Dudak Yalamak Orucu Bozar mı?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

DUDAK YALAMAK ORUCU BOZAR MI?
 

Dudağı yalamak orucu bozmaz. Aynı zamanda tükürüğü de yutmak orucu bozmaz. Fakat dudakta herhangi bir yemek kırıntısı yada bir başka gıda artığı gibi şeyler olması durumunda dudağı yalamak ve bu artıkları yutmak orucu bozar.

Müslümanlar için en önemli aylardan biri olan Ramazan ayı, insanların yapmış oldukları ibadetlerde en küçük detayları dahi düşünmesine neden oluyor. Oruç tutan ve oruç tutmaya yeni başlayacak olan kişilerin en sık sorduğu sorular arasında da oruçluyken dudakları yalamanın orucu bozup bozmadığı oldu. Hem kadınlar hem de erkekler tarafından sıklıkla sorulmakta olan bu sorunun cevabı din adamları tarafından net bir şekilde verildi.


Diyanet tarafından da onay gören açıklamalarda dudak yalamanın oruç üzerindeki etkileri ile ilgili bilgi paylaşımı yapıldı. Yapılan açıklamaya göre dudaklar kuruduğu için dudakları yalamanın orucu bozmadığı söylendi. Hatta abdest aldığınız zaman ağız içinde kalan yaşlığı yutmanın da orucu bozan bir unsur olmadığı belirtildi. Oruç için tehlikeli olan davranışların bilinçli bir şekilde yemek yiyip içmek olduğu yinelendi. Eğer oruç tutan kişi bilinçli bir şekilde dudağında kalan bir yiyeceği yerse, bu orucun bozulmasına neden olmakta şeklinde açıklama yapıldı. Karnı bilinçli bir şekilde doyuracak yeme, içme eylemlerinin tamamının orucu bozmakta olduğu da net bir şekilde ifade edildi. Bunun dışında kalan, kuruluğu gidermek için dudakları yalama işleminin ise oruç üzerinde hiçbir sorun yaratmayacağı belirtildi. Özellikle oruç tutmaya yeni başlayan kişilerin akılında soru işareti yaratan bu konular, din adamları ve Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yapmış olduğu net açıklamalar ile çözüme kavuşmuş oldu.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber