İRFAN MAVRUK KİMDİR?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!


         Kendi imkânlarıyla Yaptığı roketler nedeniyle Adana'da başı bir türlü dertten kurtulmayan, çok kez polis karakoluna çağrılan Erkek Sanat Enstitüsü öğrencisi İrfan Mavruk, projelerini kimseye kabul ettiremedi. Destek almak için başvurduğu Adana Elektrik Mühendisleri Odası, heyet eşliğinde dinledikleri Mavruk'un projelerini 'hayal ürünü' olarak değerlendirdi.
1959 yılında Elektrik Mühendisleri Odası'nın dergisinde yayınlanan bir makalede Mavruk'un projeleri ile ilgili, "İrfan Mavruk'un elinde dolaştırdığı füze projesi meraklı bir çocuğun çizdiği karmaşık bir takım şekillerden ibaret olup, teknik bir makine resmi ile herhangi bir alakası yoktur. Verilen izahattan anlaşıldığına göre İrfan Mavruk, maalesef geniş fantezisi ile mevcut olmayan şeyleri olmuş gibi göstermekte ve hiç bir hesaba dayanmayan bir takım iddialar ileri sürmektedir" denildi.
Olumsuz eleştirilere ve kimsenin kendine inanmasına aldırmadan, mücadelesini sürdüren İrfan Mavruk, aynı mahallede oturduğu dönemin Adana Milletvekili Suphi Baykam'ın aracılığı ile dönemin başbakanı Adnan Menderes ile tanıştı. Başbakan'a roket projelerini anlatarak ikna eden Mavruk, devlet desteği ile ABD'deki Columbia Üniversitesi'ne okuması için gönderildi. Eğitimini tamamladıktan sonra bazı silah fabrikalarında çalışan Mavruk, uzaydaki atom yükünü ölçen bir cihaz geliştirdi.
Özellikle yerden kumanda edilmeye gerek kalmayan roketler konusunda çalışan İrfan Mavruk 69 yaşında, 5 Ağustos 2010'da emeklilik günlerini yaşadığı New York'ta geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Mavruk, Adana'da Ali Hocalı Köyü'ndeki mezarlıkta toprağa verildi.
BU ŞEHİR 'DELİ MUAMELESİ' YAPTI ABD 'ÜSTÜNE TİTREDİ'
Doğup büyüdüğü şehirde 17 yaşında kendi imal ettiği roketler nedeniyle adeta 'deli muamelesi' yapılan İrfan Mavruk ABD'ye gittikten sonra 'harika çocuk' diye anıldı. Türk basını Amerikalı bilim adamlarının üstüne titrediği İrfan Mavruk'la ilgili olarak, 'hakkında özel kanun çıkarıldığı, gizli polis tarafından özel olarak korunduğu' şeklinde haberler yayınladı.
17 yaşında Adana'da 'deli muamelesi' yapılan Mavruk'un, 25 yaşına geldiğinde 'feza ilmini ışık tutan Türk genci' diye anılması sizce de isminin Uzay Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi'ne verilmesi için yeterli bir sebep değil mi? Ne dersiniz?
ALINTI

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber