DÜNYANIN EN KURAK YERİ NERESİ?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Ortalama bir yılda bu çöl çok kuru bir yer. Kuzey Atacama'daki Arica, Şili, 20. yüzyılın başlarında 173 ay boyunca bir damla yağmur yağmadan geçerek en uzun kuru rekor için dünya rekorunu elinde tutuyor . Arica'nın güneyindeki başka bir Atacama komşusunda, Antofagasta şehrinde yıllık ortalama yağış sadece 0,07 inçtir .

Ancak güçlü El Niño yılları, dünyadaki en sıcak okyanus suyunun hemen doğusunda bulunan bölge için yağmurlu bir patlama olabilir. Mart ayında, şiddetli gök gürültülü sağanak yağışlar Atacama Çölü'nün bazı bölgelerine bir günde 0,96 inç yağmur getirdi . Bu çok fazla görünmüyor, ancak çöl için çok büyük bir yağış olayıydı - bir günde 14 yıldan fazla yağmur yağdı. Sel, tipik olarak kuru olan Copiapo Nehri'nin kıyılarının çok ötesine taşmasına neden oldu. Sel, o gün en az dokuz kişiyi öldürdü.

El Niño güçlendikçe, Güney Amerika'da yağışlar da artıyor. Alçak basınç bölgeleri doğuya doğru And Dağları'na doğru salınırken, kıyılardaki genellikle ılık sular aşırı yağış olaylarını beslemek için yeterli su buharı sağlar.


Atacama çölünün zeminindeki malva (veya ebegümeci) çiçekleri, genellikle El Nino ile aynı zamana denk gelen her beş ila yedi yılda bir çiçek açar. Ancak bu yılın özellikle yağışlı koşullarından yararlanıyorlar ve bu da “son 18 yılın en muhteşem çiçek açmasına” yol açıyor.


İlginç bir şekilde Ölüm Vadisi de bu ay dolup taşıyor. Death Valley National Park'taki resmi meteoroloji istasyonu 5 Ekim'de 0,55 inç yağmur kaydetti. Bu çok fazla görünmeyebilir, ancak dünyanın en sıcak yeri için bir kova dolusu - rekordaki en yağışlı 24 saatlik periyodu ilişkilendirmek için yeterli. Ekim ayında .

Park yetkilileri Facebook'ta "Ekim ayında meydana gelen bir dizi olağandışı fırtına, Death Valley Ulusal Parkı'nda büyük miktarda hasara neden oldu" dedi . "Ani sel baskınları birden fazla yolun önemli kısımlarını yok etti ve Scotty's Castle'daki birkaç tarihi yapıya ağır hasar verdi ve Devils Hole'da enkaz biriktirdi."

Dünyanın en kurak yeri! Tam 400 yıl, toprağa tek damla düşmedi
Büyük Okyanus'un bulunduğu Şili'nin ünlü çölü Atamaca Çölü dünyanın en kurak yeri. Nedeni de 1971 yılında yağan yağmura kadar 400 yıl boyunca bölgede yağış kaydedilmiş. Sahip olduğu tuz ve değerli madenleriyle Atacama Çölü zorlu koşulları kadar ekonomik getirisiyle de dikkat çekmektedir. Atacama Çölü başta altın olmak üzere çok sayıda zengin madene de ev sahipliği yapıyor.
11 Haziran 2021 Cuma Batısında Büyük Okyanus, kuzeyinde Bolivya, doğusunda da Arjantin ile etrafı çevrili olan Atacama Çölü, Şili'nin en özel yerlerinden biri. Dünyanın en az yağış alan yerlerinden biri olan Atacama Çölü, NASA'nın uzay araştırmalarında deneylerini gerçekleştirdiği yer olarak da biliniyor.
Etrafı And Dağları ile çevrili olan bölge dünyanın en kurak coğrafyası olarak bilinir. 1971'deki yağmura kadar 400 yıl boyunca bölgede hiçbir yağış kaydedilmedi. Atacama Çölü dünya üzerindeki en kurak yer olarak kayıtlara geçmiştir.

400 yıldır yağış almamasının yanı sıra Atacama Çölü aynı zamanda dünyanın en sıcak yeri.Dünyadaki en eski mumya kültürü bölgede yaşamış olan Chinchorrolara aittir. Yedi bin yıllık çocuk mumyalarına rastlanılan bölge, tarihi açıdan da dikkat çekici bir mirasa sahip. 15 milyon yaşında olan Atacama çölünde zengin gümüş rezervleri bulunuyor. Gümüşün bulunmasıyla bölge Şili ve Bolivya arasında kanlı bir savaşa tanıklık etmiştir.1879-1884 yılları arasında süren savaşı kazanan Şili, topraklarını kuzeye doğru genişletmiştir. Gümüşün yanı sıra Atacama Çölü, çok zengin altın ve bakır yataklarına da ev sahipliği yapmaktadır. Bu nedenle Atacama Çölü, Şili ekonomisi için de büyük bir öneme sahiptir. Bilimsel araştırmalarda da önemli bir yeri olan Atacama Çölü'nde, büyük bir uzay gözlem evi bulunmaktadır. Bunun yanı sıra Şili'deki Atacama Çölü, NASA'nın uzay araçlarını da denediği bir bölge olma özelliğiyle de biliniyor. Bu uçsuz bucaksızın çölün en çok dikkat çektiği yönlerinden biri de bu.Coğrafyası Mars'a benzetilen Atacama, sahip olduğu arazi nedeniyle bilimsel araştırmalar için de önemli bir araştırma merkezi olma özelliği taşıyor. Bölgede araştırmalar ve testler gerçekleştiren NASA, Atacama'yı uzay yolculukları öncesi merkez olarak kullanılıyor. Son olarak Mars'a gönderilen uzay aracı, yolculuğuna çıkmadan önce Şili'deki bu devasa çölde test edildi. Atacama Çölü'nün arazisinde NASA tarafından test edilen araç burada olumlu not aldıktan sonra Mars yolculuğu için hazırlandı. Atacama Çölü'nün Pasifik Okyanusu'na yakın bölgelerinde oluşan sis, zaman zaman beraberinde yağışın da oluşmasını tetikler.

Öte yandan 6 ilâ 10 arasındaki periyotlarda Atacama Çölü'nün belirli bölgelerine kısa süreli yağışlar gerçekleşmekte.Ancak tüm bunlar yine de Atacama'nın dünyanın en kurak ve bir o kadar da sıcak coğrafyası olduğu gerçeğini değiştirmiyor. 400 yıl boyunca yağış kaydedilmeyen Atacama Çölü, bu yönüyle dünyanın en özel coğrafyalarından biri olma özelliği taşımakta

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber