Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Hakkında yüzlerce kitap yazılan, Cumhuriyet dönemi genel kültür tarihimizin temel taşlarından olan bu önemli şairin yaşamından şiirlerine kadar bu yazımızda bilgiler vermeye çalışacağız.
Türk şiirinin en önemli temsilcilerinden biri sayılan Nazım Hikmet Ran hayatında birçok önemli ayrıntı mevcuttur.
Nazım Hikmet Ran Kimdir?
Resmi doğum tarihi 15 Ocak 1902 olarak yazılmış olsa da gerçekte 20 Kasım 1901 tarihinde Selanik’te dünyaya gelmiştir. Babası Hikmet Bey, annesi ise Celile Hanım’dır.
İlkokulu Numune Mektebi’nde bitiren Nazım Hikmet daha sonra Mekteb-i Sultani’ye yani yazdırıldı. Ancak maddi şartları yeterli gelmeyince Nişantaşı Sultanisi’ne geçti.
Burayı bitirdikten sonra Heybeliada Bahriye Mektebi’ne kaydolan Nazım Hikmet buradan 1917 yılında mezun oldu.
Nazım Hikmet Ran Edebi Kişiliği
Türkiye’de çağdaş Türk şiirinin en önemli isimlerindendir. Türk edebiyatına önemli eserler bırakan şair Türkiye’de serbest nazımı ilk kullananlardandır. Nazım hikmet yaptığı şiirler ve bıraktığı eserler bakımından Türk insanlığın hafızalarından silinmeyecek izler bırakmayı başarmıştır.
Otuza yakın basılmış eseri bulunmaktadır. Bunların çoğunu şiirler oluştursa da Nazım Hikmet aynı zamanda tiyatro eserleri, roman ve hatırat da yazmıştır.
Alemdar Gazetesi’nin 1920 yılında düzenlediği yarışmada birincilik kazandı. 1923 yılında Moskova’ya gitti. Ve 1924 yılında burada ilk şiir kitabı olan “28 Kanunisani” basıldı. Nazım Hikmet böylece ilk ödülü almış oldu.
Nazım Hikmet Ran’ın Hayatı
1932’de yasak bir bildiri sebebiyle gözaltına alınıp 1933 yılında 5 yıllık mahkumiyet kararı ile Bursa Cezaevi’ne gönderildi.
Buradaki kısa bir tutukluk süresinden sonra salıverildi. Ancak 1938 yılında Harp Okulu öğrencileri isyan çıkartmak maksadıyla suçlanıp bir kez daha tutuklanıp 15 yıllık mahkumiyet kararı üzerine Ankara Cezaevi’ne kondu.
Buradan İstanbul Cezaevi’ne nakledildi. Bu süre zarfında ayrıca Askeri Mahkemece de yargılanıp hakkında 20 yıllık bir mahkumiyet kararı daha verildi.
Daha sonra Çankırı ve Bursa Cezaevlerine de kondu. 1950 yılında başladığı açlık grevi sonucu sağlığı bozulunca İstanbul’da Cerrahpaşa Hastanesi’ne yatırıldı. Aynı yıl yürürlüğe giren af ile hapisten çıktı.
1935’de Piraye Altınoğlu ile evlenen Nazım Hikmet daha sonra Piraye Hanım’dan boşanıp, dayısının kızı Münevver Andaç ile evlenmiştir. Bu evlilikten Mehmet adında bir oğlu olmuştur.
1951’de Romanya ve Bulgaristan üzerinden Karadeniz yoluyla Moskova’ya kaçtı. Aynı yıl Bakanlar Kurulu’nun verdiği kararla vatandaşlıktan çıkarıldı.
1959 yılında Rus Vera Tulyakova ile evlendi. 3 Haziran 1963 günü Moskova’da vefat etmiştir.
Bakanlar Kurulu’nun 05 Ocak 2009 tarihinde aldığı bu karar ile 58 yıl sonra Nazım Hikmet Ran yeniden Türk vatandaşı oldu .
Nazım Hikmet Ran Eserleri
Nazım Hikmet kimilerine göre sadece siyasi konuları ele alan şair, kimilerine göre en iyi şairleri arasına ismini kazındıran önemli kişi.
Ünlü şair değerli eserlerine bir kaç örnek vermek gerekirse, Henüz Vakit Varken Gülüm, seni düşünmek adlı şiiri, Kan Konuşmaz romanı gibi günümüze birçok güzel eser bıraktığını görmüş oluruz. Bu değerli eserleri sizler için aşağıda paylaşıma sunduk.
Şiirler
835 Satır (1929)
Jokond ile Si-Ya-u (1929)
Varan 3 (1930)
1 + 1 = 1 (1930)
Sesini Kaybeden Şehir (1931)
Benerci Kendini Niçin Öldürdü (1932)
Gece Gelen Telgraf (1932)
Taranta Babu’ya Mektuplar (1935)
Portreler (1935)
Simavna Kadısı Oğlu Şeyh Bedreddin Destanı (1936)
Saat 21-22 Şiirleri (1965)
Dört Hapishaneden (1966)
Memleketimden İnsan Manzaraları (1966-1967)
Rubailer (1966)
Roman
Kan Konuşmaz
Yeşil Elmalar
Yaşamak Güzel şey Be Kardeşim
Hikayeler
Çeviri Hikâyeler
Sevdalı Bulut
Tiyatro
Kafatası
Bir Ölü Evi
Ferhad ile şirin
Yusuf ile Menofis
Demokles’in Kılıcı
Kadınların İsyan