Matematik Problemi Çözmenin Basit Yolları

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!



Sorunun türünü belirleyin. Bu bir kelime problemi mi? Kesir? İkinci dereceden denklem? İlerlemeden önce matematik probleminize en uygun kategorizasyonu belirleyin. Sorunun türünü belirlemek için zaman ayırmak, sorunu çözmenin en iyi yolunu bulmak için çok önemlidir. 
Sorunu dikkatlice okuyun. Sorun basit görünse bile çok dikkatli okuyun. Sorunu gözden kaçırıp çözmeye çalışmayın. Sorun karmaşıksa, tam olarak anlamadan önce birkaç kez yeniden okumanız gerekebilir. Sadece acele etmeyin ve sorunun ne yapmanızı istediğini bildiğinizden emin olana kadar devam etmeyin.

Sorunu yeniden ifade edin. Karşılaştığınız sorunun etrafından dolaşmanıza yardımcı olmak için, bunu kendi kelimelerinizle söylemenize veya yazmanıza yardımcı olabilir. Test sırasında olduğu gibi yüksek sesle konuşamadığınız bir durumda bunu basitçe söyleyebilir veya yazabilirsiniz. Sorunu doğru şekilde temsil ettiğinizden emin olmak için söylediklerinizi veya yazdıklarınızı orijinal soruna karşı kontrol edin.

Problemi çizin. Karşılaştığınız sorunun türüne yardımcı olacağını düşünüyorsanız, daha sonra ne yapmanız gerektiğini belirlemenize yardımcı olması için sorunun görsel bir temsilini oluşturun. Çizimin ayrıntılı olması gerekmez, basitçe bir şekil veya rakamlardan oluşan şekiller olabilir. Çizerken soruna danışın ve bitirdikten sonra çiziminizi soruna karşı kontrol edin. Kendinize "Çizimim sorunu doğru bir şekilde temsil ediyor mu?" Diye sorun. Varsa, ilerleyebilirsiniz. Değilse, sorunu yeniden okuyarak baştan başlayın. 
Bir Venn diyagramı çizin. Bir Venn diyagramı, probleminizdeki sayılar arasındaki ilişkileri gösterir. Venn diyagramları özellikle kelime problemlerinde yardımcı olabilir. 
Bir grafik veya tablo çizin. 
Problemin bileşenlerini bir çizgi üzerinde düzenleyin. 
Problemin daha karmaşık özelliklerini temsil etmek için basit şekiller çizin. 

Kalıpları arayın. Bazen, problemi dikkatlice okuyarak bir matematik problemindeki bir deseni veya desenleri tanımlayabilirsiniz. Problemdeki bir kalıbı veya örüntüleri belirlemenize yardımcı olması için bir tablo da oluşturabilirsiniz. Problemde belirlediğiniz herhangi bir model hakkında not alın. Bu modeller sorunu çözmenize yardımcı olabilir ve hatta sizi doğrudan cevaba götürebilir.
Bilgini gözden geçir. Numaraları ve diğer bilgileri doğru bir şekilde kopyaladığınızdan emin olmak için soruna karşı yazdıklarınızı kontrol edin. Gerekli tüm bilgilere sahip olduğunuzdan ve sorunu tam olarak anladığınızdan emin olana kadar planlama aşamasına geçmeyin. Problemi anlamıyorsanız, ders kitabınızdaki veya çevrimiçi olarak bazı örneklere göz atın. Başkalarının benzer sorunları nasıl doğru bir şekilde çözdüğüne bakmak, bu sorunun sizden ne yapmanızı istediğini anlamanıza yardımcı olabilir.


Sorunu çözmek için hangi formüllere ihtiyacınız olacağını belirleyin. Sorun özellikle karmaşıksa, birden fazlasına ihtiyacınız olabilir. Ders kitabınızdaki bu sorunu çözmenize yardımcı olacak kavramları gözden geçirmek için biraz zaman ayırın. 

Cevabı almak için ne yapmanız gerektiğini yazın. Sorunu çözmek için yapmanız gereken şeylerin adım adım bir listesini yapın. Bu liste, sorunu çözerken düzenli kalmanıza ve odaklanmanıza yardımcı olacaktır. Sorunu gerçekten çözmeden önce sorunun cevabını tahmin etmek için de kullanabilirsiniz. 

Daha kolay bir problem üzerinde çalışın. Çözmeye çalıştığınız soruna benzer daha kolay bir sorun varsa, önce daha kolay olan sorun üzerinde çalışın. Aynı adımlardan ve formüllerden bazılarını gerektiren daha kolay bir sorunu çözmek, daha zor olan sorunun üstesinden gelmenize yardımcı olacaktır

Cevap hakkında bilgiye dayalı bir tahminde bulunun. Çözmeye başlamadan önce cevabı tahmin etmeye çalışın. Tahmininize katkıda bulunması gereken sayıları ve diğer faktörleri tanımlayın. Herhangi bir şeyi dışarıda bırakıp bırakmadığınızı belirlemek için tahmininizi ve bunu nasıl yaptığınızı gözden geçirin.

Planınızı takip edin. Listelediğiniz sırayla tanımladığınız adımları tamamlayın. Doğruluğundan emin olmak için çalışırken yanıtlarınızın her birini iki kez kontrol edin. 

Cevaplarınızı tahminlerinizle karşılaştırın. Her adımı tamamladığınızda, yanıtlarınızı her adım için bulduğunuz tahminlerle ve sorunun yanıtı için genel tahmininizle karşılaştırmak isteyebilirsiniz. Kendinize şu soruyu sorun: "Cevaplarım tahminlerime uyuyor mu yoksa çok benziyor mu?" Eşleşmiyorlarsa nedenini düşünün. Tüm adımları doğru bir şekilde tamamlayıp tamamlamadığınızı görmek için yanıtlarınızı kontrol edin. 

Farklı bir plan deneyin. Planınız çalışmıyorsa planlama aşamasına geri dönün ve yeni bir plan yapın. Böyle bir durumda cesaretiniz kırılmasın, bir şeyin nasıl yapılacağını öğrenirken hatalar yaygındır ve bu hatalardan ders alırsınız. Hatalarınızı kabul edin ve yolunuza devam edin. Onlara takılmamaya veya üzülmemeye çalışın

Kaynak: https://www.wikihow.com/Solve-Math-Problems

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak