Karadeniz Bölgesinde Yetişen Tarım Ürünleri Nelerdir?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Fındık
Karadeniz bölgesinin özellikle Doğu bölümünde fındık yetiştirilme oranı epey yüksektir. Trabzon, Giresun ve Ordu fındık yetiştiren başlıca şehirlerin başında gelmektedir. Türkiye’nin %85’lik fındık ihtiyacı bu bölgeden karşılanmaktadır.

Çay
Çay genellikle Karadeniz’in kıyı bölgelerinde yetiştirilir. Giresun’dan Gürcistan’a kadar olan kıyı şeridinde çay yetiştirme oranı yüksektir. Ancak çay en çok Karadeniz bölgesinde bulunan Rize şehrinde yetiştirilmektedir. Türkiye’nin tek çay yetiştirilen bölgesi Karadeniz Bölgesidir. Çay üretiminin %100’lük kısmı bu bölgeden sağlanır. Ekim alanı en dar ürünlerden biridir.

Tütün
Tütün daha çok Orta Karadeniz bölgesinde yetiştirilir. Örneğin Samsun, Amasya ve Tokat çevresi. Ayrıca Batı Karadeniz bölgesinde bulunan Düzce ilinde üretimi de yapılır. Türkiye’nin %13’lük tütün ihtiyacı bu bölgeden karşılanmaktadır. Tütün en çok Ege Bölgesinde yetişmektedir. Karadeniz Bölgesi tütün yetiştirmede 2. Sırayı almaktadır. Samsun (Bafra) en çok tütün yetiştirilen bölgedir.

Mısır
Mısır Karadeniz bölgesinin tahıl yerine ektiği bir üründür. Karadeniz Bölgesinde genellikle buğday yerine mısır ekilir. Halkın başlıca temel besin kaynağıdır. Karadeniz bölgesi Mısır üretiminde 1. sırayı almaktadır.

Pirinç
Pirinç yetişme ortamında bolca suya ihtiyaç duyar. Daha çok akarsu vadi tabanlarında ekimi yapılır. Tosya, Boyabat, Çarşamba gibi ovalarda yetiştirilmektedir.

Şeker Pancarı
Doğu Karadeniz bölgesi bol yağış aldığı için Şeker Pancarı bu bölgede yetişmez ancak Doğu Karadeniz bölgesinin dışındaki diğer kısımlarda şeker pancarı yetişme alanı bulmaktadır. Genellikle Kastamonu, Çorum, Tokat ve Amasya illerinde yetiştirilmektedir.

Elma
Özellikle Amasya bölgesinde yetiştirilen elmalar Karadeniz’in iç kesimlerinde bulunan Kastamonu ve Tokat çevresinde de yetiştirilmektedir.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak