Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Ev boşaltılırken depozito geri veriliyor mu? Evden çıkarken depozitonun iadesi yapılıyor mu? Evi boşaltırken ev sahibi, depozitoyu geri vermek zorunda mı? Evden çıkan kiracı depozitoyu geri alabilir mi? Evden çıkarken depozitoyu vermeyen ev sahibi nereye şikayet edilir?
Yasal olarak bir depozitoyu iade etmek zorunda mısınız?
Depozito, alıcının sözleşmeyi yerine getirmesi için bir teminattır. Sözleşmede aksi açıkça belirtilmedikçe genellikle iade edilmez . Buna karşılık, ihlalin bir sonucu olarak masum tarafın sahip olabileceği kayıplara tabi olarak kısmi ödeme iade edilebilir.
Bir eve veya daireye taşındığınızda, ev sahibinin sizden güvenlik teminatı istemesine izin verilir. Depozito ilk ay kiranızdan fazla olamaz. Yani, ilk ay kiranız 5 bin TL ise güvenlik depozitosu 5 bin TL'den fazla olamaz.
Taşındığınızda, ev sahibi sizden ayrıca ilk ayın kirasını, son ayın kirasını ve yeni bir kilit ve anahtarın bedelini ödemenizi isteyebilir.
Ev sahibim depozitoyu ne yapmalı?
Ev sahibi, depozitonuzu faiz getiren ayrı bir banka hesabına yatırmak zorundadır. Size güvenlik teminatı için bir makbuz vermelidir.
Bir ev sahibinin güvenlik depozitosuyla ne yapması gerektiği hakkında daha fazla bilgi edinmek için bu makaleyi okuyun.
Taşındığımda, ev sahibi depozitomu ne zaman iade etmelidir?
Bir ev sahibi, dairenizden taşındığınız günden itibaren 30 gün içinde güvenlik teminatınızın tamamını iade etmelidir . Bu kuralın iki istisnası vardır.
İlk olarak, yazılı bir kira kontratı olan bir kiracıysanız, ev sahibi, fiilen daha erken ayrılsanız bile, kira kontratında belirtilen "kiracılığın sona ermesinden" 30 gün sonrasına kadar depozitonuzu iade etmek zorunda değildir.
İkincisi, ev sahibiniz belirli masrafları ödemek için depozitonuzu kullanabilir.