Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Muz, sağlığa çok faydalı ve çok lezzetli bir meyvedir. Muzu sevmeyen insan sayısı çok azdır. İnsanların en çok sevdiği meyveler arasında bulunmaktadır. Muzun anavatanı Güney Çin ile Hindistan olmasına rağmen ülkemizde de yetiştiriciliği yapılmaktadır. Peki muz en çok hangi ilde yetişir?
Ülkemizde Akdeniz iklimi en çok tarım ürünlerinin yetiştiği iklim türü olmaktadır. Muz da, yine en çok Akdeniz Bölgesi’nde yetişmektedir. Muzun en çok yetiştiği illerin başında Mersin ve Anamur gelmekte olup daha sonrasında bu illeri Antalya ve Alanya takip etmektedir. Ülkemizde en kaliteli muz Mersin ve Anamur’da yetişmektedir.
MUZ DÜNYADA EN ÇOK NEREDE YETİŞİR?
Muz, yetişme koşullarına bakıldığında bir sıcak iklim meyvesi olarak tanımlanır. Avrupa'nın çeşitli bölgelerinde en çok yetiştirilen meyvelerden bir tanesidir. Avrupa'nın yanı sıra Kutup Dairesi'nde yetiştirildiği de bilinmektedir. Fakat burada yetişmesi için oluşturulan seralar, jeotermal sularla ısıtılır.
Muz yetiştiriciliğinin en çok yapıldığı ülkeler şu şekilde sıralanır:
- Honduras
- Kenya
- Kamerun
- Bangladeş
- Mısır
- Vietnam
- Kolombiya
- Kosta rika
- Tanzanya
- Endonezya
- Meksika
- Ekvator
- Hindistan
TÜRKİYE'DE MUZ YETİŞTİRİCİLİĞİ YAPILAN ŞEHİRLER
Muz meyvenin gövdesi yetişmesi sırasında ılıman iklimi tercih eder. Gövdesi toprak altında yetişen meyve, şeker açısından zengin ve kolay tüketilebilirdir. Muzun, ticari amaç güdülerek üretiminin yapılması 1930 yıllarına kadar dayanmaktadır.
Muz, ülkemizin her bölgesinde yetişmez. Türkiye coğrafyasında iklim, bölgeden bölgeye değişkenlik göstermektedir. Bu açıdan bakıldığın muzun yetişmeye en uygun olduğu bölge, ılıman iklimin hakim olduğu Akdeniz Bölgesi'dir. Akdeniz Bölgesi'nde muz yetiştiriciliğinin en çok yapıldığı yerler şu şekilde sıralanması mümkündür:
- Antalya
- Alanya
- Anamur
- Gazipaşa
- Mersin
- Bozyazı
MUZ NASIL YETİŞTİRİLİR?
Muz yetiştiriciliği yapabilmek için öncelikle tarım yapılacak alandaki arazi şartları ile iklimin muzun ihtiyaç duyduğu özellikleri taşıması gerekir. Ülkemizde muz yetiştiriciliği Akdeniz Bölgesi'nde yapılırken muzun yetişmeye en uygun olduğu aylar Mart, Nisan ve Mayıs aylarıdır.
Muz, yüksek sıcaklık ve neme ihtiyaç duyar. Bu sebeple yetiştiricilik yapılan alanın -3 derecenin altına düşmemesi gerekir. Toprak yapısı humus bakımından zengin, kumlu ve killi olmalıdır. Ayrıca toprağın geçirgen bir yapıya sahip olması da yetiştiriciliğin daha sağlıklı bir şekilde yapılmasına olanak tanır. Muzun en yüksek verimde yetiştirilebilmesi için toprağın pH derecesinin ise 6-7 arasında olması beklenir.