Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Fosiller tipik olarak tortul kayaçlarda ve bazen de bazı ince taneli, düşük dereceli metamorfik kayaçlarda bulunur .
Belirli koşullarda ve çok uzun bir süre boyunca, tortu sıkıştırılır ve tortul kayaya çimentolanır. Fosiller, bazı tortul kayaç türlerinde diğerlerinden daha yaygındır. Bir organizmanın fosil olarak korunma olasılığına katkıda bulunabilecek birçok faktör vardır.
Fosiller en çok kireçtaşlarında bulunur. Bunun nedeni, çoğu kireçtaşının kısmen veya çoğunlukla organizmaların kabuklarından oluşmasıdır. Ancak bazen kabuklar o kadar aşınmıştır ki, "gerçek" fosillerden çok tortu taneleri gibi görünürler.
Çamurlardan oluşan şeyllerde de fosiller yaygındır. Çamur gibi ince taneli tortullarda mükemmel damgalı fosiller oluşabilir. Ancak sadece bazı şeyller fosil içerir, çünkü çamurlu okyanus tabanının birçok alanı hayvan yaşamı için uygun olmayan koşullara sahiptir. Bu durumda, sadece ölüp çamura düşen yüzen veya sürüklenen organizmaların fosilleşme şansı vardır. Bu olmasına rağmen, çok nadir görülen bir durumdur.
Bazı kumtaşları da fosil içerir. Çoğu kumtaşı, çeşitli nedenlerle fosil içermez. Ortamdaki su akıntıları, hayvanların yaşaması için çok güçlü olabilir. Ayrıca kumlar çok gözeneklidir, bu nedenle kumdan sızan su, kum gömülmeden ve kumtaşına dönüşmeden çok önce kabukları çözmüş olabilir.
Alıntı: https://www.americangeosciences.org/education/k5geosource/content/fossils/in-what-types-of-rocks-do-fossils-form