Jeneratör Nasıl Elektrik Üretir?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Jeneratörler Nasıl Elektrik Üretir? Jeneratörler aslında elektrik üretmezler. Bunun yerine mekanik veya kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürürler . Bunu, hareketin gücünü yakalayarak ve bir elektrik devresi aracılığıyla dış kaynaktan elektronları zorlayarak elektrik enerjisine çevirerek yaparlar.

Jeneratörler, elektrik kesintisi sırasında elektrik enerjisi sağlayan ve günlük faaliyetlerin kesintiye uğramasını veya iş operasyonlarının kesintiye uğramasını önleyen kullanışlı cihazlardır. Jeneratörler, farklı uygulamalarda kullanım için farklı elektriksel ve fiziksel konfigürasyonlarda mevcuttur. Aşağıdaki bölümlerde, bir jeneratörün nasıl çalıştığına, bir jeneratörün ana bileşenlerine ve bir jeneratörün konut ve endüstriyel uygulamalarda ikincil bir elektrik gücü kaynağı olarak nasıl çalıştığına bakacağız.

Jeneratör nasıl çalışır?
Bir elektrik jeneratörü, harici bir kaynaktan elde edilen mekanik enerjiyi çıktı olarak elektrik enerjisine dönüştüren bir cihazdır.

Bir jeneratörün aslında elektrik enerjisi 'yaratmadığını' anlamak önemlidir. Bunun yerine, kendisine sağlanan mekanik enerjiyi, sargılarının telinde bulunan elektrik yüklerinin harici bir elektrik devresi yoluyla hareketini zorlamak için kullanır. Bu elektrik yükü akışı, jeneratör tarafından sağlanan çıkış elektrik akımını oluşturur. Bu mekanizma, jeneratörün, suyun akışına neden olan ancak aslında içinden akan suyu 'yaratmayan' bir su pompasına benzer olduğu düşünülerek anlaşılabilir.

Günümüz jeneratörü, 1831-32'de Michael Faraday tarafından keşfedilen elektromanyetik indüksiyon ilkesine göre çalışır. Faraday, yukarıdaki elektrik yüklerinin akışının, elektrik yükleri içeren bir tel gibi bir elektrik iletkeninin bir manyetik alanda hareket ettirilmesiyle indüklenebileceğini keşfetti. Bu hareket, telin veya elektrik iletkeninin iki ucu arasında bir voltaj farkı yaratır, bu da elektrik yüklerinin akmasına ve böylece elektrik akımının oluşmasına neden olur.


 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber