Gabari Nedir ve Gabari Nasıl Hesaplanır?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Gabari Nedir?

Gabari, inşaat ve karayolları sektöründe sıkça duyulan ve emsal kelimesi ile karıştırılan bir sözcüktür. İnşaat, emlak ve mimari çalışmalarda kullanılan gabari kelimesi kaç katlı bir inşaat yapılacağı anlamına da gelmektedir.


Emsal ve Gabari Ne Anlama Geliyor?

Emlak sektöründe yükseklik manasında kullanılan Gabari, TDK tarafından “kimi eşyaya verilmesi gereken boyutları, yan görünüşü çizmeye, hazırlamaya da da bunları denetlemeye yarayan örnek” anlamında kullanılmaktadır.


Emlak Piyasasında Gabari

Yeni yapılması planlanan bir yapının yerel belediye tarafından kaç katlı olacağı yani azami yüksekliği anlamında kullanılmaktadır. İnşaat ve emlak sektöründe “gabari” kelimesi ve “emsal” kelimesi birbirleriyle ilişki içerisinde olan kavramlar bulduğunu bilmemiz gerekmektedir.


KAKS emsal gabari ne demek?

Tapuda “emsal” Kat Alan Kat Sayısı (KAKS) olarak belirtilir. “Emsal” yani KAKS, Kaks, arsaya yapılabilecek toplam net inşaat alanını kaç m² olabileceği anlamında kullanılmaktadır. KAKS (Emsal)= 0.20 – 0.30 – 0.40 – 1.0 – 1.5 – 2.0 – 2.07 – 2.5 – 3.0 arasında değişen bir sayıyı ifade eder.

Örnek: Bin metre karelik bir arsaya sahip olan kişinin, imar planı emsal değeri 0,5 olarak yazılmış ise bu arsaya yapılabilecek olan inşaat alanı 1000 x 0.5= 500 m² olarak hesaplanır.

Gabari ve Emsal Arasındaki Fark

Arsa gabari ve arsa emsali terimleri;

Gabari: kaç katlı bir inşaat yapılacağını ifade ederken

Emsal: yapılacak binanın katlarının arsa üzerindeki toplam inşaat alanını belirtir.


Gabari Ölçüleri:

Yeni yapılacak binanın yüksekliği ilgili belediyenin belirttiği mastar değeri ile yapılır.

    Gabari, trafikte ise; yüklü veya yüksüz olarak araçların karayolunda uzunluk, genişlik ve yükseklik ölçüleri içinde kullanılmaktadır.

Gabari sınırlaması

Yeni yapılacak konutun maksimum yüksekliğini veren ölçü değeri belediyeler tarafından verilmektedir. Gabari değeri; “arazi alanına”, “yüksekliğe” ve “eşdeğerlerine” göre verilir.

Gabari hesaplama nasıl yapılır?

Yeni yapılacak binanın yüksekliği belediye tarafından 7,50 olarak belirlendiyse inşaatın azami yüksekliği en fazla 7,5 m’dir. Yükseklik değerinde 0,5 m alan çatı için ayrılmaktadır. Gabari hesaplama, işleminde çatı için ayrılan oranın düşürülmesi gerekmektedir. Çatı oranının düşmesinden sonra yükseklik 3,3 metreye bölünür. Böylece binanın kaç kat yapılacağı ortaya çıkmış olur. Gabari hesaplama işlemine göre; 7,50 yüksekliğe sahip bir bina en fazla iki katlı olabilir.

Kat başına toplam metrekare, Gabari ve Kat Alan Kat Sayısı (KAKS) ile de hesaplanabilir. 7.5 göstergeli; 300 metrekarelik 1.5 emsal arsa için kat metrekare hesabı şu şekilde yapılır:

Kat Alan Kat Sayısı değer x arazi: 300 x 1,5 = 450 metrekare toplam inşaat alanı
7,5 ölçü – 0,5 tavan payı / 3,3 = 2 kat
450 toplam inşaat alanı / 2 kat = 225 metrekare inşaat yapılabilir.

Örnek 2:


Gabari 9.50 ne anlama gelir?


-Arsa 405 m2
-Kaks : 0.60 olduğunu var sayalım.
-Taks: 0.20 olduğunu düşünelim
-Gabari : 9.50 olduğunu var sayalım

405 x 0.60 = 243 m2 inşaat yapılabilr demektir.
405 x 0.20 = 81 m2 inşaatın taban alanı demektir
Gabari: 9.50 buda 3 katlı bir bina yapılabilr demektir.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber