Karabük İsmi Nereden Gelmiştir?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

KARABÜK İSMİ NEREDEN GELMİŞTİR?

Karabük bir Cumhuriyet şehridir. Safranbolu ilçesinin bir köyü olan Öğlebeli’nin 13 hanelik mahallesi olan Karabük, 1935 yılında Ankara-Zonguldak demiryolunun açılmasıyla bugünkü istasyonun olduğu yere bir ad verilmesi gerektiğinde 13 hanelik Karabük mahallesi istasyonu adı verilmiştir

Karabük İsminin Hikayesi
Karabük ilinin ismi coğrafi konumundan gelmektedir. Karabük ilinin coğrafi yapısı ve bitki örtüsü nedeniyle kara çalılıkların olduğu bir coğrafyadır. Bu nedenle “Kara” ve “Bük” sözcükleri, kara çalılık yer anlamında, Karabük adının oluşturmuştur.

Karabük'ün eski adı nedir?
Karabük'ün, Hititler döneminde yerleşmeye konu olan ilçesi; Eflani'dir. Hitit metinlerinde kentin en eski adının Haluna (Yün) olarak geçtiği bilinmektedir. Ovacık'ın Kışlaköy'ü, Frigler döneminde yerleşmeye konu olmuştur.

Karabük Şehrinin İsmi Nerden Geliyor?

Karabük adını, üzerinde yaşadığı coğrafi ortamdan almıştır. “Kara” ve “Bük” sözcükleri, kara çalılık yer anlamında, Karabük adının oluşumuna kaynaklık yapmıştır. Bu topluluklarda yaşayan Türkmen toplulukları, Karabük cemaatı adını bu biçimde almışlardır. Türkiye’de 14 yer ve mevki adının bugün Karabük şeklinde geçmesi, cemaatlerin bu topraklardan diğer yerlere göç ettiği görüşünü kuvvetlendirmektedir.

Karabük İsminin Anlamı
1. Kara çalılık yer. “Kara” ve “Bük” sözcüklerinden gelir.
2. Türkiye’nin Karadeniz Bölgesi’nde yer alan illerinden biri.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak