KUŞKONMAZ CAMİSİNE NEDEN KUŞ KONMUYOR

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

İstanbul’a hatrı sayılır eserler bırakan Mimar Sinan’ın Boğaz’ın yanı başındaki önemli eserinin ilginç bir özelliği var. Şemsi Ahmet Paşa Camii olarak da bilinen bu eser, halk arasında Kuşkonmaz Camii olarak da anılıyor. Çünkü bu camiye kuş konamıyor.

Üsküdar sahil şeridinde bulunan Kuşkonmaz Cami, 1580 yılında Şemsi Ahmet Paşa tarafından Mimar Sinan’a yaptırıldı.Titizliği nedeniyle Mimar Sinan’dan üzerine kuşların konmayacağı ve pisletmeyeceği bir cami yapmasını istedi.

Mimar Sinan bunun üzerine birçok araştırma yaptı ve çözümü buldu .Kuşların ,rüzgarların yönünden etkilenmesi sebebiyle,camiyi kuzey ve güney rüzgarların kesiştiği bir noktaya inşa etti.

Cami’nin olduğu konumda rüzgar hiç bir zaman eksik olmuyor. İki farklı rüzgar tam bu yerde çakıştığı için kuşlar oraya iniş yapamıyor.

Tam 500 yıldır bu caminin üzereine kuş konmuyor.

Mimar Sinan’ın ileri dehası ve İstanbul’un coğrafi şartları bir araya gelince, ortaya ilginç bir eser çıkmış. Rivayete göre Sultan II.Selim ve Sultan III.Murat’ın büyük vezirlerinden olan Şemsi Paşa, Mimar Sinan’dan kendi adına bir cami yaptırmasını istemiş ve “Kuşlar cami ve etrafına konarak kuş pislikleriyle camiyi kirletmemeli” diye de bir ricada bulunmuş. Bunun ardından Mimar Sinan, Üsküdar-Harem Sahilyolu üzerindeki bu alana camiyi inşa etmiş ve kuşların konmamasını sağlamış.

Peki bu nasıl mümkün oldu?
Zekasıyla yüzyıllar boyunca ayakta kalan canlı eserler bırakan Mimar Sinan, bu eserinde de yine ustalığını konuşturur.

Caminin bulunduğu nokta, Karadeniz ve Marmara Denizi’nden gelen sert rüzgarların Boğaziçi’ndeki kesiştiği noktalardan biridir. Bu özellikten istifade ederek minareyi kuşları rahatsız eden bir uğultu oluşturacak şekilde konumlandırır. Bu yüzden kuşlar hem rüzgarların etkisinden dolayı, hem de çıkan yoğun uğultudan dolayı camiye konamazlar. Konsalar dahi uzun süreli kalamazlar.


İŞTE BÜYÜK MİMAR SİNAN’IN DEHASI ve USTALIĞI

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak