Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Denklemler ve eşitsizlikler, iki ifadenin birbiriyle ilişkilendirilmesiyle oluşturulan matematiksel cümlelerdir . Bir denklemde, = sembolü ile gösterilen iki ifade eşit kabul edilir. Eşitsizlikte olduğu gibi, iki ifadenin mutlaka eşit olması gerekmez ve bu ifadeler >, <, ≤ veya ≥ sembolleriyle gösterilir.
Eşitsizlik ve denklem nedir?
Denklem, iki ifadenin eşit değerini gösteren matematiksel bir ifadedir, eşitsizlik ise bir ifadenin diğerinden daha küçük veya daha fazla olduğunu gösteren matematiksel bir ifadedir . 2. Bir denklem iki değişkenin eşitliğini gösterirken bir eşitsizlik iki değişkenin eşitsizliğini gösterir
Eşitsizlikler ve Denklemler Arasındaki Fark
Cebir, denklemler, terimler ve cebirsel yapıların yapıları ve kavramlarının yanı sıra işlemler ve ilişkilerin incelenmesiyle ilgilenen bir matematik dalıdır. Kökleri Eski Babillilere kadar izlenebilir.
Erken Mısırlı, Yunanlı ve Çinli matematikçiler matematiksel problemleri geometrik yöntemlerle çözerken, matematiksel problemlerin çözümlerini hesaplamak için formüller geliştirdiler .
Daha sonra Arap ve Müslüman matematikçiler lineer belirsiz denklemleri, ikinci dereceden denklemleri ve çok değişkenli denklemleri çözmek için karmaşık cebirsel yöntemler geliştirdiler. Günümüzde matematik problemlerini bu yöntemlerle, özellikle lineer denklemler ve eşitsizlikler kullanarak çözmekteyiz.
Denklem, iki matematiksel ifadenin eşit değerini koruyan bir ifadedir. İfade tüm değişken değerleri için doğruysa, buna kimlik denir. Yalnızca bazı değişken değerleri için doğruysa, koşullu denklem olarak adlandırılır.
Öte yandan bir eşitsizlik, bir miktarın değer olarak diğerinden daha büyük veya daha küçük olduğunu belirtmek için > daha büyük veya < daha küçük için sembollerini kullanan bir ifadedir. Bir özdeşlik gibi, bir eşitsizlik de tüm değişkenler için değerler tutar. Üsleri biri olan iki değişkenin eşitsizliklerine odaklanır. Grafikleri, birbirlerinden büyük veya küçük olup olmadıklarını veya birbirlerine eşit olup olmadıklarını gösteren kesikli bir çizgi içerir. Çok karmaşık ve ihtiyaç değerlendirmesiek çözüm kümesinin nasıl çözüleceği konusunda. Bir denklem yalnızca basit eğim ve kesişim analizini içerir, bu da onu daha az karmaşık hale getirir. Grafikleri, tüm denklemlerde düz bir çizgi içerir. İki değişkenli bir doğrusal denklemin birden fazla çözümü olabilirken, doğrusal bir eşitsizlik birkaç çözüm kümesi içerir. Bir denklem, iki miktar veya değişkenin eşitliğini gösterir ve farklı çözümlere sahip olmasına rağmen bir probleme yalnızca bir cevabı vardır. X, y vb. gibi faktörleri kullanır . Öte yandan bir eşitsizlik, sayıların veya değişkenlerin nasıl sıralandığını, birbirlerinden küçük, büyük veya eşit olup olmadıklarını gösterir. Örnekler: Denklem: a) x + 10 = 15 , x = 15 '“ 10 , x = 5 b) 2x + 20 = 40 , 2x = 40 '“ 20 , 2x = 20 x = 20/2 , x = 10 Eşitsizlik : a) 10 > 5