Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
İnternet hiç bitmeyen bir yeni teknoloji kaynağıdır ve yeni teknoloji ile birlikte yeni jargon gelir. “Kripto-” öneki bir süredir ortalıkta dolaşıyor ve muhtemelen kripto para birimini duymuşsunuzdur. Peki ya kriptoloji veya kriptografi?
Bu makale, farklılıkları, içerdikleri ve ne için kullanıldıkları dahil olmak üzere kriptoloji ve kriptografiyi ayrıntılı olarak açıklayacaktır.
Kriptografi Nedir?
Kriptografi eski Yunan kelimeler geliyor , kryptos “gizli” ve anlamı , graphein anlamına gelen “çalışmaya”. Bilginin istenmeyen veya kötü niyetli taraflardan korunmasını sağlama çalışması ve uygulamasıdır.
Kriptografi binlerce yıldır var olmuştur. Eski Mısır'da hükümdarlar, bir haberci yakalanırsa düşman askeri komutanlarından gelen mesajları gizlemek için şifreler kullanırlardı. Bu uygulama, tarih boyunca kriptografinin artık çok daha gelişmiş olduğu modern çağa kadar devam etti.
Kriptografi, iki veya daha fazla taraf arasındaki iletişimleri ve verileri başkalarının okumaması, değiştirmemesi veya çalmaması için tutmak için kullanılan herhangi bir yöntemi içerir. Kriptografide iki temel teknik vardır: şifreleme ve karma.
Şifreleme Nedir?
Şifreleme, dijital bilgileri , deşifre anahtarına sahip olmayan hiç kimsenin erişemeyeceği şekilde karıştırmak için şifrelerin kullanılmasıdır . Şifreleme düzeyine bağlı olarak, mesajı anahtar olmadan deşifre etmek imkansız olabilir . İki tür şifreleme, simetrik anahtarlı şifreleme ve açık anahtarlı şifrelemedir.
Simetrik anahtarlı şifreleme, gönderici ve alıcının mesajı deşifre etmek için aynı anahtarı kullandığı şifrelemeyi ifade eder. Bunun bir örneği , ABD hükümeti tarafından geliştirilen ve ATM şifrelemesinden e-posta gizliliğine kadar her şey için kullanılan Veri Şifreleme Standardı'dır (DES) . Ancak, yıllar önce Gelişmiş Şifreleme Standardı (AES) tarafından aşıldı.
Simetrik anahtarlı şifreleme, hem göndericinin hem de alıcının bir veya birkaç şifreleme anahtarını güvenli bir şekilde yönetmesini gerektirir. Bu, büyük bir güvenlik riskinin yanı sıra karmaşık olduğunu kanıtlayabilir.
Açık anahtarlı şifreleme veya asimetrik şifreleme iki anahtar içerir: bir genel anahtar ve bir özel anahtar. Açık anahtar halka açıktır ve şifreleme için kullanılırken, özel anahtar iki taraf arasında gizli tutulur ve şifre çözme için kullanılır.
Şifreleme gücü genellikle anahtar boyutuyla ölçülür. Anahtar boyutu, şifreleme algoritmasında kaç bit kullanıldığıdır. Anahtar boyutu ne kadar uzun olursa, şifreleme o kadar güvenli olur. Örneğin, 256 bit ve 512 bit, "askeri düzeyde" anahtar boyutları olarak kabul edilir.