HAVA DEĞİŞİMİ ASKERLİKTEN DÜŞER Mİ?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

HAVA DEĞİŞİMİ ASKERLİKTEN DÜŞER Mİ

SAĞLIK İŞLEMLERİ

1. Yedek subay ve yedek astsubaylardan hastalananlar, muvazzaf subay/astsubay emsalleri gibi sıhhi izin süresine tabi tutulurlar. Sıhhi izin süresince, özlük hakları saklı kalmak kaydıyla, yedek subay veya yedek astsubaylıkta alınan sıhhi izin sürelerinin, tabi oldukları hizmet süresinin her ayı için bir günlük kısmı askerlik hizmetinden sayılır. Bu süreye yedek subay veya yedek astsubay adaylığında alınan istirahat veya hava değişimi süreleri de dâhil edilir.

2. Yedek subay veya yedek astsubaylar ile adaylarının ve erbaş ve erlerin sağlık kuruluşlarına müracaatı ilk amirlerinden alacakları muayene istem belgesi ile yapılır. Bunlar acil tedaviyi gerektiren durumlarda en yakın sağlık hizmeti sunucularına doğrudan müracaat edebilir ve tedavi olabilir.

3. Yedek subay adayları veya yedek astsubay adayları ile erbaş ve erlerden izinli iken rahatsızlananlar hakkında 4/1/1961 tarihli ve 211 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanununun 63’üncü maddesine göre işlem yapılır.

4. Yedek subay ve yedek astsubaylar mesai dışında veya izinli bulunduklarında doğrudan sağlık kuruluşuna müracaat edebilirler.

5. İzinli bulundukları sırada hastalanan yedek subay adayları veya yedek astsubay adayları ile erbaş ve erler, garnizon veya merkez komutanlıklarına başvurarak muayene ve tedavilerini talep ederler. Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı mensupları ise bu komutanlıklara bağlı en yakın birlik komutanlığı veya kurum amirliklerinin birinden alacakları muayene istem belgesi ile muayene ve tedavi olurlar.

6. Silahaltında iken geçici bir hastalığı tespit edilen yedek subay ve yedek astsubay adayları ile erbaş ve erlere, sağlık kuruluşlarınca hava değişimi veya istirahat raporu verilir. Sağlık kurullarınca verilen istirahat raporlarına süresine bakılmaksızın hava değişimi raporu olarak işlem yapılır.

7. Hava değişimi veya istirahat süresi içerisinde muayene ve tedavilerini talep edenler en yakın resmi sağlık kuruluşuna sevk edilirler.

8. Hava değişimi veya istirahat raporlarının karar bölümünde, sonunda muayene kaydı varsa yükümlünün süre bitiminde muayenesi zorunludur. Sonunda muayene kaydı bulunan hava değişimi veya istirahat rapor kararında sağlık kuruluşu ismi belirtilmiş ise doğrudan bu sağlık kuruluşuna sevk yapılır.

9. Muvazzaflık hizmeti sırasında muvazzaf veya sözleşmeli subay veya astsubay, uzman jandarma, uzman erbaş, sözleşmeli erbaş ve er olmak üzere müracaat edenlerden, sevk edildikleri sağlık kuruluşları tarafından yapılan muayenelerinde askerliğe elverişli olmadıklarına ilişkin rapor tanzim edilenler, birlik veya kurumları tarafından askerlik yükümlülüğü bakımından askerliğe elverişli olup olmadıklarının tespiti maksadıyla derhal en yakın rapor vermeye yetkili hastane sağlık kuruluna sevk edilirler. Askerlik yükümlülüğü ile ilgili işlemler, verilecek rapor kararına göre sonuçlandırılır.

10. Silahaltında bulunan yükümlülerden organ, doku, kök hücre ve kemik iliği nakli için bağışçı olacağını beyan edenlere birlik komutanlıkları veya kurum amirliklerince kanuni izinlerine mahsuben izin verilir. Bağışçı olacağını sağlık kurulu raporu ile belgelendirenler, dilekçe ile birlik komutanlığına veya kurum amirliğine müracaat etmeleri halinde müracaat tarihi itibarıyla hizmet durum belgesi ile geçici olarak terhis edilirler. Naklin gerçekleşmesini müteakip yükümlüler, askerliğe elverişli olup olmadıklarının tespiti için yetkili sağlık kuruluşlarına sevk edilirler ve bu yükümlülere haklarında verilecek sağlık kurulu kararına göre işlem yapılır.

Hava Değişimi Ne Demektir?

Hava Değişimi bir askerin hastalanması nedeniyle o askere Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından verilen bir izin çeşididir. Hastalığınız sonucu hava değişimi izni alabilmek için doktordan veya hastaneden rapor almanız gerekmektedir. Genellikle ameliyat, kol kırığı gibi durumlarda hava değişimi alındığı görülmektedir.

Hava değişimi birçok askerin en çok talep ettiği izin türüdür. Çünkü hava değişimi askerlik süresinden sayılır. Yani hava değişimi izni aldığınız günler askerliğinizde şafak atmaya devam etmektedir.

Bir askerin hava değişimi hakkı 45 gündür. Ancak çeşitli özel hastalıklarda 90 güne kadar hava değişimi alınabilir. Askerde hava değişimi almak için çoğu asker hasta taklidi yapmakta veya kendilerini sakatlayıp, yaralamaktadır. Askerlerin sırf hava değişimi alabilmek için kendilerini yaralayıp hasta duruma getirmeleri çok üzücü bir durumdur. Askerin kendisini bilerek yaralaması durumunda komutanı tarafından cezalandırılması söz konusu olabilir.

Askerlik Hava Değişimi Kaç Gündür?

Uzun dönem ve kısa dönem askerlerde hava değişimi izin hakkı farklılık göstermektedir. Uzun dönem askerler toplam 30 gün hava değişimi alabilir. Kısa dönem askerler ise toplam 15 gün hava değişimi alabilir. Bu alınan hava değişimi izinleri askerlik süresinden sayılır. Yani uzun dönem iseniz 30 günden fazla alacağınız hava değişimi artık askerlik sürenizi uzatmaya başlar. Kısa dönem iseniz de 15 günden fazla aldığınız hava değişimi askerlik sürenizi uzatır ve daha geç terhis olmanıza neden olur.

Hava değişimi süresi bittikten sonra en yakın askerlik şubesine giderek birliğinize sevk olmak istediğinizi söylemeniz gerekir. Askerlik şubesi de size yol ve yemek parası vererek birliğinize sevk kağıdı verir. Eğer hava değişimi süreniz bitmesine rağmen hala birliğinize katılış yapmamışsanız “asker kaçağı” durumuna düşersiniz ve hakkınızda yakalama kararı çıkartılır.

Hava değişimi süresine örnek vermek gerekirse, diyelim ki uzun dönem bir askersiniz. 50 gün rapor aldınız. Bu durumda ilk 30 gün askerlikten sayılır. Geriye kalan 20 gün ise askerlik süreniz uzar. Yani 20 gün daha geç terhis olursunuz.

Hava değişimi süresine bir diğer örnek,  kısa dönem askersiniz diyelim. 40 gün rapor aldınız. Bu durumda ilk 15 gün askerlik sürenizden sayılır.Geriye kalan 25 gün geç terhis olursunuz. Yani askerliğiniz 25 gün uzar.

En Rahat Hangi Hastalıklarda Hava Değişimi Alabilirim?

Psikolojik veya fiziksel hastalıklara hava değişimi raporu verilmektedir. Ancak psikolojik rahatsızlık nedeniyle hava değişimi almak zordur. Birlik komutanları psikolojik rahatsızlığınız olduğuna inanmaz ve genellikle hava değişimi alabilmek için rol yaptığınızı düşünür. Çünkü askerde hava değişimi alabilmeyi neredeyse herkes talep etmektedir.

Askerdeyken yaşadığı zor günler nedeniyle psikolojisi bozulan ve memleketine hava değişimine yollanan bir çok asker vardır. Genellikle kendine zarar vermesinden şüphelenilen ve memleketine yollanarak kafasını dinlenemesi istenilen askerlere psikolojik nedenlerle hava değişimi verilir.

Fiziksel hastalıklara gelirsek; kol kırığı, ameliyat gibi durumlar zaten yoruma dahi gerek olmadan hava değişimi verilen hastalıklardır.

Örneğin: Askerliğinin bitimine 6 ay kalan bir er 4 aylık bir rapor alıp ve hava değişimi ile birliğinden ayrılıp sılaya gitmiş olsun. Sıla da geçirdiği ilk 30 gün askerlikten sayılır yani şafak atar ancak son 3 ay askerlik süresinden sayılmaz çünkü hava değişiminde askerlikten sayılacak üst sınır 30 gündür . Asker 4 ayın sonunda birliğine geri döndüğünde 5 ay daha askerlik yapar. Arkadaşlar anlamadığınız birşey olursa yorum kısmından daha detaylı sorabilirsiniz.
Not: Örnekte hesaplama uzun dönem 12 ay askerlik yapanlara göre hesaplanmıştır. Hava değişiminde askerlikten sayılacak gün sayısı uzun dönem askerlerde en fazla 30 gün kısa dönem askerlerde en fazla 15 gündür. 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak