Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Gündüzler ne zaman uzar? Gündüzler hangi ayda uzamaya başlıyor? Gündüzler ne zaman uzayıp kısalmaya başlıyor?
Yılın hangi gününde günler uzar?
Her yıl iki gündönümü vardır : Biri Haziran'da, diğeri Aralık'ta . Haziran gündönümü, ekvatorun kuzeyindeki en uzun günü, güneydeki en kısa günü temsil eder.
Haziran gündönümü, Güneş'in Kuzey Yarımküre'deki Yengeç Dönencesi'nin tam üzerinde olduğu andır . Bu, yıl boyunca ulaştığı en kuzey enlemdir . Gündönümünden sonra tekrar güneye doğru hareket etmeye başlar.
Kış gündönümünden sonraki her gün, kuzey yarımkürede yaz gündönümüne veya 20 ile 22 Haziran arasındaki yılın en uzun gününe kadar uzayacak .
Kuzeydeki En Uzun Gün
Kuzey Yarımküre haziran ayında Güneş'e doğru eğik olduğundan gün içinde daha fazla güneş ışığı alır. Kuzey Kutbu'nun Güneş'e doğru eğimi gündönümünde en fazladır, dolayısıyla bu olay ekvatorun kuzeyinde yılın en uzun gününe işaret eder .
Bu etki ekvatordan uzak yerlerde en fazladır. Tropik bölgelerde en uzun gün 12 saatten biraz daha uzundur; ılıman bölgede önemli ölçüde daha uzundur; ve Kuzey Kutup Dairesi içindeki yerler Gece Yarısı Güneşi'ni veya Güneş'in geceleri batmadığı kutup gününü deneyimler.
Güney'deki en kısa gün
Bunun tersine, Haziran gündönümü günü Güney Yarımküre'de yılın en kısa günüdür . Burada da, konum ekvatordan uzaklaştıkça etki daha da artıyor.
Antarktika Çemberi içindeki yerlerde Güneş'in hiç doğmadığı kutup gecesi yaşanır.