Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Görümce kocanın kız kardeşidir. Görümcelerin baba evinde kalacakları süre azdır. Onlar da bir gün gelin olup gideceklerdir. Gelen gelin ise, ölünceye kadar orada kalacaktır.
Gelin artık koca evine mal olmuştur. Bunun için gelinin yeri evde köklü ve temellidir. Kaşgarlı Mahmud’a göre Türkler kocanın büyük kız kardeşine “eke”;küçük kız kardeşine ise “singü” derlerdi. Aslında bunlar, kız kardeşlere verilen adlardır.
Kırgız Türklerin gelin giden kızlar için söylenen car car şarkılarında, “senin buradaki kız kardeşin, koca evinde görümce (yani kayın singilin) olacaktır” denmekte ve koca evinde görümcelere karşı kardeşlik duygusu aşılanmaktadır. Görülüyor kii burada “kayın singil” küçük görümce demektir.
Böylece görümcelerini kendi kardeşlerinden ayırıyorlardı. “Kayın” sözü Anadolu’da kocanın kız kardeşleri için pek kullanılmaz. Türklerde gelin görümce düşmanlığı, ancak masallarda yer alıyordu. Bu da şuur altında kalmış olan duyguların, ortaya çıkmaları olsa gerekti. Ancak yeni gelen gelin de, görümcelerin saygıdeğer bir yengeleri olacaktır.