Elektrik, Su ve Doğalgaz Faturalarını Azaltma Yöntemleri

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

ELEKTRİK, SU VE DOĞALGAZ FATURALARINI AZALTMA YÖNTEMLERİ

* Odadan ayrılırken lambaları kapatın. Aile bireylerinin odadan ayrılırken lambaları kapatmalarını hatırlatacak notlar konması faydalı olacaktır. Bina aydınlatması için sensörlü sistemleri tercih edin.

* Buzdolabının kapağını açık tutarak ne alacağınızı buzdolabının önünde düşünmeyin. Açmadan önce ne alacağınızı düşünün, daha sonra ihtiyacınız olanı alıp kapağını tekrar kapatın.

* Kullandığınız sıradan ampulleri, kompakt floresanlar (tasarruflu ampul) ile değiştirin.

* Ders çalışırken veya kitap okurken tüm ışıkları açmak yerine küçük bir lamba kullanın.

* Buz dolaplarında aşırı buzlanma enerji kaybına yol açar, buz dolaplarını buzlanmaya karşı düzenli olarak temizlemeliyiz.

Ampulleri Gereksiz Yere Açık Bırakmayın
Hangi alanda tasarruf etmek isterseniz isteyin, atmanız gereken ilk adım ihtiyacınız olup olmadığını değerlendirmek. Yani eğer amacınız elektrik faturası tutarını azaltmak ise bu noktada, aydınlatmaya ihtiyacınız olmayan alanlarda ampulleri söndürmelisiniz. Ayrıca birkaç dakika sonra geri dönecek olsanız bile bir odadan çıkarken yine ışıkları kapatmanızı öneririz. Çünkü her gün 5 dakika gereksiz yere yanan bir ampul; ayda 150 dakika, yılda ise 1800 dakika yani 30 saat boşa yanıyor anlamına gelir. Kısacası 5 dakikanın bile tasarruf etmedeki önemi büyük.

Kullanmadığınız Elektronik Eşyanın Fişini Prizden Çekin
Kapalı olmasına rağmen fişi prize takılı olan su ısıtıcısı ya da televizyon, telefonunuzu şarj ettikten sonra prizden çekmediğiniz şarj aletiniz… Fişi prize takılı olan ama kullanmadığınız ürünlerin elektrik tüketmediğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Çünkü fişi takılı olan elektronik ürünler, çalıştıklarındaki kadar olmasa da elektrik tüketmeye devam ederler. Bu nedenle kullanmadığınız elektronik ürünlerin fişlerini prizden çekmek de elektrik tasarrufu için alınacak önlemler arasında. Prize takılı olan elektronik cihazlarınızın elektrik tüketmesini istemiyorsanız tasarruflu prizleri de tercih edebilirsiniz. Bu prizler sayesinde elektronik cihazlarınız, prize taksanız bile çalışmadıklarında “stand by” modunda olmaz yani elektrik tüketmezler.

Enerji Tasarruflu Ampulleri Tercih Edin

Tercihinizi LED ampul seçeneklerinden yana kullanmanızı öneririz. Çünkü LED ampuller, akkor (klasik) ampullere göre %80 daha az enerji tüketebilirler. Ayrıca akkor ampullerin ürettikleri ışık seviyesini daha düşük Watt ile üretebilmeleri de enerji tasarrufu yapmanıza yardımcı olur. Bunun yanı sıra LED ampullerin yaklaşık 10 yıl ömürleri olması da bütçenize katkı sağlayan noktalardan.

LED aydınlatma ürünlerinin yanı sıra bahçe, balkon gibi alanlarda kullanabileceğiniz güneş enerjili lambalar da elektrik tüketimini azaltmanın yollarından biri. Güneşten aldığı enerji sayesinde akşamlarınızı aydınlatan bu ürünler sayesinde bahçe ve balkon aydınlatmasının faturanıza yansıması ortadan kalkacak.

Yeni Beyaz Eşya Alırken Enerji Sınıfına Dikkat Edin
Hiç kuşkusuz ki “Evde enerji tasarrufu nasıl yapılır?” sorusunun beyaz eşya ile doğrudan ilişkisi var! Kullanım sırasında dikkat etmeniz gereken bazı hususlar, elektrik tasarrufu yapmanıza katkı sağlasa da enerji sınıflarının bu konuda daha önemli olduklarını söyleyebiliriz. Şimdi, kısaca enerji sınıflarının ne olduğunu anlatalım ve enerji tüketiminizi azaltacak sınıfları sıralayalım.

Enerji sınıfları; harflerle ve artı işaretiyle ifade edilir, kullandığınız elektrikli ürünlerin tükettikleri enerji miktarı konusunda bilgi verir. Alfabede ilerledikçe enerji verimliliği düşer; yani A enerji sınıfı bir çamaşır makinesi, B enerji sınıfına göre daha tasarrufludur. Artı (+) işareti ise sadece A enerji sınıfına eklenir. Artı işareti arttıkça da enerji verimliliği yükselir. Yani A+++, A+’a göre daha çok enerji tasarrufu sağlar. Peki, hangi beyaz eşyanın harcadığı enerjiyi nasıl düşürebiliriz?

Buzdolabı ve Derin Dondurucu Kullanırken Az Elektrik Tüketmeniz İçin İpuçları
Kulağa tuhaf gelse de buzdolabı ve derin dondurucuyu doğru yere konumlandırmak, tükettikleri enerji oranını etkileyebilir. Bu nedenle buzdolabı ve derin dondurucuyu güneş almayan, arkası ve yanları hava alabilecek şekilde konumlandırmalısınız.
Buzdolabınız ve derin dondurucunuz, ayarladığınız sıcaklık ayarını korumak için çalışır. Kapaklarını sıkça açmak, sıcak yiyecekler koymak ya da kapasitelerinden fazla yiyecek yerleştirmek ise bu cihazların, ayarladığınız dereceyi koruyabilmek için daha fazla çalışmasına neden olabilir. Böylece enerji tüketimi artabilir.
Buzdolabı sıcaklık ayarını ideal olandan daha düşük bir seviyeye ayarlamak hem besinlerin bozulmasına hem de elektrik tüketiminin artmasına neden olur. İdeal sıcaklık derecesi; soğutucu bölümü için +4°C, dondurucu bölümü için ise -18°C olarak kabul edilir.
 

Çamaşır ve Bulaşık Makinesi Kullanırken Az Elektrik Tüketmeniz İçin İpuçları
Çamaşır ve bulaşık makinelerini dolmadan çalıştırmak fazla elektrik ve su tüketmenize neden olur. Bu nedenle tam dolmadan makineleri çalıştırmamalısınız.
Çamaşır makinelerinin pek çoğunda “Eko Program” yer alır. Bu yıkama programları, elektrik ve su tüketimi konusunda daha çok tasarruf sağlar.

Fırın Kullanırken Az Elektrik Tüketmeniz İçin İpuçları
Bazı yiyecekleri pişirmek için fırını önceden açmak yani ön ısıtma yapmak gerekebilir. Bu işlemi yapacaksanız fırını gerekenden fazla çalıştırmamaya özen göstermelisiniz.
Fırının kapağını sık sık açmak, fırın içerisindeki sıcaklığın azalmasına ve yemeklerinizin daha geç pişmesine, dolayısıyla fırının daha uzun süre çalışmasına neden olabilir. 
 

Ocak Kullanırken Az Elektrik Tüketmeniz İçin İpuçları
Elektrikli ocak kullanıyorsanız tencerenize uygun büyüklükte bir göz tercih etmeye özen göstermelisiniz. İhtiyacınızdan büyük gözler fazla enerji tüketmenize neden olur.
Eğer gazlı ama elektrik yardımıyla ateşlenen bir ocağınız varsa pişirme işlemlerinin ardından fişi prizden çekmelisiniz.
 

Klima Kullanırken Az Elektrik Tüketmeniz İçin İpuçları
Klimayı ideal oda sıcaklığından daha düşük ya da daha yüksek derecelere ayarlamak fazla enerji tüketimine neden olabilir. İdeal oda sıcaklığı ise 21-22°C kabul ediliyor.
Klimanızın temizliğini ve bakımını düzenli olarak yaptırmamanız filtrelerin kirlenmesine neden olabilir. Bu durum ise hem evinizdeki hava kalitesinin düşüp sağlığınızı tehdit etmesi hem de odanızda istediğiniz sıcaklığa ulaşmak için klimanızı daha düşük/yüksek derecelerde çalıştırmanız ve daha fazla elektrik tüketmeniz anlamına gelebilir.

Elektrikli Aletler Ne Kadar Elektrik Harcar?
Yakın çevrenizden zaman zaman “Evde en çok elektrik tüketen alet ütüymüş.” gibi doğruluğundan pek emin olmadığınız bilgiler edinebilirsiniz. Aslında “En çok elektrik harcayan ev aletleri nelerdir?” sorusunun cevabını bulmak oldukça kolay. Bunun için elektrikli aletlerin Watt değerine bakmanız yeterli. Elektrikli cihazların üzerinde belirtilen Watt değeri, saatte tükettikleri enerji miktarını belirtir.

Mesela 2100 W gücündeki bir ütü ile 2400 W saç kurutma makinesini karşılaştırdığımızda, bir saat çalışan bir saç kurutma makinesinin, bir saat çalışan bir ütüden daha fazla enerji tükettiğini söyleyebiliriz.

Mümkünse Güneş Enerjisinden Yararlanın
Çatılara yerleştirilebilen güneş enerji panelleri, güneş enerjisini elektrik enerjisine çevirebilir ve bu sayede evinizdeki elektrikli ürünlerin çalışması için ihtiyaç olan enerjiyi üretebilir. Kısacası güneş enerjisi, elektrik faturanızın tutarını büyük oranda düşürebilir.

Elektrik tüketiminin yanı sıra kış aylarında fatura giderlerinizi artıran doğal gaz tüketimine de dikkat ettiğinizi biliyoruz. Dilerseniz sizin için sıraladığımız doğal gaz tasarrufu önerilerini yazımızdan öğrenebilirsiniz.

ÇAMAŞIRLARI ASARAK KURUTUN


* Çamaşır makinelerinde yıkama kapasitesi ailemize uygun olanı tercih etmeliyiz. Küçük aileler için büyük kapasiteli makineler gereksizdir, fazla su ve enerji harcar.

* Kurutma makinesi yerine, çamaşırları asarak kurutma yapabiliriz.

* Bulaşık makineleri elde yıkamaya oranla daha az su ve elektrik tüketimi sağlar.

* Bulaşık ve çamaşır makinelerini tam dolmadan çalıştırmamalıyız.

* Bulaşıkların yıkanması için 60 derece sıcaklık istenir ancak 50 derecede de bulaşıkların yıkanması mümkündür. Bu sayede yüzde 10 daha az enerji tüketmiş oluruz.

KULLANILMAYAN CİHAZLARIN FİŞİNİ ÇEKİN
* Televizyon, vcd, uydu veya müzik seti gibi cihazlar kullanılmadığı zamanlar fişten çekilmelidir. Cihazlar kumandadan kapatılması halinde, “Stand-by” konumunda enerji tüketmeye devam ederler. Harcanan bu enerji yaklaşık olarak cihazın kendi enerjisinin yüzde 5’i kadardır.

* Geceleri TV karşısında uyumayı seviyorsak mutlaka otomatik kapama programlarını kullanmalıyız.

* Cihaz alırken ‘enerji verimli' ürünleri tercih edin. Bu cihazlar çok daha az enerji ile çok daha fazla iş yapar.

* Yaz aylarında odanızın perdesini veya güneşliğini kapalı tutun, böylece odanız daha serin kalacaktır.

* Kış aylarında perdelerinizi kapalı tutun. Gündüzleri, güneş ışığını doğrudan alan perdeleri açık tutun. Radyatörlerin ısı akışına engel olacak şekilde uzun perdeler kullanmayın, radyatörleri mobilyaların arkasına saklamayın.

GÜN IŞIĞINDAN FAYDALANIN
* Gün ışığından mümkün olduğunca faydalanın. Odaları doğal aydınlık avantajını daha iyi kullanacak şekilde düzenleyin.

* Daha fazla ışığa ihtiyaç duyulan bölümlerde çok sayıda düşük güçlü lamba yerine daha yüksek güçlü tek bir lamba kullanın.

* Küvette uzun süren banyolar yapmak yerine kısa duşlar alın.

* Kullanılmayan odaları da düşük ısıda tutun. Soğumuş odaları tekrar ısıtmak, bu odaları sürekli olarak düşük bir ısıda tutmaktan daha fazla enerji harcamasına neden olur.

DOĞALGAZA DİKKAT
Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin altında seyrettiği bugünlerde yağışlı havalar nedeniyle artan doğalgaz kullanımına da dikkat etmek gerekiyor. Koçal doğalgaz tasarrufu için şunları öneriyor;

“Doğalgaz tasarrufu için de uymamız gereken bazı kurallar var. Evde kullanılmayan odalarda bulunan radyatörler pasif konuma getirilmeli, radyatörlerin üzeri açık olmalı önünde eşya olmamalı, radyatörlerin tüm yüzeyleri aynı sıcaklığı vermeli.

Perdeler yalnızca süs için kullanılmamalı, uzun ve kalın perdeler akşam olduğunda pencere önünde kullanılmalı. Radyatörlerin havasının alınıp alınmadığının kontrolü yapılmalı. Her sene en az bir kere havası alınmalı. Radyatörler üzerine kurutulmak üzere kıyafet konulmamalı.”

TENCERENİN KAPAĞINI KAPATMAK GEREK
TÜDEF Genel Başkanı olarak 4 ay faturaların faizsiz olarak ötelenmesi gerektiğini ifade eden Koçal açıklamalarını şu ifadelerle sonlandırdı:

“Kombi kısık ayarda kullanılmalı. Yemek pişirirken tencere kapağının sık sık açılmaması gerekir, kapak açıldıkça buhar kaybına neden olduğundan yemek geç pişer bu da doğalgazın fazla yanmasına neden olur. Fırın çalışırken kapağı sık sık açılmamalı. Peteklerin arkasında ısı yalıtım levhası olmalı. Biz bilinçli tüketiciler bu tedbirleri alırken, fatura tutarlarımızın faizsiz dört ay ötelenmesi, dört ay sonra toplam tutarın on iki eşit taksitte ödenecek olan faturalarımıza yansıtılmasını, ayrıca elektrik, doğal gaz ve su ile diğer temel gıda maddelerinden alınan Katma Değer Vergilerinin sıfırlanmasını talep ediyoruz.”

Anahtar Kelimeler:
Doğalgaz Faturanızı Yarı Yarıya Düşüren Müthiş YöntemSU VE DOĞALGAZ FATURALARINI AZALTMA YÖNTEMLERİAmpulleri Gereksiz Yere Açık BırakmayınKullanmadığınız Elektronik Eşyanın Fişini Prizden ÇekinEnerji Tasarruflu Ampulleri Tercih EdinYeni Beyaz Eşya Alırken Enerji Sınıfına Dikkat EdinÇamaşır Ve Bulaşık Makinesi Kullanırken Az Elektrik Tüketmeniz İçin İpuçlarıFırın Kullanırken Az Elektrik Tüketmeniz İçin İpuçlarıOcak Kullanırken Az Elektrik Tüketmeniz İçin İpuçlarıKlima Kullanırken Az Elektrik Tüketmeniz İçin İpuçlarıElektrikli Aletler Ne Kadar Elektrik Harcar?Bulaşık Makinesi 1 Yıkamada Ne Kadar Elektrik Harcar?Elektrik Tasarrufu İçin Yapılması GerekenlerKaçak Elektrik Nasıl YapılırElektrik Faturası Az GeldiElektrik Faturasının Az Gelmesi Için Ne YapmalıyızDoğalgaz Faturasının Az Gelmesi Için Ne YapmalıyızSu Faturasının Az Gelmesi Için Ne YapmalıyızElektrik Faturası HESAPLAMA.Evde Elektrik Faturasını Azaltma YöntemleriElektrik Faturasını Yükselten şeylerElektrik Faturasını Düşüren CihazElektriğin Az Yaktığı SaatlerElektrik Faturasını Düşürmenin YollarıElektrik Piyasası Dağıtım YönetmeliğiDaha Az Elektrik Faturası Için Yapılması GerekenlerDaha Az Elektrik Faturası ödemek IçinElektrik Faturası Nasıl Düşer?Yüksek Elektrik Faturanızı Düşürmek IçinElektrik Faturası Böyle KabarıyorElektrik Faturasını Ne Yükseltir?Elektrik Faturası Nasıl Düşürülür?Ortalama Elektrik Faturası Ne Kadar Gelir?Elektrik Saat Kaçta Az Yakar?Tasarruf Etmenin YollarıEnerji KullanımındaElektrik Faturalarını Azaltma YöntemleriSu Faturalarını Azaltma YöntemleriDoğalgaz Faturalarını Azaltma YöntemleriSu Ve Doğalgaz Faturalarını Azaltma YöntemleriDoğalgaz Ve Su Faturalarını AzaltmaDoğalgaz Ve Su Faturalarını Azaltma YöntemleriELEKTRİKElektrik Faturası Az Gelmesi Için Ne YapılmalıFaturalarını Azaltma YöntemleriFaturalarınıAzaltma Yöntemleri

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak