Eski ve yeni takvim çeşitleri neler?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Kaç Takvim Var?
Dünyada kullanılan 40'tan fazla farklı takvim var. Birçok ülke ve dinin günleri, ayları ve yılları takip etmek için kendi takvimi vardır. İşte 3 ana takvim türü:


Ay YILDIZI
1. Ay

Bir ay takvimi, ayın evrelerinin aylık döngülerini kullanarak zamanı izler. Bir yeni aydan diğerine geçen süreyi ölçer.


2. Güneş
Bir güneş takvimi, Dünya'nın güneş etrafında dönmesi için geçen süre olan bir güneş yılına dayanır. İlkbahar ekinoksları arasındaki süreyi ölçer.


3. Ay-güneş
Ay-güneş takvimi, zamanı izlemek için hem ayın evrelerini hem de güneş yılının zamanını kullanır.

Tarih boyunca her ülke ve din bir ay, güneş veya ay-güneş takvimi kullanmıştır. Konu izleme zamanı geldiğinde temelde her yerdeyiz!

Ay ve Güneş Yılı Arasındaki Fark Nedir?
Ay yılı, ayın her bir evresinden (yeni ay, yarım ay ve dolunay) geçmesi için geçen süreye dayanır. Öte yandan bir güneş yılı, Dünya'nın güneş etrafındaki bir turunu tamamlaması için geçen süredir.

Ay Yılları VS Güneş Yılları
Ay Yılları ve Güneş Yılları:
Ay yılı:
354 gün
12 ay

Her 3 yılda bir ekstra ay
Ayın her bir evresinden geçmesi için geçen zamanla ölçülür: yeni ay, yarım ay ve dolunay

Güneş yılı:
365 gün
12 ay

Her 4 yılda bir Şubat ayında fazladan gün
Dünya'nın güneş etrafındaki bir turunu tamamlaması için geçen zamanla ölçülür

Dünyadaki ülkelerin ve dinlerin çoğu güneş yıllarını kullanır. Bunun istisnası, her ikisi de ayın döngüsünü kullanan Hicri ve Yahudi takvimleridir.
 

Dünyanın Her Yerinden Farklı Takvimler Nelerdir?
Pasaportunuzu hazırlayın - takvimler hakkında daha fazla bilgi edinmek için dünyayı dolaşmanın zamanı geldi! Batıdan doğuya her kültürün binlerce ve binlerce yıl önce kurulmuş bir zaman izleme sistemi vardır.
Dünyanın Eski Takvimleri

Sümer Takvimi
Yıl: MÖ 3100     Takvim Türü: Ay

Takvimi ilk kullananlar Mezopotamya'daki (bugünkü Irak) insanlardı. Günleri ve ayları ilk dolunay görünümüne göre oluşturdular, ancak bugün kullandığımız takvimin aksine haftaları yoktu! Ayrıca bir yılda sadece 360 ​​gün vardı.


Mısır Takvimi
Yıl: MÖ 2510     Takvim Türü: Ay

Mısırlılar zamanın geçişini izlemek için gece gökyüzünü kullandılar. Sirius yıldızı, her mevsim aynı saatte saat gibi yükseleceği için özellikle önemliydi. Ayrıca her 365 günde bir güneşin yanında olurdu, bu da Mısırlıların bir yılın ne zaman geçtiğini bilmelerine yardımcı oldu.



Roma Takvimi
Yıl: MÖ 738     Takvim Türü: Lunisolar

Roma takvimi epey yol kat etti. İlki MÖ 738'de Kral Romulus tarafından tanıtıldı. Bu, sonunda Jülyen takvimi ile değiştirildi. Sonunda, Gregoryen takvimi tanıtıldı ve şu anda dünyada en yaygın kullanılan takvim.


Maya Takvimi
Yıl: MÖ 500     Takvim Türü: Güneş

Birçok insan Mayaların 2012'de dünyanın sonunu tahmin ettiğine inanıyor, ancak BBC News'e göre bu “büyük bir yanlış anlama”. Mayaların “A Great Cycle”ı takip ettikleri ortaya çıktı ve 21 Aralık 2012, bir döngünün sonu ve bir sonrakinin başlangıcı oldu.


Çin Takvimi
Yıl: MÖ 500     Takvim Türü: Ay

Çin takvimi yeni ayın ilk gününü temel alır ve günlerden çok artık aylara sahiptir, ancak en çok zodyak ile ilişkilendirilmesiyle bilinir. Her ay bir hayvanla ilişkilendirilir. Buna fare, öküz, kaplan, tavşan, ejderha, yılan, at, koyun, maymun, kümes hayvanı, köpek veya domuz dahildir. Çin takvimi, Çin'in yanı sıra Kore, Vietnam ve Ryukyu Adaları'nda da kullanılmaktadır.


Babil Takvimi
Yıl: MÖ 499     Takvim Türü: Ay

7 günlük hafta için teşekkür etmemiz gereken Babil takvimine sahibiz. Ayın her bir evresi arasında geçiş yapması için geçen süreyi takip ettiler. Hafta hilalde başlar ve biterdi.


Yunan Takvimi
Yıl: MÖ 400     Takvim Türü: Lunisolar

Antik Yunanistan'da bir takvim yeterince iyi değildi! Güneş ekinokslarının döngüsünü ve ay ve yıldızların döngüsünü takip etmek için 5 farklı takvim kullandılar. En yaygın olanı, Attic veya Civil takvimi olarak da bilinen Atina takvimiydi.


Etiyopya Takvimi
Yıl: 400 AD     Takvim Türü: Güneş

Etiyopya'nın teknik olarak 7-8 yıl geride olduğunu biliyor muydunuz? Bunun nedeni, takvimlerini dünyanın çoğunluğu tarafından kullanılan Gregoryen takviminden farklı Hıristiyan inançlarına dayandırmalarıdır. Etiyopya yeni yılı da kıştan ziyade ilkbaharda gerçekleşir.


Farsça Takvim
Farsça Takvim
Yıl: 1000 – 1100     Takvim Türü: Güneş

11. yüzyılda, İran'daki insanlar yeni bir yılın başlangıcını izlemek için ilkbahar ekinoksunu kullandılar. Bu takvim o zamandan beri birçok kez değiştirildi ve bugün İran ve Afganistan'da kullanılan takvim.


Aztek Takvimi
Yıl: 1500 – 1521     Takvim Türü: Güneş

Aztek takvimi, bugün kullandığımız tipik duvar takvimi değildi. Aslında orta Meksika'daki insanlar için kutsal kabul edilen bir taştı. Taş, güneş tanrısı Tonatiuh da dahil olmak üzere bir ton farklı mitolojik ve astrolojik figürle oyulmuştur.

Dinlere Dayalı Takvimler

Hindu Takvimi
Yıl: MÖ 1000     Takvim Türü: Lunisolar

Hindu (Panchanga) takvimi Hindistan'da binlerce ve binlerce yıldır kullanılmaktadır. Amerika'da kullandığımız takvime çok benziyor ama 365 yerine sadece 354 gün var. Bu takvim Hindu inancında Diwali, Navrati ve Holi gibi dini bayramları işaretler ve renk festivali olarak da bilinir.


Budist Takvimi
Yıl: MÖ 544     Takvim Türü: Lunisolar

Güneydoğu Asya'da Budist takvimini kullanan 7 ülke var: Kamboçya, Laos, Myanmar, Tayland, Sri Lanka, Malezya ve Singapur. Bu takvim Hindu takviminden türetilmiştir ve 29 veya 30 günlük 12 aya bölünmüştür. Önemli dini gözlemleri takip etmek için kullanılır.


Yahudi Takvimi
Yıl: MÖ 70     Takvim Türü: Ay

İbranice veya Yahudi takvimi bugün hala İsrail'de kullanılmaktadır. Diğer dini takvimler gibi, kutsal bayramları ve diğer önemli tarihleri ​​belirtmek için kullanılır. Aynı zamanda tarım için bir zaman çerçevesi sağlar, böylece buğday, mısır, avokado ve mango gibi mahsuller uygun mevsimlerde yetiştirilebilir.


İslami/Müslüman (Hicri) Takvimi
Yıl: 622 AD     Takvim Türü: Ay

İslami veya Müslüman inancına sahip olanlar, zamanı takip etmek için Hicri takvimi kullanırlar. 12 ay olduğu için miladi takvime benzer, sadece bunlar kutsal aylar ve kutsal olmayan aylara ayrılır. Bir güneş yılının uzunluğundaki farkı hesaba katacak artık aylar veya günler de yoktur.


Katolik (Gregoryen) Takvimi
Katolik (Gregoryen) Takvimi
Yıl: 1582     Takvim Türü: Güneş

Roma'daki Papa Gregory XIII, Jülyen takviminin büyük bir hayranı değildi, bu nedenle Katolik fikirleri yaymak için 1582'de Gregoryen takvimini tanıttı. Şaşırtıcı bir şekilde, ana motivasyonu herkesin Paskalya'yı doğru günde kutladığından emin olmaktı . . Şimdi Gregoryen takvimi tüm dünyadaki ülkelerin çoğunluğu tarafından kullanılıyor.


Hıristiyan Takvimi
Hıristiyan Takvimi
Yıl: 1582     Takvim Türü: Güneş

Ayin veya dini takvim olarak da bilinen Hıristiyan takvimi, belirli dini günleri ve mevsimleri anmak için kullanılır. Noel bir yerine 12 gün kutlanır, bu yüzden “The 12 Days of Christmas” şarkısını alırız.

Kullanılacak En İyi Takvimler Nelerdir?
Randevuları, doğum günlerini ve diğer önemli tarihleri ​​takip etmek için birçok farklı takvim türü kullanabilirsiniz. Özel programınıza ayak uydurmak için en iyi takvimleri seçin. Bu şunları içerebilir:

planlamacılar
Duvar takvimleri
masaüstü takvimler
Dijital takvimler
Manyetik takvimler
Yazdırılabilir takvimler
Kuru silme takvimleri
Fotoğraf takvimleri
boyama takvimleri
varış takvimleri
Promosyon takvimleri


Taşınabilir bir kağıt takvim istiyorsanız, bir planlayıcı ile yanlış gidemezsiniz ! Bir sürü şık seçenek var ve bunların çoğu çantanıza veya cebinize sığacak kadar küçük.


Duvar Takvimleri
Evde ve ofiste bir duvar takvimi asın . Sevimli köpek yavruları, farklı manzaralar, havalı arabalar veya en sevdiğiniz filmden ekran görüntüleri gibi seçebileceğiniz bir sürü eğlenceli tema var.


Desktop Calendars
Masaüstü Takvimler
Yazmak, yazmak veya projeler üzerinde çalışmak için çok zaman harcayanlar, bir masaüstü takvimi kullanmaktan faydalanabilir . Programınız klavyenizin ve farenizin hemen altında olabilir. Her sabah kahvenizi yaptıktan sonra bir göz atın!


Dijital Takvimler
Yetişkinlerin %70'i telefonlarında yerleşik olan dijital takvime güveniyor. Tarihleri ​​takip etmek için takvim uygulamalarını, Apple takvimini veya Google takvimini de kullanabilirler. Yaklaşan etkinlikler hakkında sizi bilgilendiren uyarılar ayarlayabildiğiniz için telefon takvimleri kullanışlıdır.


Manyetik Takvimler
Buzdolabında çok zaman harcıyor musunuz? Bir sopa manyetik takvim kapıya. Mutfakta olduğu için her gün ona bakmayı hatırlamak kolay olacak.


Yazdırılabilir Takvimler
Diyelim ki bir ticaret odası üyesisiniz ve her ay yeni bir takvim asmak istiyorsunuz. Bülten tahtasına tutturabileceğiniz yazdırılabilir takvimleri indirin. Tüm üyelerinizin boş zamanlarında görüntülemeleri için yaklaşan öğle yemekleri, ağ oluşturma etkinlikleri ve diğer önemli tarihleri ​​yazmak için kullanın.


Kuru Silme Takvimleri
Kuru silme takvimine yatırım yaparak çevreci olun ve daha az kağıt israf edin. Tek yapmanız gereken kuru silme kalemleri kullanmak ve yeni bir şey yazacağınız zaman silerek temizlemek. Bu tür bir takvimi her yıl kullanabilirsiniz, bu da uzun vadede paradan tasarruf etmenizi sağlar.


Fotoğraf Takvimleri
Garip aile fotoğraflarınız bir yıl boyunca dayanabilir! En sevdiğiniz fotoğraflarınızı seçin ve Ocak ayı için karda oynayan çocuklarınız, Nisan ayı için bahçe işleri ve Kasım ayı için bir aile yemeği gibi her ay için anlamlı olanı kullanmaya çalışın. Fotoğraf takvimleri özellikle büyükanne ve büyükbabalar için harika hediyelerdir !


Boyama Takvimleri
Renkli kalemler ve boya kalemleri alın ve bir boyama takvimi üzerinde çalışmaya başlayın. Bu takvimler, size özel olanı özelleştirebileceğiniz için yaratıcılığınızı sergilemenin harika bir yoludur! Bu aynı zamanda okulunuzda veya kreşinizde yılın başında yapılacak eğlenceli bir proje olacaktır.


Noel Takvimleri
Noel yeterince erken gelemez! Bir varış takvimi kullanarak tatile kadar her günü takip edin . En iyi yanı, her gün yeni bir lezzetli çikolata yemek veya ikram etmek ya da başka bir sürprizi açmaktır.

Promosyon Takvimleri
İşletme sahipleri, reklam vermek için promosyon takvimlerini kullanabilir. Bunları doğrudan posta yoluyla gönderin , bir ticaret fuarında ücretsiz olarak dağıtın veya mağazanızın hediyelik eşya dükkanında satın. Takvimler ne kadar yaratıcı ve eğlenceli olursa o kadar iyi!

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber