Kuran'da Geçen Erkek İsimleri ve Anlamları

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Abd: Sonuna Allah’ın sıfatları getirilerek erkek ismi olarak kullanır. Kul, köle, hizmetçi, itaat edici. Genellikle Allah’ın isimleriyle birlikte “Allah’ın kulu” şeklinde kullanılır. Abdullah, Abdurrahman, Abdulkadir gibi...

Adem: İlk insan ve peygamberdir. Erkek ismi olarak kullanır. Yokluk, hiçlik, varlığın zıddı ve varlığın yaratılmasından önceki hal. Kuran’da “Ey benî-Âdem! (Ey Âdem Oğullları)” diye geçer.

Adil: Adaletli, hakkını veren, adaletli davranan, doğruluktan ayrılmayan, dürüst, eşit. Hz. Ömer’in lakabı (Allah’ın emirlerini hakkıyla uygulayan)

Ahmet (Ahmed): Peygamber Efendimiz’in Melekler katındaki isimlerindendir. Pek çok methedilmiş, övülmüş kimse.

Bedir: Ayın on dördüncü gecesindeki şekli, dolunay: Medine’de bir yer.

Berat: Müsâade, izin: Nişan, rütbe.

Bünyamin: Hazret-i Yusuf'un kardeşinin adıdır.  Gözde oğul.

Cebrail: Peygamberlere vahiy getirmekle görevli meleğin adıdır. Hz. Cebrail; vahiy meleği, ruhul kudüs (kutsal ruh), dört büyük melekten biri.

Cihat (Cihad): Allah yolundaki her türlü faaliyet ve hareketin adıdır. Hak yolunda yapılan savaş, gazâ.

Cuma: Kur'ân’ın 62. Sûresidir.  Toplanma, bir araya gelme; Cuma günü, Müslümanların kutsal günü, haftalık bayram; Cuma günü kılınan öğle namazı.

Davut: Kur'ân-ı Kerim'de geçen 26. Peygamberin adıdır.  Düzene uyan, güzel sesli.

Elyasa: Kur’ân-ı Kerim’de geçen 23. Peygamberin adıdır. Zanni geniş, gönlü geniş.

Eyüp: Kur'ân-ı Kerim'de geçen 13. Peygamberin adıdır.  Dert ve sıkıntılara sabreden: Sabır timsâli.

Furkan: Kur'ân’ın 25. Sûresinin adıdır. Hak ile batılı ayıran, iyi ile kötü ve doğru ile yanlış arasındaki farkı gösteren.

Halis: Kur'ân'da Allah'ın halis kulu şeklinde geçer.  Karışıksız, katkısız: Saf, temiz ve samîmî.

Harun: Kur'ân-ı Kerim'de geçen Peygamberlerdendir. Musâ aleyhisselâm'ın kardeşidir.

Hud: Kur'ân-ı Kerim'de geçen Peygamberlerdendir. 11. Surenin adıdır.

İbrahim: Kur'ân-ı Kerim'de geçen 7. Peygamberdir.  İnananların babası.

İdris: Kur'ân-ı Kerim'de geçen Peygamberlerdendir. Meyvesi hoş kokulu, kerestesi güzel bir kiraz türü. 2. İlim ve fende ileri seviyede olan (kimse). İlk kez giysi dikip giydiği için terzilerin, ilk kez kalem kullandığı için yazarların piri kabul edilir.

İlyas: Kur'ân-ı Kerim'de geçen Peygamberlerdendir. Erkek ismi olarak kullanılır.

İhsan: Bağışlama, bağışta bulunma.

İsa: Kur’ân’da geçen 36. Peygamberdir. Kurtuluş, Allah kurtarsın, Allah’ın hizmetkârı.

İshak: Kur’ân-ı Kerim’de geçen 9. Peygamberin adıdır. Gülmek, gülen anlamlarına geliyor.

İsmail: Kur’ân-ı Kerim’de geçen Peygamberlerdendir ve İbrahim aleyhisselâm'ın oğlunun adıdır. Allah’ı işiten: Duası kabul olunan.

Lokman: Kur’ân’ın 31. Sûresi’nin adıdır. Çoktan beri var olan, önceki.

Lut: Kur’an’da geçen 10. Peygamberdir. 

Muhammed: Peygamberlerin sonuncusu ve en büyüğü olan Peygamber -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Efendimizin adıdır. Aynı zamanda Kuran’ın 47. sûresidir. 

Övülmeye değer olan, en güzel huylara sâhip (kimse), çok övülmüş, övgüye layık.

Mahmut: Peygamber Efendimizin isilmlerinden biridir. Övülmüş, methedilmiş, methe ve övgüye değer. Hz. Muhammed’in -sallâllâhu aleyhi ve sellem- en büyük şefaat makamı Makam-ı Mahmud’dur.

Murat (Murad): Erişilmek istenen, olması ve gerçekleşmesi arzu edilen şey, istek, dilek, amaç.

Musa: Kuran-ı Kerim’de geçen 16. Peygamberdir. Vasiyet edilen, vasiyet olunan: Vasî seçilmiş, vasî tâyin edilmiş (kimse).

Mümin: Kur'ân’ın 40. Sûresi'nin adıdır. Allah’ın varlığına, birliğine, Hz. Muhammed’in O’nun kulu ve peygamberi olduğuna ve İslâmiyet’in diğer îman esaslarına inanan, îman sâhibi kimse, müslüman.

Naim: Kur'ân'da Naîm Cennetleri şeklinde geçer. Nîmete eren kimse: Nîmet, bolluk, refah içinde yaşama: Cennetlerden birinin adı.

Nuh: Kuran-ı Kerim’de geçen 4. Peygamberin adıdır. Aynı zamanda Kuran’ın 71. sûresinin adıdır. Dediğinden kesinlikle vazgeçmemek: Çok inatçı (kimse).

Ramazan: Çok sıcak gün, güneş kumları: Oruç ayı: Bayram.

Saffat: Kur’ân’da geçen 37. sûredir. Sıra sıra dizilenler, saf saf duranlar

Salih: Kur’ân’da geçen 6. Peygamberdir.  Elverişli, uygun, yarar: Yetkisi olan (kimse), yetkili: Dînin emrettiği hususlara uygun davranan, iyi amel sâhibi, günah işlemekten kaçınan (kimse).

Selim: Maddî ve mânevî kusûru, noksanı olmayan: Sağlam, doğru.

Sefa (Safa): Mekke'de bulunan mukaddes iki tepeden birinin adıdır. Gönül şenliği, rahat, huzur, kedersizlik: Eğlence, neşe, zevk: Saflık, berraklık.

Sefer: Yolculuk, seyahat: Savaş için yapılan yolculuk, savaşa gidiş ve yapılan savaş.

Süleyman: Kuran-ı Kerim’de geçen 27. Peygamberin adıdır. Barış yapan.

Şeref: Bir kimseye gösterilen saygının dayandığı mânevî yücelik, mânevî ululuk, onur, haysiyet: Fazîlet, cesâret vb. üstün niteliklerle kazanılmış iyi şöhret.

Şuayp: Kuran-ı Kerim’de geçen Peygamberlerdendir 

Tarık: Kuran-ı Kerim’de geçen 86. Surenin adıdır.  En iyi, en âlâ yol

Üzeyir (Uzeyr): Kuran-ı Kerim’de geçen Peygamberi adıdır. Tevbe Sûresi'nde geçer.

Veli:  Seçkin kul, Allah’ın dostu ve sevgili kulu.

Yahya: Kuran-ı Kerim’de geçen 35. Peygamberdir.  "Allah lütufkârdır."

Yakup: Kuran’da geçen 11. Peygamberdir. Koca; Sözüne güvenilir, mert; Sert, kolay bükülmez.

Yusuf: Kuran-ı Kerim’de geçen 12. Peygamberdir. Güzelliğin sembolü: İnleyen, ah eden.

Yunus: Kuran-ı Kerim’de geçen Peygamberi adıdır. 

Zekeriya: Kuran’da geçen 34. Peygamberdir. 

Zülkarneyn: Kuran-ı Kerim'de geçen 33. Peygamberin adıdır. 

Zülkifl: Kuran'da geçen 14. Peygamberdir. Nasip ve kısmet sahibi.

Anahtar Kelimeler:
Kuranda Geçen Erkek Isimleri Ve AnlamlarıKURANDA GEÇEN ERKEK İSİMLERİ2021 Peygamber Isimleri2022 Peygamber Isimleri2021Peygamber IsimleriKuranda Geçen Erkek çocuk Isimleri Ve AnlamlarıKuranda Kaç Peygamber Ismi GeçiyorKuranda Geçen Erkek Bebek Isimleri Ve AnlamlarıOğluma Kuranda Geçen Isim Güzel Isim ArıyorumKuranda Geçen Hiç Duyulmamış Ve Kulağa Hoş Gelen Erkek Bebek IsimleriAdil İsminin AnlamıAhmet İsminin AnlamıBedir İsminin AnlamıBerat İsminin AnlamıBünyamin İsminin AnlamıCebrail İsminin Anlamı:Cebrail İsminin AnlamıCihat İsminin AnlamıCuma İsminin AnlamıDavut İsminin AnlamıElyasa İsminin Anlamı:Elyasa İsminin AnlamıEyüp İsminin AnlamıHalis İsminin AnlamıFurkan İsminin Anlamıİbrahim İsminin Anlamıİdris İsminin Anlamıİhsan İsminin Anlamıİsa İsminin AnlamıLokman İsminin Anlamıİshak İsminin Anlamıİsmail İsminin AnlamıMuhammed İsminin AnlamıMahmut İsminin AnlamıMurat İsminin AnlamıMusa İsminin AnlamıZülkifl İsminin AnlamıVeli İsminin AnlamıŞeref İsminin AnlamıSefer İsminin AnlamıSüleyman İsminin AnlamıRamazan İsminin AnlamıSaffat İsminin AnlamıNuh İsminin AnlamıNaim İsminin AnlamıMümin İsminin AnlamıTarık İsminin AnlamıYakup İsminin AnlamıYahya İsminin AnlamıYusuf İsminin AnlamıSefa İsminin AnlamıSalih İsminin AnlamıSelim İsminin AnlamıDuyulmamış Kuranda Geçen Erkek Bebek İsimleriKuranda Geçen Erkek Bebek İsimleriDini Erkek IsimleriKuranda Geçen Erkek Isimleri Nelerdir?Kuranda Geçen Isimler Hangileri?Erkek Isimleri Ne Olabilir?Kuranı Kerimde Ismi Geçen Tek Kadın Kimdir?İkili Erkek İsimleri 2021Erkek İsimleri 2021Kuranda Geçen İslamiModernPopülerDeğişik Ve En Güzel İsimler İle AnlamlarıKur`an Da Geçen İsimlerKuran Da Geçen İsimlerKuranda Geçen İsimler 2021Kuranda Geçen İsimler 2022Kuranda Geçen Kız Ve Erkek İsimleriKuran-ı Kerimde Geçen Erkek İsimleri NelerKulağa Hoş Gelen En Güzel Bebek Isimleri!Kuranda Geçen Erkek Isimleri Ve Anlamları 2021Kuranda Geçen Erkek Isimleri Ve Anlamları 2022Kuranda Geçen Isim Güzel Isim ArıyorumHiç Duyulmamış Sahabe Isimleri ErkekKuranda Geçen Erkek Isimleri DiyanetKuranda Geçen Erkek Isimleri Ve Anlamları 2020Kuranda Geçen Erkek Isimleri 2021Kuranda Geçen Erkek Isimleri 2022

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak