Emekliler Emlak Vergisinden Muaf mıdır?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Emekli olan kişi Türkiye Cumhuriyeti Devleti sınırları içerisinde sadece tek bir meskene sahipse, emekli maaşı haricinde başka bir geliri yoksa, vergi muafiyeti için başvurduğu meskende ikamet ediyor ya da ikameti eşinin adresindeyse, bu mesken brüt 200 metrekareyi geçmiyorsa, meskenin bağlı olduğu ilgili belediyeye başvurusunuı yaptığı andan itibaren emlak vergisinden muaf tutulur. Kişinin emekliliği başvuru yaptığı tarihten beş yıl ve öncesinde başlamışsa, emlak vergileri geriye dönük olarak en çok beş yıl geriye dönük olarak kaldırılır ve geri iadesi yapılır. İlgili yere muafiyet için başvuran kişi evini kiraya vermiş ve kendisi de başka bir evde kirada ise yine bu hakka sahiptir. Ancak muafiyet için başvurduğu yeri kiraya vermiş kendisi ise eşinin, çocuğunun ya da başka birisinin yanında yaşıyorsa muafiyet başvurusu geçerli değildir. 
Emekli muafiyeti için başvuran kişinin tek mesken harici başka bir evde hissesi dahi olsa muafiyet başvurusu geçerli olmaz. Tek mesken harici arsa, arazi sahibi ise emlak vergisinden muafiyet hakkı bozulmaz.
Tek mesken sahibi emekliler başvurusundan sonra başka bir mesken sahibi olmuşsa ya da intikal sonrasında başka bir meskende hissesi oluşmuşsa muafiyetten faydalandığı belediyenin emlak servisine gidip durum değişikliğini bildirmek zorundadır. Aksi bir durumda muafiyeti iptal edilir ve diğer meskeni elde ettiği tarih itibari ile emlak vergileri cezaları ile yerine konulur.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber