Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
İçinde yaşadığımız güneş sistemi, Dünya dahil sekiz gezegene ev sahipliği yapıyor. Plüton 2006 yılında bir cüce gezegen olarak yeniden sınıflandırıldığında bu sayı dokuzdan düşürüldü. Her gezegenin güneşten uzaklığı, temel bileşiminin belirleyicisidir. Mars ve yörüngesindeki gezegenler, çoğunlukla kayadan oluştukları için karasal gezegenler olarak bilinirler. Yörüngelerinin dışındakiler gaz devleri veya en dıştaki iki gezegende buz devleri olarak bilinir. Dış gezegenler kayalık çekirdeklere sahip olabilir, ancak öyleyse, çekirdekler, kütlelerini oluşturan gaz ve buz karışımına derinlemesine gömülüdür. Plüton'un yeniden sınıflandırılmasının bir nedeni, Neptün'ün ötesinde yörüngede dönerken ve yine de çoğunlukla kaya olduğu için bu modele uymamasıdır.
Merkür
Adını bir Roma tanrısından alan Merkür, güneşten 36 milyon mil, Dünya'dan 48 milyon mil uzakta. 3.031 mil çapında, güneş sistemindeki en küçük gezegendir. Merkür'ün Güneş'in etrafında diğer tüm gezegenden daha hızlı dönmesi 87.96 Dünya günü ve kendi ekseni etrafında dönmesi 58.7 Dünya günü sürer. Merkür'ün yüzeyi düz ovalar ve derin kraterlerle işaretlenmiştir ve gezegen çoğunlukla kaya ve metalden yapılmıştır.
Venüs
Adını Roma aşk ve güzellik tanrıçasından alan Venüs, güneşten 67,2 milyon mil ve Dünya'dan 26 milyon mil uzaklıktadır. 7.521 mil çapında güneş sistemindeki en büyük altıncı gezegendir. Venüs'ün güneş etrafında dönmesi 224.68 Dünya günü ve kendi ekseni etrafında dönmesi 243 Dünya günü sürer. Dolayısıyla günü en uzun olan gezegendir. Güneşimizin ve ayımızın yanı sıra gökyüzündeki en parlak nesne olan Venüs, kayalık ve tozlu dağları, kanyonları ve ovaları olan bir yüzeye sahiptir.
Sciencing tarafından size sunulmuştur
Dünya
Dünya gezegeni güneşten 93 milyon mil uzakta ve 7.926 mil çapında, güneş sistemindeki en büyük beşinci gezegendir. Bildiğimiz kadarıyla, yaşamı olan tek gezegendir ve yüzeyinin yaklaşık yüzde 70'i su ile kaplıdır. Dünya 365 günde bir güneşin etrafında döner ve 24 saat içinde kendi ekseni etrafında döner. Dünya'nın 4,5 milyar yıldan daha yaşlı olduğu tahmin edilmektedir.
Mars
Mars'a genellikle Kızıl Gezegen denir, çünkü kırmızımsı toz ve kayalarla kaplıdır. Adını Roma savaş tanrısından almıştır ve güneşten 141.6 milyon mil uzaktadır. Mars, 4,222 mil çapı ile güneş sistemindeki en büyük yedinci gezegendir. Mars'ın güneş etrafında dönmesi 686,98 Dünya günü sürer ve 24,6 Dünya saatinde kendi ekseni etrafında döner. Sert, kuru, kayalık bir yüzeye ve iki aya sahiptir.
Jüpiter
Güneş sistemindeki en büyük gezegen olan Jüpiter, güneşten 483,8 milyon mil uzakta. 88,729 millik bir çapa sahiptir, yani içindeki tüm diğer gezegenleri sığdırabilirsiniz ve bir düzineden fazla Dünya onun üzerinde sıralanabilir. Jüpiter'in Güneş'in etrafında dönmesi 11.862 Dünya yılını ve kendi ekseni etrafında dönmesi 9.84 Dünya saatini alır, bu da onu en kısa günü olan gezegen yapar. Jüpiter'in en az 63 uydusu vardır ve çoğunlukla hidrojen ve helyumdan yapılmıştır.
Satürn
En çok milyarlarca buz parçacığından oluşan halkalarıyla tanınan Satürn, güneşten 886,7 milyon mil ve Dünya'dan 550,9 milyon mil uzaklıktadır. 74.600 millik bir çapa sahiptir ve onu güneş sistemindeki en büyük ikinci gezegen yapar. Satürn'ün Güneş'in etrafında dönmesi 29.456 Dünya yılını ve kendi ekseni etrafında dönmesi 10.2 Dünya saatini alır. Satürn sıvı ve gazdan yapılmıştır, bu yüzden aslında su üzerinde yüzer.
Uranüs
Bir teleskopla keşfedilen ilk gezegen olan Uranüs, güneşten 1.784.0 milyon mil uzakta. Adını Yunan gökyüzü tanrısından almıştır ve 32.600 mil çapında olup, onu güneş sistemindeki en büyük üçüncü gezegen yapmaktadır. Uranüs'ün güneş etrafında dönmesi 84.07 Dünya yılını ve kendi ekseni etrafında dönmesi 17.9 Dünya saatini alır. Uranüs hidrojen, helyum ve metandan yapılmıştır ve katı yüzeyi yoktur.
Neptün
2.794.4 milyon mil uzaklıkta güneşten en uzak gezegen, adını Roma Deniz tanrısı'ndan alan Neptün'dür. 30.200 mil çapında ve güneş sistemindeki en büyük dördüncü gezegendir. Neptün'ün güneş etrafında dönmesi 164,81 Dünya yılını ve kendi ekseni etrafında dönmesi 19,1 Dünya saatini alır. Uranüs gibi Neptün de hidrojen, helyum ve metandan yapılmıştır.