Devamsızlığa Ne Kadar Para Cezası Var?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Devamsızlık yapan öğrenci ailelerine, para cezası var mı? Devamsızlık yapan öğrencilerin aileleri ne kadar para cezası ödüyor? Devamsızlık yapan öğrenciler, ne kadar para ödemek zorunda? Kaç gün devamsızlık yapan öğrenci para cezası ödüyor?

Özellikle devamsızlığı çok fazla yapan öğrenci ve aileleri, devamsızlık yaptıkları için ne kadar ceza ödeyeceklerine dair sorulara yanıtlar aramakta. Detaylar haberimizde

DEVAMSIZLIĞA PARA CEZASI VAR MI?

Ülkemizde eğitim öğretim 12 yıl boyunca zorunludur. 
Çocuğun okula gitmesine engel olan kişiye, 5 yıla kadar hapis cezası verilmektedir. (TCK 112)
Uyarılara rağmen çocuğunu okula göndermeyen veliye, her gün için 15 TL para cezası verilir. (222 sayılı yasa)
Para cezasına rağmen çocuğunu okula göndermeyen veliye, 500 TL para cezası uygulanır. 

İlköğretim Kurumları Yönetmeliği
İlköğretim okullarının birinci sınıfına, çocukların kaydı yapılır. Yaşça kayıt hakkını elde eden ancak bedenen yeterince gelişmemiş olan çocuklar, velisinin yazılı isteği üzerine okul öncesi eğitim kurumlarına devam edebilir veya kayıtları bir yıl ertelenebilir.
Devam Zorunluluğu
Madde 25 — İlköğretim kurumlarına kaydedilen zorunlu öğrenim çağındaki öğrencilerin velileri öğrencilerin okula devamını sağlamakla yükümlüdürler. Okul yönetimleri, millî eğitim müdürlükleri, müfettişler, muhtarlar ve mülkî amirler 222 sayılı
Kanunun ilgili hükümleri gereğince çocukların okula devamını sağlamakla yükümlüdürler.
Derse Devamsızlık
Madde 26 — Normal ve ikili öğretim yapan okullarda ilk derse girdiği hâlde sonraki bir veya daha fazla derse özürsüz olarak girmeyen öğrencinin durumu velisine ivedilikle bildirilir ve devamsızlığı yarım gün sayılır.
Devamın İzlenmesi
Madde 27 —İlköğretim kurumlarında öğrencilerin okula devamları zorunludur. İlköğretim okullarındaki öğrencilerden, okulun bulunduğu yerleşim biriminin dışına çıkan, adresi bulunmayan ve okulu olmayan bir yere gidenlerin durumu, okul yönetimince e-okuldaki devam bölümüne zamanında işlenir. Öğrencilerin devamsızlıkları, e-okul sistemi üzerinden okul yönetimlerince sürekli takip edilir.
Özürlü Devamsızlık
Madde 28 — Okula devam ederken, yangın, deprem, sel ve benzeri doğal afet veya ana, baba, kardeş gibi yakınlarından birinin ağır hastalığı, ölümü gibi önemli nedenlerle kendilerine izin verilen, tedavi yahut ameliyatı gerektiren bir hastalıktan dolayı okula özürlü olarak devam edemeyen öğrencilerin özürlerinin bitiminde okula devamları sağlanır.
İzin Verme
Madde 29 — Öğrencinin ailesi yanında kalmasını gerektiren hastalık, ölüm, aileden birinin askerlik durumu, tarımsal çalışmalar gibi nedenlerle velisinin yazılı bildirimi üzerine bir ders yılında en çok on beş güne kadar izin verilebilir. Bu izinler, en az yarım gün olmak üzere parça parça veya bütün olarak okul müdürü veya yetkili kılacağı müdür yardımcıları
tarafından verilir. Özüre bağlı izinler devamsızlıktan sayılmaz.
Okula Geç Gelme
Madde 30 — Okula geç gelmeyi veya izinsiz olarak sınıftan ya da okuldan ayrılmayı alışkanlık hâline getiren öğrencilerin bu durumlarının önlenmesi için veli, öğretmen, okul rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri servisi ve okul yönetiminin iş birliği ile gerekli önlemler alınır. Anayasanın 42. maddesi gereği; kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz. İlköğretim kız ve erkek bütün vatandaşlar için zorunludur. Ayrıca 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu ile de çocuğun eğitim hakkı güvence altına alınmıştır. Diğer taraftan Çocuk Haklarına Dair Sözleşmenin 28. maddesi gereği; taraf devletler, çocuğun eğitim hakkını kabul etmişlerdir ve bu hakkın fırsat eşitliği temeli üzerinde tedricen gerçekleştirilmesi görüşüyle, özellikle okullarda düzenli biçimde devamın sağlanması ve okulu terk etme oranlarının düşürülmesi için önlem almalıdırlar.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber