Milli Savunma Üniversitesi Hakkında Her Şey 2021

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Modern dünya tarihinin kaydettiği karizmatik liderlerin başında kuşkusuz Mustafa Kemal ATATÜRK gelmektedir.

Mustafa Kemal ATATÜRK, yıkılmış bir imparatorluğun küllerinden modern Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran büyük önder, ebedî başkomutan, saygın devlet adamı olarak dünya tarihinde yerini almıştır.

Bir liderin kişiliğinin oluşmasında, yetişmesinde şüphesiz, içinde yaşadığı çevre etkin rol oynamıştır.

Üstün bir önder olarak ATATÜRK'ün yetişmesinde de aldığı eğitimin önemli bir etkisi ve katkısı vardır. Bu süreçte aile çevresi, ilk öğrenimi, Mülki ve Askerî Rüştiye, Manastır Askerî İdadisi, Harp Okulu ve Harp Akademisindeki eğitim ve öğrenimleri bilgi birikiminin oluşmasında ve kişiliğinin şekillenmesinde büyük etkiler yapmıştır. Mustafa Kemal'in düşünce yapısının oluşması ve ileriye dönük fikirlerinin şekillenmesi, ilerde gerçekleştireceği önemli işlerle ilgili bilinçli bir fikrî alt yapının oluşması da bu yıllardan başlayarak gerçekleşmiştir.

Bu bakımdan, aile çevresi ve çocukluğu da dikkate alındığında 1881'den Harp Akademisini bitirdiği 1905'e kadar olan dönem büyük önem taşımaktadır. Yaklaşık yirmi beş yıllık bu zaman diliminde dış çevre olarak çocukluğunun geçtiği değişik mekânlar, okullar, Manastır ve Selanik şehirleri söz konusudur. İç çevre açısından ise genç Mustafa Kemal'i etkileyen arkadaşları, dersler, öğretmen ve yöneticiler, olaylar, düşünürler, şairler, yazarlar, okuduğu kitaplar birikim ve kişiliğinin kaynaklarıdır. Bütün bunların yanında genç Mustafa Kemal'in bilinçli öğrenme isteği ve çabaları ile üstün kavrayış, algı ve sezgi gücü, kitap okuma alışkanlığı ve kitap sevgisi liderlik oluşumunu etkileyen temel kişilik özellikleridir.

Mustafa Kemal'in bu yirmi beş yıllık süreçteki askerî eğitim ve öğrenim hayatı; onun başarılı bir asker, devlet adamı, inkılapçı ve düşünce adamı, kısaca dünya çapında "vizyon" sahibi karizmatik bir lider olmasına doğrudan etki yaptığı görülmüştür. ATATÜRK'ün söyledikleri ve gerçekleştirdiklerinin daha iyi anlaşılıp anlatılmasında bu sürecin çok iyi bilinmesinin önemli olduğu ortadadır.

HAVA HARP OKULU


GENEL HUSUSLAR
669 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamında Milli Savunma Üniversitesi bünyesinde teşkil edilen Hava Harp Okuluna; 671 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye göre pilotaj eğitimi veren üniversiteler öncelikli olmak üzere .

ÜNİVERSİTELERİN TÜM MÜHENDİSLİK BÖLÜMLERİNİN BİRİNCİ SINIFINDAN
öğrenci alınacaktır.

Bu kapsamda; temin edilecek öğrenciler 2017-2018 Eğitim Öğretim Yılı 1’inci
yarıyılından başlamak üzere Hava Harp Okulunda BİRİNCİ SINIFTA eğitime başlayacaktır. Öğrencilerin, Havacılık ve Uzay Mühendisliği, Elektronik Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği ve Endüstri Mühendisliği bölümlerinden birine yerleştirmesi Hava Harp Okulu Komutanlığı tarafından yapılacaktır.

Değerli gençlerimiz; Türk Hava Kuvvetlerinin temel subay kaynağı Hava Harp Okulu İstanbul Yeşilyurt’ta bulunmaktadır. 669 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamında Milli Savunma Üniversitesi bünyesinde teĢkil edilen Hava Harp Okulunda; Havacılık ve Uzay Mühendisliği, Elektronik Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği ve Endüstri Mühendisliği dallarında lisans düzeyinde akademik eğitim, askeri eğitim ve özendirici uçuş eğitimi verilmektedir. Dört yıllık eğitim ve öğretimlerini başarıyla tamamlayan Harbiyeliler lisans diplomasına sahip pilot adayı teğmenler olarak mezun olmaktadır.
Öğrenimlerini başarı ile tamamlayan Harbiyelilerden sağlık muayenesini başarıyla geçenler İzmir’de uçuş eğitimine başlamakta, sağlık muayenesini herhangi bir nedenle kaybedenler ile uçuş eğitiminden çeşitli nedenlerle ayrılanlar ise Hava Kuvvetlerindeki diğer sınıf okullarında eğitim almaktadır. Eğitimlerini tamamlayan teğmenler pilot veya diğer sınıflarda subay olarak Hava Kuvvetleri Komutanlığında görev yapmaktadır. Hava Harp Okulundan mezun olan subaylar; lojman, sosyal tesis gibi birçokimkândan yararlanmakta, yurt içi ve yurt dışındaki eğitim kurumlarında yüksek lisans ve doktora eğitimi alma imkânı bulmaktadır. Hava ve uzay gücünün dünya genelindeki önemi ve etkisi her geçen gün artmaktadır. Hava Kuvvetleri Komutanlığı ailesi sizlerin katılımı ile daha da güçlenecektir.
Başvuru koşulları kadın ve erkek adaylar için aynıdır. Başvuru koşullarını sağlayan adaylar 17 Kasım 2016 - 12 Ocak 2017 tarihleri arasında www.msb.gov.tr internet adresine girerek başvuru yapmaları gerekmektedir. İnternet sitesi üzerinden başvuru yapmayan adaylar ikinci seçim aşamalarına çağrılmayacaktır. İhtiyaç duyulan öğrenci sayısına göre “Seçim Aşamaları Çağrı Puanı (Baraj Puanı)” belirlenecektir. Baraj puanı Lisans Yerleştirme Sınavının (LYS) MF-4 puan türüne göre belirlenecek ve internet sitemizden yayımlanacaktır. Baraj puanını aşan adaylar ikinci seçim aşamaları için Hava Harp Okuluna davet edilecektir. Mülakat sınavına çağrılacak aday sayısı kontenjanın 6 katına kadar olacak şekilde belirlenecek, yapılacak sınavlarda
kontenjanın karşılanamaması durumunda ise ilave çağrı yapılabilecektir.
Değerli gençlerimiz; Türk milletinin gururu, mavi göklerin yılmaz bekçisi, iki bin yıllık ordunun yüz yıllık çelik kanatları olmak istiyorsanız bu kılavuzu okuduktan sonra www.msb.gov.tr internet adresinden başvuru formunu doldurarak başvurunuzu yapınız.


BAŞVURU KOŞULLARI

a. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,

b. Herhangi bir nedenle askeri okullardan çıkmamış/çıkarılmamış, sivil okullardan
çıkarılmamış olmak,

c. Bakanlar Kurulu kararları ve mahkeme kararlarınca terör örgütü olarak
kabul edilmiĢ, FETÖ/PDY, PKK ve DAEġ baĢta olmak üzere tüm terör örgütleriyle
kendisi, annesi, babası ve kardeĢlerinin herhangi bir irtibatı veya iltisakı
bulunmamak,

ç. Yurt dışındaki üniversitelerde öğrenimini sürdüren öğrencilerin denkliği YÖK
tarafından onaylanmış ve bu denkliği gösteren belgeye sahip olmak,

d. Başvuru tarihi itibariyle en fazla 21 yaşında (1995 ve sonrası doğumlu) olmak
(Yaş düzeltmesi yaptıranların düzeltmeden önceki yaşı dikkate alınır),

e. Başvuru tarihleri arasında gerçekleştirilecek başvuru işlemini tamamlamış
olmak.

