Matematik Okuryazarlığı İçin Öneriler?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Tüm çocuklar, günlük ortamlarda saymak için somut nesneleri kullanma deneyimine sahip olmalıdır. Bu deneyimler, matematik becerilerinin veya “sayısal becerilerin” temelleridir. Bu, tıpkı yazılı veya işaretli rakamların yanı sıra, basılı ve braille de dahil olmak üzere, kendileri için en erişilebilir olan formatta alfabeye maruz kalmaları gerektiği gibi, sayılara da maruz kalmaları gerektiği anlamına gelir.

 
Öğretim için İpuçları:
1. Her şeyi saymak için sık sık fırsatlar sağlayın!

Kaç çorap, kaç kaşık, kaç sandalye? Yatak odasına kaç adım kaldı? Arabada kaç kişi var? Gün boyunca sayılara maruz kalmak, güçlü bir temel oluşturmaya yardımcı olacaktır.

2. Rutin bağlamında sayılara günlük maruz kalmayı teklif edin.
Takvimdeki tarihlere, adres ve sokak tabelalarındaki numaralara, telefon numaralarına, fiyatlara bakın. Bu sayıların birçoğu çocuğun görmesi zor veya imkansız olabilir, ancak yine de sayıların her zaman etrafımızda olduğu gerçeğine dikkatlerini çekmek önemlidir!

3. Çocukların temel matematiksel kavramları anlamalarına yardımcı olun.
Aynı/farklı, büyük/küçük, fazla/az hepsi sayı duyusunun gelişimi için gereklidir. Bunları gün boyunca uygulamak için sınırsız fırsat var! Bu gömlek ile bu gömlek aynı mı? Ayakkabın benim ayakkabımdan büyük mü? Tabağınızda benim tabağımda olduğundan daha fazla krakeriniz var mı?

4. Çocuklara bu kavramları öğrenmeleri için materyalleri keşfetme ve sıralama fırsatı verin.
Kör veya görme engelli öğrencilerin gerçek nesnelere dokunmak, hissetmek ve karşılaştırmak için tekrar tekrar fırsatlara sahip olmaları gerekecektir. Çocuklar, çeşitli özelliklerini inceleyerek nesnelerin nasıl aynı ve farklı olduğunu, yani daha uzun, daha ağır, daha geniş vb. öğreneceklerdir.

5. Çocuklara bire bir yazışma kavramını geliştirmeleri için fırsatlar yaratın.
Bire bir yazışma, her sayının bir nesneyi temsil ettiği fikrini ifade eder. Çocuklar genellikle, her bir öğeye bir sayının atıfta bulunduğunu anlamadan önce (1-5 veya 1-10 arasında diyelim) ezberden saymayı öğrenirler. Bu konsepti pekiştirmek için bir ayakkabıya bir ayak, bir sandalyeye bir çocuk, bir kaseye bir kaşık, bir servis altlığına bir peçete, bir CD kutusu için bir CD gibi bir öğeyi diğeriyle eşleştirme alıştırması yapın.

Matematik okuryazarlığı öğretmek için 6 ipucu

6. Sıralamak, karşılaştırmak (daha fazla/daha az, daha büyük/daha küçük) ve saymak için somut öğelere veya manipülatiflere tutarlı bir şekilde uygulamalı maruz kalma sağlayın.
Bu manipülatifler, öğrenciler basit işlemlere (toplama ve çıkarma) başladığında ve kullanıma sunulmaya devam etmesi gerektiğinde de faydalı olabilir.

Texas School for the Blind'den Susan Osterhaus tarafından hazırlanan bu power point sunumunda manipülatiflerin kullanımı hakkında daha fazla bilgi edinin: Kör veya Görme Engelli Öğrencilerin Matematik Kavramlarını Anlamasına ve Öğrenmesine Yardımcı Olmak İçin Bir Öğretim Stratejisi Olarak Manipülatiflerin Kullanımı (Erken Çocukluktan Ortaokula) Manipülatifler şu şekilde tanımlanır: "Matematiksel bir manipülatif, bir öğrencinin bazı matematiksel kavramları manipüle ederek öğrenebilmesi için tasarlanmış bir nesnedir."

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak