Dünyada Şimdiye Kadar Yaşayan İnsan Sayısı?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

İnsanlık tarihinin başlamasından 50.000 yıl sonra, bugün insan nüfusu 7,4 milyar kişidir.
• Şimdiye kadar yaşamış insan sayısı 108 milyardır. Şu anki yaşayan nüfusu 15'e 1 oranında geride bırakıyorlar.
• 2050 yılına kadar dünya nüfusunun 9 milyardan fazla olacağı tahmin edilmektedir. Şimdiye kadar yaşamış insan sayısı 108 milyardır.
• Kara ölüm, Avrupa'da nüfusun üçte birini öldürdü.

İnsanlık tarihinin başlamasından 50.000 yıl sonra, bugün insan nüfusu 7,4 milyar kişidir. Modern tıp ve çeşitli alanlardaki diğer gelişmeler yaşam kalitesini yükseltti ve insanlar geçmişte olduğundan çok daha uzun yaşıyor ve çok daha güvenli yollarla doğum yapıyor. 300 milyon insanı yok eden çiçek hastalığı gibi tehlikeli hastalıklara karşı aşılar da gezegendeki insan sayısının artmasına önemli ölçüde katkıda bulundu. Muhtemelen birçok insanı rahatsız eden soru, bu gezegende daha önce kaç kişinin var olduğudur. Ortalama insan ömrü yaklaşık 79 yıldır ve bu, Nüfus Referans Bürosu'na göre, her 100 yılda bir neslin öldüğü ve bir başkasının doğduğu anlamına gelir, dünyada yaklaşık 108,2 milyar insan doğmuştur. Şaşırtıcı rakamlar, halihazırda ölen insan sayısının şu anda yaşayan insan sayısından 14 kat daha fazla olduğu anlamına geliyor. Yıllar boyunca, insan figürleri, tarihin herhangi bir döneminde mevcut olan çeşitli faktörlere bağlı olarak büyüme artışları ve düşüşleri arasında gidip geldi. İnsan nüfus artışı üç ana döneme ayrılabilir.

Tarım Öncesi Dönem
Tarım öncesi dönem, insanların yaşam piramidinde yükselmeye başladıkları dönemi ifade eder. Dönem, insanın dünyaya girişinin ilk 10.000 yılını kapsar. Bu dönemde nüfus artış hızı, insanın hayatta kalmasını çevreleyen zorluklar nedeniyle son derece yavaştı. Bu dönemde insanlar ilkel aletler kullanmışlar ve tarıma bir yaşam biçimi olarak başlamamışlardı. İlk insanlar, tehlikeli hayvanlarla, aşırı iklimle ve tedavisi olmayan hastalıklarla dolu bir dünyayla uğraşmak zorunda kaldılar. Bu kulaktaki popülasyonun en iyi ihtimalle yaklaşık 10 milyon kişi olduğu tahmin edilmektedir. İnsanlığın aleyhine olan ihtimallere rağmen, tutunmayı ve bir sonraki dönemi başlatmayı başardılar.


Tarım Dönemi
Tarım çağı, insan kaderini tamamen değiştiren bir dönemdir. Tarım dönemi, 10.000 ila 1.000 yıl öncesini ifade eder, bu dönemde insan yaşam kalitesi önemli ölçüde iyileşir ve bunun sonucunda insan nüfusu patlar. Yiyecekler her zamankinden daha bol ve daha besleyiciydi. İlk kez, insanlar hayvanları evcilleştirmeye başladılar, bu da avlanma bağımlılıklarını azalttı, yaralanma ve ölüm riskini azalttı. İnsan nüfusu 1000 yıl içinde ikiye katlanmaya başladı ve tarım döneminin sonunda insan sayısı yaklaşık 500 milyona ulaştı. Bu sefer geri dönüşü olmayan bir noktaydı, bu da insanların kendilerine atılan her şeye dayanabilecek istikrarlı popülasyonlara ulaştığı anlamına geliyordu.

Sanayi Dönemi
Sanayi dönemi, 1000 yıl öncesinden günümüze kadar olan zamanın geçişini ifade eder. İnsan varlığının tüm yönlerinde en fazla büyümenin yaşandığı dönemdir. Teknoloji icat edildi ve bu, ilaçtan sanitasyona kadar her şeyi değiştirdi. Daha iyi tarım uygulamaları, imkansız görülen alanlara ekin ekilmesini mümkün kıldı, dolayısıyla gıda arzı arttı. Bu dönemde işlerin ne kadar geliştiğinin bir kanıtı olarak, bu kısa süre içinde insan sayısı sadece 500 milyondan 7 milyara çıktı.


Yıllar geçtikçe, insan popülasyonları, onları yok olmanın eşiğine iten hem doğal hem de insan yapımı güçlerin büyük baskısı altına girdi. Önlerine çıkan birçok felaketten sağ çıkmayı başarmış olsalar da, yara izleri her zaman, sayıları ne olursa olsun güvenliğin asla garanti edilmediği bir ders olarak kalır. İnsan p'sinin yükselişini ve düşüşünü etkileyen faktörlerden bazıları aşağıdakileri içerir.

Hastalıklar
Çiçek hastalığı 1979'da ortadan kaldırılmadan önce, 300 milyona mal olmuştu ve bu da onu insanları etkileyen en ölümcül hastalıklardan biri haline getirdi. Hastalığa yakalanan her on kişiden üçü öldü ve çiçek hastalığı 20. yüzyılın en korkulan hastalığı haline geldi. Çiçek hastalığı zirvedeyken, yalnızca Avrupa'da her yıl 400.000 kişiye zarar veriyordu ve bu, nüfusun yalnızca milyonları bulduğu zamandı. Çiçek hastalığı, virüs bulaşmış battaniyeler kullanılarak enfekte olduktan sonra Yerli Amerikalıların %90'ını yok etti.

İnsanları da bir dönüşe sokan bir başka hastalık, 75 ila 200 milyon insanı yok eden Kara Ölüm'dü . 1437 ile 1350 yılları arasında Kara Ölüm tarafından yok edilen nüfus, Avrupa'nın toplam nüfusunun üçte biri kadardı. İspanyol Gribi, 1918'de I. Dünya Savaşı sırasında 50 milyon insanı öldürdü. Hastalık o kadar güçlüydü ki, Amerikalıların ortalama ömrünü on yıl kısalttı. HIV AIDS şimdiye kadar 36 milyon insanı öldürdü ve 1980'lerde ortaya çıktığından beri hala sayılıyor. İnsan popülasyonlarını önemli ölçüde etkileme potansiyeli olan daha tehlikeli hastalıklar her gün ortaya çıkmaya devam ediyor ve en sonuncusu yavaş yavaş bir salgın şeklini almaya başlayan Coronavirüs hastalığı.


Savaşlar
Savaş, 1000'den fazla insanın hayatını talep eden herhangi bir çatışma olarak tanımlanır. Bu tanıma dayanarak, insanlar doğru bir şekilde savaşın habercileri olarak tanımlanabilir, çünkü sadece son 4.000 yılda 268 yıllık yakın barış yaşanmış, kalan zaman savaşlara harcanmıştır. Sadece yirminci yüzyılda savaşlar tarafından talep edilen 108 milyon can gördü. İnsanoğlu istediğini zorla elde edebileceğini keşfettiğinden beri toplamda bir milyara yakın hayat savaşlarda kaybedildi. 1939 ve 1945 yılları arasında sürdürülen İkinci Dünya Savaşı, gezegen genelinde 70 milyon ölümle sonuçlandı ve 6 milyondan fazla Yahudi'nin Alman müttefik kuvvetleri tarafından yok edildiğine inanılıyor. Birinci Dünya Savaşı, savaşın ana sahnesinin yürütüldüğü Avrupa'da 17 milyon cana mal olduğu için öncekinden daha az şiddetliydi. 13. yüzyılda Avrupa'ya Moğol akınları, ardından 70 milyon insanın ölümüne neden oldu. Moğol vahşeti o kadar kötüydü ki insanlar ellerine maruz kalmamak için intihar ederdi. 1700'lerin sonraki bölümlerindeki Napolyon Savaşları, Avrupa'da 6,5 ​​milyon can aldı.


Doğal Afetler
Kıtlık, kuraklık, depremler, hortumlar, insanları zaman zaman uyarmadan vuran doğal afetlerin önde gelen ve bitmeyen listelerinden bazılarıdır. 1931'de, selin ülkeyi harap etmesinden sonra Çin'de yaklaşık 4 milyon insan öldü ve ani ölüm sayısı 420.000'e ulaştı, geri kalanı kıtlık ve takip eden hastalıklardan geldi. 1556'da Çin'deki bir deprem Shaanxi'de 830.000 can aldı. 1800'ler ile günümüz arasında, dünyanın dört bir yanındaki kıtlık 128 milyon insanın hayatına mal oldu ve en kötüsü 1958'de 43 milyon insanı öldüren Büyük Çin Kıtlığı'ydı.

En Kalabalık Ülkeler
Gezegenin şu anki 7 milyarlık nüfusuyla sınırlarını zorladığına ve bu konuda bir an önce bir şey yapılmazsa felaketin beklediğine inanılıyor. 2019 itibariyle Çin, sınırları içinde 1,42 milyar nüfusuyla dünyanın en kalabalık ülkesiydi. Ülke son yirmi yılda %11,9'luk bir büyüme kaydetti. Çin'in 2050 yılına kadar 1,3 milyar kişiye sahip olacağı tahmin ediliyor. En kalabalık 2. ülke, 2000 yılından bu yana %36'lık bir büyüme ile 1,36 milyar kişi ile Hindistan. Hindistan'ın 2050 yılına kadar 1,6 milyar kişiye ev sahipliği yapması bekleniyor. Amerika Birleşik Devletleri geliyor 329 milyon kişiyle üçüncü sırada yer alıyor ve 30 yıl içinde bu sayının yaklaşık 400 milyona ulaşması bekleniyor. Endonezya, 2050'de 300 milyona ulaşması beklenen 269 milyon kişi ile dördüncü sırada yer alıyor. İlk 5'i tamamlarken, 212 milyon kişiye ev sahipliği yapan Brezilya geliyor.


İlginç Nüfus Gerçekleri
Afrika'nın en kalabalık ülkesi olan Nijerya, dünyanın en hızlı nüfus artışına sahip ve 30 yıl içinde Amerika'yı geçmesi bekleniyor. Rusya, Ukrayna , İtalya, Japonya , Macaristan, Beyaz Rusya, ve Yunanistan dünyada negatif nüfus artışı yaşayan tek ülkedir. Japonya en yaşlı nüfusa sahip ülkedir, ülke nüfusunun üçte birini 65 yaş üstü insanlar oluşturmaktadır, bu durum Japonya'nın nüfusunun 2012 ile 2017 arasında 1 milyon azaldığını gören bir olgudur. Bağımsız, kendi kendini yöneten bir şehir olan Monako Prensliği- Fransa'da eyalet, dünyanın en yoğun nüfusa sahip ülkesidir. Hepsi 0.78 mil karelik bir alana sıkışmış 39.000 kişilik bir nüfusa sahiptir. Nijer, ortanca yaşı 15.5 olan dünyadaki herhangi bir ülkenin en genç nüfusuna sahip. Rusya ekonomisi, negatif nüfus artışı nedeniyle çökme riskiyle karşı karşıya. Ülke, 1990'lardan bu yana yaklaşık 4 milyon insanı kaybetti. Yoğun göçe rağmen birçok Rus doğum yapmıyor,

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber