Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Eski Türklerde dini inanış var mıydı? Eski Türkler İslam dinini kabul etmeden önce, hangi inanışlara sahiptiler?
Eski Türklerin inanış biçimi neydi?
Eski Türkler bir İslam'dan önce, bir çok dini inanışa sahipti.
İlk Türk devletleri dini karakterde olmayıp daha çok siyasi bir karaktere sahipti. Bu nedenle din adamları ayrı bir sınıf oluşturmamıştır.
İlk Türk devletlerinde din ve inanışı üç grupta toplayabiliriz.
Tabiat Kuvvetlerine İnanma: Türkler doğadaki birtakım gizli güçlerin varlığına inanıyorlardı. Dağ, tepe, vadi, ırmak, ağaç, gök, güneş, ay, yıldız, yer ve su kutsal kabul edilir ve bunlara kurbanlar sunulurdu. Nevruz Bayramı bu inancın uzantısıdır.
Atalar Kültü: Eski Türklerde ölmüş büyükler ve atalara ait hatıralar kutsal sayılırdı. Türkler babalarının ve atalarının, öldükten sonra ruhları aracılığı ile aile bireylerini korumaya devam ettiklerine inanırlar, bu nedenle de onlara karşı duydukları minnet hissi ile atalara kurbanlar keserlerdi. En değerli kurban at idi. Atalara ait hatıralara verilen önem, mezarlara yapılan saldırıların ağır bir şekilde cezalandırılmasından da anlaşılmaktadır.
Gök Tanrı İnancı: Türklerin asıl ve en yaygın dini Gök Tanrı diniydi. Orhun Yazıtları’nda “Tengri” biçiminde yer alan tanrı; insana can veren, yaşatan ve öldürendi. Ayrıca tanrı insanlara yol gösterir varlıklara hükmeder, onları cezalandırır ve mükâfatlandırırdı.
■ Eski Türk topluluklarını etkileyen bir diğer inanış da “Şamanizm” idi. Şamanizm bir din olmayıp daha çok büyü ve gizli güçlere inanma biçimindeydi. Şamanizm’de dünyanın iyi ve kötü ruhların etkisi altında olduğu kabul ediliyordu. Ruhlar ile insanlar arasında bağlantıyı sağlayan kişiye “Şamarı (Kam)” deniliyordu. Şamanların görevi; iyi ruhların insanlar için yararlı işlerini sürdürmek, kötü ruhların vereceği zararları önlemek, ayin ve törenleri yönetmekti.
■ Türklerde kutsal kabul edilen varlıkların resim ve heykelleri yapılmamıştır. Tanrı sonsuz bir varlık olarak görülmüş ve somutlaş- tırılmamıştır. Sadece manevi güç olarak kabul edilmiştir. Bu yüzden Eski Türklerde puta tapıcılık yoktur.
■ Din adamlarına Şaman, kam; cenaze törenlerine de “yuğ” adı verilmiştir. Devletin ileri gelenleri, devlet işlerinde Şamanların düşüncelerini de dikkate alırlardı.
■ Kişinin hayatta iken öldürdüğü düşman sayısını simgeleyen mezar taşlarına “balbal”, mezarlarına ise “kurgan” denilmiştir.
1. Totemcilik (Totemizm)
2. Canlıcılık, Ruhçuluk (Animizm)
3. Şamanizm
4. Budizm
5.Natürizm (Doğalar Kültü – Tabiat Varlıklarına İnanma)
6.Animizm (Atalar Kültü) dir.
7.Gök Tanrı İnancı (Tengricilik)
Din ve İnaç Sistemi İle İlgili Bazı Kavramlar :
Uçmağ : Cennet
Umay : Tanrıça
Yuğ : Cenaze töreni
Balbal : Kurganların çevresine dikilen küçük heykelcikler (mezar taşı)
Kam : Din adamı
Kurgan : Ölülerin eşyalarıyla birlikte gömüldüğü mezar
Tamu : Cehennem
Yuğ Aşı : Cenaze törenlerinde verilen ziyafet
Ongun : Totem, kutsal olduğuna inanılan nesne ya da hayvan
Şaman/Baksı : Din adamı