Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Bu ilk olarak Galileo tarafından tanımlandı ve daha karmaşık olan "Einstein'ın Göreliliği"nden ayırt etmek için bazen "Galile Göreliliği" olarak adlandırıldı. (Galile Göreliliği bazen “Newton Göreliliği” olarak da adlandırılır.)
O halde bu “Galile Göreliliği” nedir? Galileo bir gemide masaların altında olduğunu hayal etti. Denizde yelken açarken, kendi hızını yargılamasının hiçbir yolu olmayacaktı. Bir top düşürürse, sanki gemi hareket etmiyormuş gibi top dümdüz düşecekti. Anlayabildiğimiz kadarıyla gemi hareket etmiyor. Ancak geminin dışında bir balık yüzerek geçer. Balık bakar ve geminin hareket ettiğini görür.
Modern zamanlarda, uçağa binmeyi düşünmenizi öneririm. Saatte 900 km hızla ilerliyorsunuz ve uçuş görevlisi gelişigüzel bir şekilde üzerine dumanı tüten sıcak bir fincan kahve koyuyor. Ter yok. Sanki uçak hareket etmiyor. Ama dışarıda, dünya 900 km/saat hızla geçip gidiyor.
Açıklama basitçe şudur: "tüm hızlar görecelidir." Hızın bir anlamı olması için, neyi karşılaştırdığınızı belirtmeniz gerekir. Kahve fincanına göre, cezve 0 km/saat hızla hareket ediyor, dolayısıyla hiçbir şey dökülmüyor. Yere göre, uçak 900 km/sa hızla hareket ediyor, böylece gideceğiniz yere kısa sürede varacaksınız.
Peki "gerçek" hız nedir? HİÇBİR "gerçek" hız yoktur. Her hız başka bir şeyin hızıyla karşılaştırılmalıdır.
Hala satın almıyor musunuz? Bir adım geriye gidelim. Hız yerine konumu düşünün. Burada kapımdan 2 m uzakta oturuyorum ve kapım mutfaktan 10 m. Benim “gerçek” pozisyonum nedir? Hiç mantıklı değil, değil mi? "Gerçek pozisyon" nedir? Bir referans noktasına olan mesafeyi belirtmediğiniz sürece mesafeler bir anlam ifade etmez. 12 metredeyim diyorum. Neye 12 m? Bu da ne? Bu aptalca. Sağ! Kesinlikle! Evrende 0 konumunda olan belirsiz bir şey olduğunu öne sürmek aptalca. 0 konumunu istediğiniz yere yerleştirmenizden hepimiz memnunuz, ancak önce bunun nerede olduğunu bize söylemelisiniz.
Aynısı hız (hız) için de geçerlidir. Araba yere göre 120 km/sa hızla hareket ediyor. Yer, Dünya'nın merkezine göre 1670 km/sa hızla hareket etmektedir. Dünyanın merkezi Güneş'e göre 107.000 km/sa hızla hareket etmektedir. Güneş, Samanyolu'na göre 800.000 km/sa hızla hareket etmektedir. Samanyolu SPK'ya göre 2.100.000 km/saat hızla hareket etmektedir. SPK hareket ediyor mu? Söylemenin bir yolu yok.
Peki sizin "gerçek hızınız" nedir? Bilmiyorum… Gerçek hızınızın hemen hemen 120 km/saat olduğunu söyleyeceğim. Hızın dikkate alındığı hemen hemen her durumda önemli olan tek şey budur.
Dünya saatde 1670 km hıza kendi yörüngesinde dönüyor.
Dünya saatde 107bin km hızla Güneşin etrafında dönüyor.
Güneş saatde 792bin km hızla Samanyolu Galaksisinde dönüyor.
Samanyolu Galaksisi saatde 2.26milyon km hızla içinde bulunduğu evrende dönüyor.