Deprem Çantası Nasıl Hazırlanır?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Deprem Çantası Nedir?
Deprem anında binanın tahliye edilmesi durumunda dışarıda ihtiyaç duyabileceğiniz eşyalar, deprem çantasında toplanmalıdır. Depremin şiddeti yüksek ise, dışarıda kalacağınız süre uzayabilir ve bu vakit içerisinde hem kendi hem de sevdiklerinizin temel ihtiyaçlarını bir süreliğine de olsa kolaylıkla giderebilirsiniz. Deprem acil durum çantası, deprem anında yaşanabilecek panik durumundan dolayı mutlaka kolay erişebileceğiniz bir bölgede saklanmalıdır.

Deprem Çantasında Neler Olmalı?

Deprem Çantası Nasıl Hazırlanır?
Bir doğal afet sonrasında, yiyecek ve içecek ihtiyacını temin edebileceğiniz alanlar kısıtlanabilir. Bundan dolayı çanta içerisine tüm malzemeleri yerleştirdikten sonra çantanın alabileceği ve sizin de taşıyabileceğiniz kadar şişe su ekleyebilirsiniz. Gıda ve sıvı ürünlerin yanı sıra, giyim ve hijyen ürünleri de, deprem çantası olması gerekenler listesinde atlanmaması gereken malzemelerdir. Her aile bireyi için iki ya da üç çift iç çamaşırı, çorap ve mevsime uygun kıyafetleri çantaya eklemek yeterlidir. Hijyen ürünlerinde seyahat boy ambalajlı sabun, diş macunu, dezenfektan ve ıslak mendilleri tercih ederek çanta içerisindeki alandan tasarruf edebilirsiniz. Bebekli aileler, deprem çantalarında mutlaka bebeklerinin temizlik ve gıda ihtiyaçlarını karşılayacak bez, mama ve bebek ıslak mendili gibi ürünler bulundurmalıdır. Çanta içerisine gereğinden fazla eşya ve gıda koymak, hem taşıma hem de dışarıda ihtiyaçlarınıza kolayca erişim açısından sizi zorlayabilir. Uyku tulumları ve battaniyeler ise, düzgün bir şekilde katlandığı takdirde çanta içerisinde daha az yer kaplayacaktır.

DEPREM ÇANTASINDA OLMASI GEREKENLER;

Düdük: Deprem anında özellikle göçük altında kalındığı durumlarda düdük hayat kurtaracak bir eşya olmaktadır. Bulunulan yerin kolay tespit edilmesi açısından mutlaka her deprem çantası içerinde düdük bulundurulmalıdır.

Çakmak: Olası durumlarda veya ateş yakma ihtiyacı için çakmak da deprem çantasında hazır bulundurulmalıdır.

Su: Deprem çantasının olmazsa olmazlarından biri sudur. Su evde bulunulan kişi sayısınca herkese yetecek kadar hazırlanarak çantaya konmalıdır.

El feneri: Deprem çantası içinde bulunması gereken diğer önemli eşyalardan biri de fenerdir. Deprem anında elektrik kesintisi durumları olabileceğinden her duruma karşı hazır bulundurulmalıdır.
Önemli evraklar, belgeler: Bazı önemli bilgileri içeren belgelerin veya fotokopilerinin deprem çantasında hazır olarak bulundurulması gerekmektedir.

Battaniye: Özellikle kış aylarında olan bir depremse, soğuktan korunmak için battaniye önemli bir eşya olmaktadır. Bulunulan mevsim göz önünde bulundurularak deprem çantasına battaniye konmalıdır.

Çadır: Depremden sonra belli bir süre evlere girilememektedir. Bundan dolayı korunaklı olması açısından çadırlar önem taşımaktadır.

İlaç: Devamlı kullanılan ilaçlar varsa bunlar son kullanma tarihleri dikkate alınarak deprem çantasında hazır bulundurulmalıdır. Depremden sonra ilacı hemen temin etmek mümkün olamayabilir.

Gıdalar: Depremden sonra dışarıda kalınan süre için konserve veya atıştırmalık bir şeylerin deprem çantasında bulundurulması gerekmektedir. Bu şekilde çantaya konulduğu zaman sok kullanma tarihlerine dikkat edilmelidir. Uzun süre deprem çantasının içerisinde kalan yiyeceğin, son kullanma tarihi geçecektir. Ayrıca çabuk bozulmayacak gıdalar çantaya konmalıdır.
Deprem Çantasında Neler Olmalı?

Para: Deprem anında bulunulan ortamdan hızla uzaklaşılacağı için para almak için gerekli zaman olmayabilir. Bunun için deprem çantası içerinde bulundurulacak bir miktar para önemli belli durumlardaki ihtiyaçların karşılanması için yardımcı olacaktır.

Küçük radyo: Deprem sonrasında kolay bir şekilde haberleşmenin olması açısından küçük bir radyonun çanta içerinde bulundurulması gerekmektedir.

Pil: El feneri ve radyonun pillerinin bitmesi durumlarında veya farklı bir ihtiyaç anında kullanılmak üzere deprem çantasında pil bulundurmak gerekmektedir.
Yara bandı: Deprem çantasında bulundurulması gereken en önemli eşyalardan biri de yara bandıdır. Deprem anında veya depremden kaçarken oluşabilecek yaralanmalarda yara bandı hayat kurtaran bir madde olmaktadır.

Makas: Depremden sonra ihtiyaç duyulabilecek çok amaçlı eşyalardan biri de makastır. Birçok durumda ihtiyaç için deprem çantasında makas bulundurulmalıdır.

Peçete ve ıslak mendiller: En sık kullanılan ve ihtiyaç olan malzemelerden biri de peçete ve ıslak mendillerdir. İhtiyaç olabilecek kadarı deprem çantasına konulmalıdır.

Giysiler: Deprem sonrasında kullanılmak üzere çorap, iç çamaşırı ve içinde bulunulan mevsime uygun kıyafetler deprem çantasında mutlaka hazır olmalıdır.

Sabun, dezenfektan: Hijyenik olmak açısından sabun, dezenfektan ve kişisel temizlik malzemelerinin deprem çantasında olması gerekmektedir.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak