Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Nedir ?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Yapılan işlemler sonucunda metal bileşenlerden plastik ve seramik elde edilmesini sağlayan bir meslektir. Metal üretimi kısmında, madenlerden çıkarılan metallerin üzerindeki artık maddelerden arındırılması sağlanır. Maden cevherinin çeşitli işlemlerle fırınlarda eritilerek, saflaştırılması sağlanır. Farklı metallerden farklı alaşımlar elde edilmesi için çalışmalar yapılır ve maden cevherlerinin yarı işlenmiş duruma getirilmesi sağlanır. Malzeme bölümünde ise, sıvı halinde olan cevherlere şekil verilmesi için kalıplara dökülür, dökülmeyenlerin tavlanması yapılır. Elde edilen alaşımların, ısı iletkenliği ve dayanıklılık gibi testlere tabi tutulması sağlanır. Metallerin istenilen ölçü ve ebatlarda olması, dayanıklılığı, hafifliği ve yumuşaklığı gibi özelliklerinin saptanması sağlanarak kalite kontrolü yapılır. Metalurji ve malzeme mühendisliği birbirinden ayrı bölümler değildir.

Metalurji Mühendisi Kimdir?
Metalurji mühendisi; metallerin özelliklerini inceler, metal parçaları tasarlar ve üretimde yaşanabilecek problemlerin çözümüne destek olur. Madenlerdeki malzemelerin işlenmesinde rol aldıkları için madencilik endüstrisinde önemli bir rol oynar. Altın, gümüş, demir, bakır ve alüminyum gibi çeşitli metalleri daha yararlı ürünlere dönüştürmek için çeşitli işleme yöntemlerine dahil olurlar. İnşaat mühendisliği, uçak üretimi, otomotiv mühendisliği ve savunma sanayii gibi birçok alanda çalışabilir.

Metalurji ve malzeme mühendisliğinin, birçok alanda çalışma imkânı bulunmaktadır. Metalurji ve malzeme mühendisleri, savunma sanayisi, enerji altyapısı, otomobil üretimi, havacılık, boru sanayisi gibi daha pek çok alanda polimer, seramik, kompozit ve konvansiyonel özellikteki malzemelerin tasarlanıp üretilme aşamasında rol almaktadır. Metalurji ve malzeme mühendisliği bölümü okumak isteyenlerde olması gereken özellikler; fen bilimlerine ilgi, tasarlama ve plan yapabilme kabiliyeti, uzun süre ayakta durabilecek dayanıklılığa sahip, araştırmayı sevmek ve iş birliği içinde çalışabilmek. Metalurji ve malzeme mühendisliğinin çalışma alanları fabrikalardır. Bu nedenle bu bölümü okuyacak kişinin zor fabrika şartlarına ayak uyduracak, tozlu ve gürültülü ortamlarda barınabilecek kişiler olması gerekmektedir.  Tasarım aşamasında büro da yer alabilmekte olup ancak zamanının büyük kısmını fabrikada geçirmektedir. Demir-çelik sektöründe çok tercih edilen meslek dallarından biridir. Ülkemiz üretimin hızlıca gelişip, çoğaldığı bir dönemde olduğundan metalurji ve malzeme mühendisliği çok fazla tercih edilen mühendisliklerden biri haline gelmiştir.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak