Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Evdeki Küf Oluşumunu Engellemek
Küfün size ve sevdiklerinize verdiği zararlar birçok şekilde görülebilir. En belirgin olanı hapşırma, gözlerde sulanma, boğaz ağrısı, öksürük ve astım ataklarının başlaması gibi alerjik reaksiyonlar olabilir. Aşağıda yer alan diğer belirtiler de dikkat çekicidir:
- Bağışıklık sorunları
- Bulanık görme
- Yorgunluk
- Baş ağrısı
- Eklem ağrısı
- Depresyon
- Hafıza zayıflığı
- Ciltte tahriş
- Uyku sorunları
- Düzensiz kilo alıp verme
- Küfe uzun süre maruz kalanlarda, kronik hastalık geliştiği tespit edilmiştir.
Küfün yaydığı zehirli maddelere maruz kalmak, akciğerler, dalak ve lenf düğümlerindeki dokularda değişikliğe neden oluyor. Kronik yorgunluk sendromu gibi kronik hastalıklar, küfe uzun süre maruz kalanlarda daha fazla görülüyor. Ayrıca ışığa duyarlı olma gibi belirtiler küfe maruz kalınması ile ilişkilendirilmiştir.
Küf insan vücudunda uzun süre var olduğunda, kolay kolay dışarı atılamaz ve küflü ortamdan ayrıldıktan yıllar sonra bile etkileri devam edebilir. Bazen durum kanser ve kalp hastalığı gibi hayatı tehdit eden hastalıklara neden olabilecek düzeyde ciddi bir hal alır.
Evde Küf Oluşumu Nasıl Engellenir?
Her canlı organizmayı yok etmenin bir yolu vardır.
Maleleuca Alternifoli (Çağ Ağacı) yapraklarından el edilen yağ, antiseptik özellikleriyle bilinir.
Çay ağacı Avustralya’da Aborjinler tarafından bilimin ortaya çıkışından çok daha önce yaralara uygulanan bir yöntem olarak tarihe geçmiştir. Çok etkili bir mantar ilacı olarak bilinen çay ağacı yağı ayak ve tırnak mantarlarını, evde ve dış mekanlarda oluşan mantarları yok etmek için kullanılır.
Aşağıda tarifini verdiğimiz spreyi evinizde nemden ya da başka sebeplerden oluşan küfleri yok etmek için kullanabilirsiniz.
Çay Ağacı Spreyi
Malzemeler:
Sprey şişesi
2 çay kaşığı çay ağacı yağı
2 çay bardağı su
Hazırlanışı ve kullanımı:
Su ve çay ağacı yağını sprey şişesine ekleyin. Püskürtücü başlığı takın ve karıştırmak için çalkalayın.
Hazırlandıktan sonra, küflerin yayılmasını önlemek için öncelikle küf görülen yerlere, daha sonra küf oluşumuna müsait olan bölgelere püskürtün. Küflere neden olan organizmalar 24 saat içinde ölecektir.
Küflerden kalan izleri kabartma tozu veya bor gibi doğal bir aşındırıcı ile silin.
Spreyi küf oluşması muhtemel yerlere düzenli olarak püskürtün.