Davet edilen adayların isimleri ve Hava Harp Okulunda hazır bulunacakları tarih www.msb.gov.tr internet sitesinden yayımlanacaktır. Adaylar hazırlayacakları evrakları internet sitesinden temin edeceklerdir. Posta yolu ile herhangi bir belge gönderilmeyecektir.
İkinci seçim aşamaları süresince adaylar; imkânlar dahilinde Hava Harp Okulu tesislerinde kalabilecekler ve sınavlar süresince yemek ihtiyaçları Hava Harp Okulu tarafından ücretsiz karşılanacaktır.

İnternet sitesi ile ilgili herhangi bir problemle karşılaşan adayların aşağıdaki telefonu arayarak yardım almaları gerekmektedir.

İnternet Adresi: www.msb.gov.tr
Telefon (Hava Harp Okulu) : 0 212 663 28 30 - 0 212 663 24 90
(Hava Kuvvetleri Komutanlığı) : 0 312 414 33 47 - 0 312 414 34 94

KARA HARP OKULU


KHO'nun vazifesi: Asker kişilerde bulunması gereken niteliklere sahip, liderlik özellikleri gelişmiş, askerî sevk ve idare yeteneği kazanmış, yeterli fiziki yeteneğe sahip muvazzaf subay yetiştirmektir.

KHO, Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığının ihtiyaç duyduğu sınıf ve miktarda erkek ve bayan subay yetiştiren askerî yükseköğretim kurumudur. Eğitim süresi 4 yıldır.

Dört yıllık üniversite statüsünde olan KHO'da, Mühendislik (Endüstri ve Sistem, Elektronik, Makine, İnşaat, Bilgisayar, Harita), İşletme, Kamu Yönetimi, Sosyoloji ve Uluslararası İlişkiler lisans programlarında ulusal ve uluslararası denkliği/geçerliliği olan eğitim verilmektedir.

KHO'da üç binden fazla Harbiyeli eğitim görmektedir.

BAŞVURU

a. Kimler Başvurabilir, Başvuru Koşulları Nelerdir?

Kara Harp Okuluna aşağıdaki başvuru koşullarını sağlayan erkek ve bayan adaylar başvurabilir.
Başvuru Koşulları:

(1) Harp Okulları Yönetmeliği’nin 44’üncü maddesinde düzenlenmiş olan “Harp
Okulları Giriş Koşullarını” taşımak,

(2) TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliği’nin TSK askerî okullarına girecek öğrenci
adaylarına ilişkin sağlık niteliklerine uygun olmak,

(3) Vücut yapısı düzgün, her bakımdan sağlam ve fiziksel görünüşü kusursuz olmak
(Ağız, çene ve diş yapısı muntazam olmak, göğüs kafesinde şekil bozukluğu bulunmamak,
vücudunun herhangi bir yerinde dikkati çekecek ve göz estetiğini bozucu yara, yanık, leke, kellik,
frengi ve cilt hastalığından iz bulunmamak, düztaban olmamak),

(4) Kalp, böbrek, karaciğer rahatsızlıkları ve tüberküloz geçirmemiş olmak,

(5) Frengi vb. bulaşıcı hastalığı bulunmamak,

(6) Türkçeyi kusursuz konuşmak (Dilinde kekemelik, pelteklik, tutukluk vb. olmamak),

(7) Duymasında herhangi bir kusuru bulunmamak,

(8) Derecesine bakılmaksızın (Renk körlüğü, şaşılık, miyop, hipermetrop ve
astigmat) herhangi bir göz kusuru bulunmamak ve lazer ameliyatlısı olmamak,

(9) Sevk edileceği askerî sağlık teşkillerinden "ASKERÎ ÖĞRENCİ OLUR" kaydını içeren sağlık raporu almak,

(10) Devam mecburiyeti olan ve aşağıda belirtilen okul türlerinden mezun olmak,

(a) 11033 Anadolu Lisesi (Yabancı Dille Öğretim Yapan Resmî Liseler),
(b) 11058 Fen Lisesi,
(c) 11017 Lise (Resmî ve Gündüz Öğretimi Yapan Liseler),
(ç) 11106 Lise, Özel Lise, (Yabancı Dil Ağırlıklı Program Uygulayan Liseler),
(d) 11066 Özel Fen Lisesi,
(e) 11025 Özel Lise,
(f) 11041 Yabancı Dille Öğretim Yapan Özel Lise,
(g) 30028 Lise Programı,
(ğ) 30077 Lise Programı (Yabancı Dil Ağırlıklı),
(h) 50027 Anadolu Öğretmen Lisesi,
(ı) 50019 Öğretmen Lisesi,
(i) 11122 Sosyal Bilimler Lisesi.

NOT: Ara sınıflarda yukarıda belirtilen okul türleri dışında bir okulda okumamış olmak şartıyla, yukarıdaki okul türlerinden 11147 Özel Temel Lise’ye geçmiş olan adaylar da başvuru yapabilirler.

(11) Öğreniminin herhangi bir safhasında yukarıda [2.a.(10)] belirtilen okul türleri dışındaki okullarda okumamış olmak,

(12) Öğrenim gördükleri/görmekte oldukları liselerden, 2016 yılında mezun
olmuş/olacak durumda olmak veya dönemine bakılmaksızın 2015 yılında mezun olmuş olmak (kesin kayıtların başlangıcına kadar mezun olmak),

(13) 2016 Yılı Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ile Lisans Yerleştirme Sınavına (LYS) katılmış ve K.K.K.lığınca belirlenecek olan asgari puanı (Orta Öğretim Başarı Puanı dâhil edilmemiş) almış olmak,

(14) Yurt dışındaki okullardan mezun olanlar için bu okulların bir mesleğe yönelikolmadığını, lise ve dengi okullarıyla denkliğini belirten, Millî Eğitim Bakanlığınca onaylanmış belgeye sahip olmak (Bu belge yazılı sınav sonucunda K.K.K.lığı tarafından belirlenecek baraj puanı aşıldığı takdirde ikinci seçim aşaması sınavlarına gelirken getirilecektir.),

(15) En fazla 20 yaşında olmak (01 Ocak 1996 ve daha sonra doğanlar müracaat edebilir. Yaş hesaplaması; 2016 yılından gün ve ay gözetmeksizin doğum yılının çıkarılması ile hesaplanır. Örneğin; 1996 yılında doğanlar için 2016-1996 = 20 yaş),

(16) Her ne sebeple olursa olsun yaş düzeltmesi yaptıranların düzeltmeden önceki yaşları dikkate alınır.

(17) Şehit, muharip gazi veya malul gazi çocuklarına kontenjanın % 5’i oranında ilave kontenjan verilecektir. Diğer adaylar için tespit edilen baraj puanının (Orta Öğretim Başarı Puanı dâhil edilmemiş ham puana göre) % 90’ını alan Şehit, Muharip Gazi veya Malul Gazi çocukları ikinci seçim aşaması sınavlarına kabul edilecektir.

(18) Başvuruda bulunan adaylarda, TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliği esas alınarak hazırlanan TABLO-1 (Erkek) ve TABLO-2 (Bayan)de belirtilen boy ve ağırlık standartları aranır.

UYARI: Askerî sağlık teşkillerince verilecek raporlara dayanılarak sağlık durumları kuvvetözelliklerine göre Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliği’nde belirtilen esaslara uygun olmadığı tespit edilenlerin okulla ilişikleri kesilir.

b. YGS ve LYS’ye Girme Zorunluluğu var mıdır?

(1) Kara Harp Okuluna başvurabilmek için 2016 yılında yapılacak YGS’ye
(Müteakiben nihai değerlendirmede kullanılmak üzere LYS’ye) girmek zorunludur.

(2) Öğrencilerin, başvuru kılavuzunda belirtilen usullerle (www.kkk.tsk.tr veya www.kho.edu.tr Genel Ağ adreslerinden) başvurmaları zorunludur.

c. Başvuru Nasıl ve Ne Zaman Yapılır?
(1) Başvurular, www.kkk.tsk.tr veya www.kho.edu.tr Genel Ağ adreslerinden
23 Mart-13 Mayıs 2016 tarihi saat 17.00’a kadar yapılacaktır. Başvuru formunun Genel Ağ üzerinden doldurulması esnasında kendinize ait bir şifre belirleyeceksiniz. Daha sonra bu şifreyi kullanarak, kendi bilgilerinizi kontrol edebilir, varsa değişikliklerinizi yapabilirsiniz. Başvurubilgilerinizi ve şifrenizi gizli tutmanız gerekmektedir. Ayrıca şifrenizi unuttuğunuz takdirde yeni
şifre e-posta adresinize gönderileceğinden ve size ulaşılması gerektiğinde güncel telefonnumaranız kullanılacağından başvuru formunda e-posta adresinizi ve telefon numaranızı doğru olarak girmeniz önemlidir.

(2) Başvurunuz esnasında ÖSYM’den alınacak lise türü ve alan bilginize göre
başvuruda bulunabileceğiniz okullarla ilgili tercih kutucuğunun yanında “Başvurabilirsiniz” uyarısı yer alacaktır. Başvuru şartlarını sağlamadığınız için başvuruda bulunamayacağınız okullarla ilgili tercih kutucuğu kapalı olup seçilemeyecek, neden tercih edemediğinizle ilgili açıklama tercih
kutucuğunun yanında yer alacaktır. Başvuru formunu doldurmayı müteakip “Başvurumu Kaydet ” sekmesine bastığınızda başvurunuz tamamlanmış olacak ve karşınıza çıkacak sayfada başvurunuzla ilgili bilgiler (tercihleriniz, referans numaranız vb.) yer alacaktır. Bu sayfanın çıktısını almanız faydanıza olacaktır.

(3) İkinci seçim aşaması sınavları Kara Harp Okulu ve Astsubay Meslek Yüksek Okulları (K.K.Asb. MYO ve GATA Sağ.Asb. MYO) için ortak olarak icra edileceğinden puanınız yeterli olduğu ve belirlenen kontenjana girebildiğiniz takdirde başvurunuzdaki tercihinize uygun olarak istediğiniz okula kayıt yaptırabilirsiniz.

(4) Genel Ağ haricinde yapılan başvurular (Dilekçe, mektup vb. yöntemlerle) kabul
edilmeyecek ve bu dilekçelere cevap verilmeyecektir.

Kara Harp Okulu
Devlet Mah. Kara Harp Okulu Cd.
Ankara / Türkiye, 06654
Tel: (0312) 417 51 90

DENİZ HARP OKULU


A- ÖĞRENİM İLE İLGİLİ KOŞULLAR

1. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan 2016 Yılı Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ile Lisans Yerleştirme Sınavına(LYS)katılmış ve tespit edilecek taban puanı almış olmak.

2. ÖSYS Kılavuzunda Harp Okulları Genel Başvuru koşulları altıncı maddede belirtilen okul türlerinden mezun olmak.

3. Öğreniminin herhangi bir safhasında ikinci maddede belirtilen okullar dışında herhangi bir okulda okumamış olmak.

4. 2016 yılı Haziran döneminde mezun olacak durumda olmak veya dönemine bakılmaksızın 2015 yılı mezunu olmak. (Daha önceki yıllarda mezun olanlar başvuramazlar)

5. Herhangi bir nedenle askeri okullardan çıkmamış/çıkarılmamış, sivil okullardan ise çıkarılmamış olmak.

B- SAĞLIK İLE İLGİLİ KOŞULLAR

1. TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliği’nin Askerî Okullara girecek öğrenci adaylarına ilişkin aşağıda yazılan sağlık niteliklerine uygun olmak, vücut yapısı düzgün, her bakımdan sağlam ve fiziksel görünüşü kusursuz olmak (göğüs kafesinde şekil bozukluğu bulunmamak, vücudunun herhangi bir
yerinde dikkati çekecek ve göz estetiğini bozucu yara, yanık, kellik, frengi ve cilt hastalığından iz bulunmamak, düztaban olmamak), duymasında en ufak bir kusur bulunmamak, her ne derece olursa olsun gözlük-lens kullanmamak, gözünde şaşılık, renk körlüğü vb. hastalık bulunmamak, lazer ameliyatlısı olmamak, kalp, böbrek, karaciğer rahatsızlıkları ve tüberküloz geçirmemiş olmak, yapılacak diğer muayenelerden sağlık raporu almak,

2. TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliğinde yer alan askeri okullara girecek öğrenci adaylarına ilişkin sağlık niteliklerine sahip olduğunu ikinci seçim aşamalarında başarılı olduktan sonra sevk edilecekleri asker hastanelerinden alacakları “Askeri Öğrenci Olur” kararlı sağlık raporu ile belgelendirmek.

3. Türkçeyi kusursuz konuşmak (dilinde kekemelik, pelteklik, tutukluk, artikülasyon bozuklukları vb. olmamak).

C- YAŞ, BOY VE KİLO İLE İLGİLİ KOŞULLAR


1. En fazla 20 (1996 ve sonrası doğumlu) yaşında olmak (Yaş düzeltmesi yaptıranların, düzeltmeden önceki yaşları dikkate alınır).

2. Yapılacak ön sağlık muayenesinde yaşa göre boy-kilo değerleri TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliğinde belirtilen sınırlar içinde olmalıdır (Olması gereken boy-kilo ölçüleri müteakip sayfalardaki tablolarda verilmiştir). Boy ve kilo çıplak ayakla, şort/mayo giyilmiş olarak ölçülür. Değerlendirmeler uzman doktorlarca TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliğinde belirtilen usuller çerçevesinde yapılmaktadır.

Ç- ÖZEL KOŞULLAR

1. Yapılacak sınav, görüşme ve diğer seçim aşamalarında başarılı olmak ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığınca belirlenen kontenjanlar içerisinde olmak.

2. Askeri Okullara Alınan Öğrenciler ile Silahlı Kuvvetler Hesabına Fakülte ve Yüksek Okullarda Okuyan Öğrenciler için Yüklenme Senedi Düzenlenmesine ve Bu Okullardan Çeşitli Sebeplerle Ayrılacak Öğrencilere veya Kefillerine Ödettirilecek Tazminata Dair Yönetmelikte belirtilen yüklenme ve kefalet senetlerini düzenlemek.

3. İntibak eğitiminde başarılı olmak.

4. Deniz Harp Okulu için ilan edilen “İkinci Seçim Aşamaları Çağrı Taban Puanının” %90’ı oranında puan alan şehit, malül gazi ve muharip gazi çocukları ikinci seçim aşamalarına davet edilir. Seçim aşamalarında başarılı olan bu vasıftaki öğrencilere alınacak öğrenci sayısının %5’i oranında kontenjan verilir. Bu nitelikteki adaylar durumlarını belgelemek zorundadır.

D- DİĞER KOŞULLAR

1. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,

2. 27 Eylül 2001 tarihli, Harp Okulları Yönetmeliğinin 44’üncü maddesinde düzenlenmiş olan “Harp Okulları Giriş Koşullarını” taşımak,

3. Yapılacak arşiv araştırması ve soruşturma sonucunda şüpheli ya da sakıncalı halleri bulunmamak,

4. Okula karşı uygun nitelikte sorumlu bir veli göstermek. (18 yaşından büyük olanlar için kefil göstermek)

5. Taksirli suçlar hariç olmak üzere; affa veya zaman aşımına uğramış yahut para cezasına çevrilmiş veya ertelenmiş hükümlülüklerine ilişkin kayıtları adli sicilden çıkartılmış olsa bile bir cürümden hükümlü bulunmamak veya soruşturma altında olmamak,

6. Nişanlı, evli, dul, hamile, çocuklu olmamak veya herhangi bir kadınla veya erkekle nikahsız olarak birlikte yaşamamak,

Telefon: 0 216 3952630 Dahili 2500

E-mail: dhokabul@dho.edu.tr

Adres: Deniz Harp Okulu Komutanlığı 34942 Tuzla / İSTANBUL

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak