Kompozisyon Yazma Türleri

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Yazıda kompozisyon, bir yazarın bir yazı parçasını yapılandırma şeklini ifade eder.
19. yüzyılın sonlarında kodlanan dört kompozisyon biçimi, betimleme, anlatım, açıklama ve tartışmadır.
İyi yazı, birden fazla kompozisyon tarzının unsurlarını içerebilir.
Kompozisyon Tanımı
Tıpkı bir müzisyen ve bir sanatçı gibi, bir yazar da bir kompozisyonun tonunu amacına göre belirler ve bir yapı oluşturmak için bu tonun ne olması gerektiğine karar verir. Bir yazar, soğuk mantık açısından heyecanlı öfkeye kadar her şeyi ifade edebilir. Bir kompozisyon temiz ve basit düzyazı, çiçekli, açıklayıcı pasajlar veya analitik isimlendirme kullanabilir.


19. yüzyıldan beri, İngiliz yazarlar ve öğretmenler, başlangıç ​​seviyesindeki yazarların başlayacak bir yeri olabilmesi için formları ve yazma tarzlarını sınıflandırmanın yollarıyla boğuşuyorlar. On yıllarca süren mücadelenin ardından retorikçiler, Kompozisyon 101 kolej derslerinin ana akımını oluşturan dört yazı kategorisiyle sonuçlandı: Açıklama, Anlatım , Sergi ve Tartışma .

Kompozisyon Yazma Türleri 
Dört klasik kompozisyon türü (açıklama, anlatım, açıklama ve tartışma) kendi başına kategoriler değildir. Bir yazı parçasında neredeyse hiçbir zaman tek başlarına durmazlar, bunun yerine en çok düşünülen yazı biçimleri, bir araya getirilip bir bütün oluşturmak için kullanılabilen yazı stilleri parçalarıdır. Yani, bir yazıyı bilgilendirebilirler ve bir yazının nasıl bir araya getirileceğini anlamak için iyi başlangıç ​​noktalarıdırlar.


Aşağıdaki kompozisyon türlerinin her biri için örnekler, Amerikalı şair Gertrude Stein'ın 1913 şiirinden " Kutsal Emily " den şu ünlü sözüne dayanmaktadır : "Gül gül güldür".


Açıklama
Bir açıklama veya açıklayıcı yazı, bir okuyucuya kelimelerle tasvir sağlamak için karakteristik özellikleri ve önemli ayrıntıları listeleyen, bir şeyi veya birini tanımlayan bir ifade veya hesaptır. Tanımlar somutta, gerçeklikte veya bir nesnenin sağlamlığında, bir kişinin, yerin veya şeyin zaman içindeki temsili olarak belirlenir. İstediğiniz kadar ayrıntıyla eşzamanlı bir bütün olarak nesnelerin görünümünü ve hissini sağlarlar.

Bir gülün tanımı, ister sade pişmiş toprak kapta isterse şehirdeki bir serada olsun, bahçenizde bulunan yaprakların rengini, parfümünün aromasını içerebilir.

"Kutsal Emily" nin bir açıklaması şiirin uzunluğu ve yazıldığı ve basıldığı zamanın gerçeklerinden bahsedebilir. Stein'ın kullandığı görüntüleri listeleyebilir veya tekrar ve aliterasyon kullanımından bahsedebilir.


Anlatım
Bir anlatım ya da anlatı yazısı kişisel bir anlatımdır, yazarın okuyucusuna anlattığı bir öyküdür. Sırayla verilen ve adımlar arasında bağlantılar kuran bir dizi olgunun veya olayın açıklaması olabilir. Hatta dramatik bile olabilir, bu durumda her sahneyi eylemler ve diyaloglarla sunabilirsiniz. Kronoloji kesin sırayla olabilir veya geri dönüşler ekleyebilirsiniz.

Bir gülle ilgili bir anlatım, onunla ilk nasıl karşılaştığınızı, bahçenize nasıl geldiğini veya o gün neden seraya gittiğinizi anlatabilir.

"Kutsal Emily" hakkında bir anlatım, şiire nasıl rastladığınız hakkında olabilir, ister bir sınıfta isterse bir arkadaşınızın ödünç verdiği bir kitapta olsun, ya da sadece "bir gül güldür" ifadesinin nereden geldiğini merak ediyorsanız dan ve internette buldum.

Sergileme
Açıklama veya açıklayıcı yazı , bir kişiyi, yeri, şeyi veya olayı açıklama veya açıklama eylemidir. Amacınız sadece bir şeyi tanımlamak değil, ona bir gerçeklik, bir yorum, o şeyin ne anlama geldiğine dair fikirlerinizi vermektir. Bazı açılardan, konunuzla ilgili genel bir fikri veya soyut bir fikri açıklamak için bir öneride bulunuyorsunuz.

Bir gülle ilgili bir açıklama, taksonomisini, bilimsel ve ortak isimlerinin ne olduğunu, onu kimin geliştirdiğini, halka duyurulduğunda etkisinin ne olduğunu ve / veya nasıl dağıtıldığını içerebilir. 

"Kutsal Emily" üzerine bir açıklama, Stein'ın yazdığı ortamı, nerede yaşadığını, etkilerinin neler olduğunu ve eleştirmenler üzerindeki etkisinin ne olduğunu içerebilir.

Argümantasyon 
Tartışmacı yazma olarak da adlandırılan bir argümantasyon, temelde karşılaştırma ve zıtlık için bir egzersizdir. Mantıksal veya biçimsel akıl yürütme kullanan bir argümanın her iki tarafının metodolojik sunumudur. Sonuç, A şeyinin neden B şeyinden daha iyi olduğuna ikna etmek için formüle edilmiştir. "Daha iyi" ile kastettiğiniz şey, argümanlarınızın içeriğini oluşturur.

Bir güle uygulanan tartışma, belirli bir gülün neden diğerinden daha iyi olduğu, neden gülleri papatyalar yerine tercih ettiğiniz ya da tam tersi olabilir.

"Kutsal Emily" üzerine tartışma, onu Stein'ın diğer şiirleriyle veya aynı genel konuyu ele alan başka bir şiiriyle karşılaştırabilir.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak