Dünyanın Merkezi Türkiye'de mi?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Dünyanın çekirdeği, gezegenimizin çok sıcak, çok yoğun merkezidir. Top şeklindeki çekirdek, serin, kırılgan kabuğun ve çoğunlukla katı olan mantonun altında yer alır. Çekirdek, Dünya yüzeyinin yaklaşık 2.900 kilometre (1.802 mil) altında bulunur ve yaklaşık 3.485 kilometre (2.165 mil) yarıçapına sahiptir.

Dünyanın Merkezi Neden Çorum?
2003’te yapılan küresel dijital yükselti modeli hesaplamasına göre Dünya’nın merkezi Çorum olarak hesaplanmıştır. 1973 yılında ABD ‘de bulunan fizikçi Andrew J. Woods’un hesaplamasına göre merkezin Ankara’nın 150 kilometre Güneydoğu tarafında olduğu düşünülmekteydi. Daha önceden ise merkezin Mısır piramitlerinde olduğu yönünde teoriler bulunuyordu. 

Dünyanın Merkezi Türkiye’de Neresi?
Dünya’nın tam ortası Türkiye’de Çorum ili olarak hesaplanmıştır. Araştırmayı Google ve Nasa (Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi) ortak yapmıştır. Google ve Nasa, merkezin Çorum kırsalını oluşturan bölge olduğu açıklamıştır.

Türkiye’nin En Ortası Neresi?
Türkiye’nin koordinatları ile yapılan araştırmaya göre, Türkiye’nin tam ortası Yozgat şehrinin Boğazlıyan İlçesinde yer alan Yoğunhisar köyü olduğu tespit edilmiştir. Koordinatları ise; 39° 17’ 02’’ Kuzey Paraleli, 35° 14’ 30’’ Doğu Boylamı bölgesinde yer almaktadır. Yazılan koordinatlar Boğazlıyan ilçesinde bulunan Yoğunhisar köyüne aittir.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak