geldiğini açıkça belirtmişlerdir. İmam Ahmed, Hadis-i Müsned'inde ve İmam Tirmizi, Sünen kitabında, Enes'ten, Peygamber'in Medine'ye insanların iki gün içinde oynadıkları sırada geldiğini söylediğini nakletmiştir. Peygamber, "Bu iki gün nedir?" diye sordu. Dediler ki: "Bu bizim cahiliyemizde oynadığımız iki gündür! Peygamber, "Allah onların yerine daha güzel iki gün kıldı. Kurban Bayramı ve Kurban Bayramı".
Peygamber (s.a.v.)'e geldi ve: "Ben Büvane'de bir deve kurban etmeyi adadım. Peygamber (s.a.v.) sordu: "İslam'dan önce orada tapılan herhangi bir put var mıydı? Onlar (insanlar) Dedi ki: Hayır, sordu: Orada İslam öncesi bayram var mıydı? , ne de bir insanın üzerinde kontrol sahibi olmadığı bir şey yapmak gerekir."
Şüphesiz bu bayramları kutlamak aslında kâfirleri örnek almaktır. Abdullah bin Amar bin el-Aas'ın arkadaşı şöyle dedi: "Her kim İran yılbaşını veya karnavalını kutlar ve ölümüne kadar onları taklit ederse, Kıyamet Günü onlarla birlikte dirilir."
Peygamber, sahih bir hadiste bildirildiği gibi, "Müslüman olmayanları taklit eden onlardan biridir" dedi [İmamlar Ahmed ve Ebu Davud].
Bu nedenle, bir Müslüman'ın Noel Günü'nü kutlamasına izin verilmez ve onları tebrik etmesine izin verilmez. Bir Müslüman diğer bayram günlerini de kutlamaz. Bir Müslüman sadece İslami bayram günlerini kutlar.
Allah Kuran'da İsa'nın doğumunun detaylarından birçok kez bahsetmiş, ancak bu vesileyle yapılacak herhangi bir kutlamadan bahsetmemiştir.
Lütfen Fetva'yı okuyun: 82006 .
 
Allah en iyisini bilir.
 
Fetvayı yanıtlayan: Islamweb'deki Fetva Merkezi

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak