İşitme Engelli İnsanlarla Nasıl İletişim Kurarız?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Sağır olan veya duyma zorluğu çeken çoğu insan, dudak okuyarak veya elle iletişim kurar. Dudak okuma, konuşanın ağız ve aynı zamanda yüz ve vücut hareketlerini gözlemlemektir. Elle iletişimde insanlar esas olarak elleriyle konuşurlar. Elle iletişim, genellikle hem parmak hecelemesini hem de işaret dilini içerir. Parmak hecelemesinde, her farklı el işareti, alfabedeki bir harfi temsil eder. İşaret dilinde, el işaretleri nesneleri ve düşünceleri temsil eder. İşaret dili, aynı konuşma dili gibi, dünyanın her yerinde aynı zenginlikte kullanılır. Sağırlar, parmak hecelemesini ve işaret dilini anlayan insanlarla sohbet etmek için elle iletişim yolunu kullanırlar.

İşitme konuşma engelli insanlarla iletişim kurmak için ”işaret dili”denilen bir yöntemden yararlanılmaktadır.Televizyon programlarında işaret dilini kullanan spikerler vardır.Bu tür programalar işitme ve konuşma engelli insanalar için önemlidir.

İşaret dili: Bazı nesne ve fikirlerin işaretlerle anlatılmasından oluşur. İşaret dili, konuşulan dillerin yapılarından farklı bir gramatik yapıya sahip bir dil olarak işaretlerle (el, kol biçimleri, hareketler) ifade edilen bir iletişim sistemidir. İşaret dili daha çok doğuştan engelli olup eğitim görmemiş işitme engelli bireylerin kullandığı bir yöntem olarak bilinmektedir.

Parmak alfabesi: Belirli bir dilin harflerini parmaklarla görülür hale getirmeye dayanır. Bu yönteme göre işitme engelli kişi parmaklarıyla havada yazı yazarak iletişim kurar. Daha çok yazı dilini bilenler tarafından kullanılır. Bu yöntemin etkililiği, o dilin harflerinin parmakla anlatıma uygun olmasına bağlıdır.

Belgili (işaretli) konuşma: Dilin konuşma seslerini elle belirtmeye dayanmaktadır. Her ses için bir özel işaret kullanılmaktadır.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber