Kan Uyuşmazlığı Nedir?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Kan grubu uyumsuzluğu nedir?
Kan grubu uyumsuzluğunun en yaygın türü Rh hastalığıdır (Rh uyumsuzluğu olarak da bilinir). Rh faktörü, kırmızı kan hücrelerini örten bir proteindir. Rh faktörü proteini varsa, kişi Rh pozitiftir. Rh faktörü proteini yoksa, kişi Rh negatiftir. Annenin Rh faktörü negatif ve bebeğinki pozitif olduğunda, annenin bağışıklık sisteminin bebeğin kırmızı kan hücrelerine yabancı olarak saldıran Rh antikorları yapmasına neden olabilir. Gelişip komplikasyonlara neden olabilecek diğer maternal antikorlar arasında anti-Kell, anti-E, anti-jka ve anti-fya bulunur.

Kan grubu uyumsuzluğuna ne sebep olur?
Kan grubu ve faktörler genetik tarafından belirlenir. Bir bebeğin kan grubu ve Rh faktörü her iki ebeveynden birine veya her iki ebeveynin bir kombinasyonuna sahip olabilir. Rh pozitif gen baskındır (daha güçlüdür) ve Rh negatif bir gen ile eşleştirildiğinde bile pozitif gen kontrolü ele alır.

Kan grubu uyumsuzluğu, ancak anne bebeğinin kan hücrelerine karşı antikor geliştirdikten sonra sorun haline gelir. Bu antikorlar, hamilelik sırasında anne ve bebeğin kanı karıştığında ortaya çıkan anne "hassaslaşana" kadar gelişmez. Bu, bebeğin kanı plasentayı geçerse veya bazı invaziv doğum öncesi testler, travma, doğum veya diğer durumlarda olabilir. Duyarlılık ilk gebeliklerde sık karşılaşılan bir sorun olmasa da ilerideki gebeliklerde komplikasyonlara neden olabilir.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak