Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
5 TL’nin Arka Yüzünde Kim Bulunuyor?
Aydın Sayılı;
5 Türk lirasının arka yüzünde yer alan Aydın Sayılı 1913 yılında İstanbul’da dünyaya gelmiştir. İlkokulu İstanbul’da, orta öğretimini Ankara’da tamamladıktan sonra sınava giren Sayılı, Harvard Üniversitesi’nde bilim tarihi okumaya hak kazanmış ve Amerika’ya eğitim almaya gitmiştir.
1942 senesinde Harvard Üniversitesi’nde doktora derecesi alan Aydın Sayılı, dünya bilim tarihi alanında doktora derecesi alan dünyadaki ilk kişidir. Daha sonraki yıl Türkiye’ye dönen Sayılı, Ankara Üniversitesi’nde göreve başlamış ve profesör unvanı almıştır.
Aydın Sayılı 1958 yılında ise Ordinaryus Profesör unvanı almıştır. Ayrıca başarılarından ötürü yurt içinde ve yurt dışından birçok ödüle layık gösterilmiştir. 15 Ekim 1993 tarihinde 79 yaşında iken Ankara’da hayatını kaybetmiş, 2009 yılında da 5 TL’nin arka yüzüne resmi koyulmuştur.
10 TL’nin Arka Yüzünde Kim Bulunuyor?
Cahit Arf;
10 Türk Lirasının arka yüzünde yer alan Cahit Arf 1910 yılında Selanik’te dünyaya gelmiştir. Balkan savaşlarının başlamasıyla ailesi ile birlikte İstanbul’a göç etmiş, daha sonra İzmir’e yerleşmişlerdir. Cahit Arf’ın matematiğe olan ilgisi bir öğretmeni sayesinde artmıştır.
Ortaokulda üniversitelilerin çözemediği soruları çözen Arf, öğretmenlerinin dikkatini çekmiş ve bunu ailesine bildirmişlerdir. Aile, Cahit Arf’ı iyi eğitim alması için Fransa’daki St. Louis Lisesi’ne göndermiştir ve Cahit Arf, 3 yıllık liseyi 2 yılda bitirip ülkesine dönmüştür.
Cahit Arf; Arf değişmezi, Arf halkaları ve Arf kapanışları gibi bazı matematik terimlerini dünyaya kazandırarak, matematiğe yeni bir bakış açısı getirmiştir. 1943’de Profesör 1955’de Ordinaryus Profesör unvanına yükselen Cahit Arf 1997 yılında İstanbul’da hayatını kaybetmiştir.
20 TL’nin Arka Yüzünde Kim Bulunuyor?
Mimar Kemaleddin;
20 Türk lirasının arka yüzünde yer alan Ahmed Kemaleddin, bilinen adıyla Mimar Kemaleddin Avrupalılar tarafından 2. Mimar Sinan olarak da bilinmektedir. 1870 yılında İstanbul’da dünyaya gelmiş, mühendislik fakültesini birincilikle bitirmiş, 1895’de eğitim için Berlin’e gitmiştir.
Mimar Kemaleddin’in bazı önemli eserleri; Kamer Hatun Cami, Çamlıca Kız Lisesi, Gureba Hastanesi ve bunların dışında özellikle İstanbul’da birçok han ve köşk. Ayrıca Mimar Kemaleddin Sultanahmet, Ayasofya gibi birçok önemli eserin de tamiratını üstlenmiştir.
En büyük başarılarından birisi de o zamanlar İngiliz yönetiminde olan Kudüs’teki Mescid-i Aksa’nın onarımını gerçekleştirmesiydi. Mimar Kemaleddin arkasında bıraktığı birçok eser ve başarılarından sonra 13 Temmuz 1927 tarihinde Ankara’da beyin kanaması geçirerek vefat etmiştir.
50 TL’nin Arka Yüzünde Kim Bulunuyor?
Fatma Aliye;
50 Türk lirasının arka yüzünde yer alan Fatma Aliye 9 Ekim 1862 tarihinde İstanbul’da dünyaya gelmiştir. Eğitim almamasına rağmen abisinin evde aldığı özel dersleri takip ederek kendini geliştiren Fatma Aliye, daha sonra ailesinin rızası ile merak saldığı Fransızcayı öğrenmiştir.
Gazi Osman Paşa’nın yeğeni Faik Bey ile evlenen Fatma Aliye 1889’da Georges Ohnet’in Volonte adlı eserinin çevirisini yapmış, bu çeviri ile ilk kadın çevirmenimiz olarak tarihe geçmiştir. 1892’de Muhadarat adlı romanı ile de, Zafer Hanım’dan sonra 2. roman yazarı kadın olmuştur.
Romanlarında ağırlıklı olarak kadın kahramanların öykülerini anlatmış ve kadın haklarını savunmuştur. Bu romanların yanı sıra birçok kitap çevirisi daha yapmış, makaleler ve biyografiler yazmıştır. Tam adıyla Fatma Aliye Topuz 13 Temmuz 1936 tarihinde İstanbul’da vefat etmiştir.
100 TL’nin Arka Yüzünde Kim Bulunuyor?
Buhurizade Mustafa Itri;
100 Türk lirasının arka yüzünde yer alan Buhurizade Mustafa Itri 1640 yılında İstanbul’da dünyaya gelmiştir. Şair, müzisyen ve aynı zamanda besteci olan Itri, Türk Müziği tarihinin en önemli isimlerinden biridir. Genellikle Fuzuli, Nefi, nadiren de kendi güftelerini bestelemiştir.
Dönemin padişahları tarafından itibar görmüş ve bu sayede çok sayıda öğrenci yetiştirmiştir. Kendisine ait olan 38 sözlü bestenin 10’u tasavvufidir. Bunlar arasından en meşhuru ise Kurban Bayramı boyunca namazlardan sonra okunan teșrik tekbiri; Segâh Salât-ı Ümmiye’dir.
Ayrıca ney çalıp ve hattatlık da yapan Itri’nin sesi o kadar güzelmiş ki, padişahlar kendisini dinlemek için huzuruna çağırırmış. Şeyhülislam Esad Efendi’nin belirttiğine göre Itri, 1000’den fazla beste yapmış ancak çoğu günümüze ulaşmadan 1711 yılında İstanbul’da vefat etmiştir.
200 TL’nin Arka Yüzünde Kim Bulunuyor?
Yunus Emre;
200 Türk lirasının arka yüzünde yer alan Yunus Emre 1238 veya 1241 yılında (tam olarak bilinmiyor) dünyaya gelmiştir. “Yaratılanı sevdik, Yaratan’dan ötürü” diyerek hoşgörünün önemini vurgulayan Yunus Emre tüm Anadolu’yu gezmiş, yaşamının çoğunu Taptuk Emre ve Hacı Bektaşi Veli’nin yanında geçirmiştir.
Yunus Emre’nin iki büyük eseri vardır. Bunlardan birinin adı Divan’dır ve bu eserde şiirlerini toplamıştır. Diğer eseri nasihatler kitabı anlamına gelen Risalettün Nushiyye’yi ise mesnevi biçiminde yazılmıştır. Halka açık ve anlaşılır bir dille yazıldığı için uzun yıllar okunmuştur.
Gezdiği tüm yerlerde halk tarafından oldukça sevildiği, adına yapılmış anıt mezarlardan bilinmekte olup, Anadolu gezilerinde Mevlana ile de karşılaştığı eserlerindeki sözlerden anlaşılmaktadır. Yunus Emre 1320 yılında vefat etmiştir, fakat mezarının nerede olduğu kesin bilinmemektedir.