Deniz suyu içilir mi?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Buharlaşma ve yoğuşma kullanarak az miktarda deniz suyunu tuzdan arındırmak için yüzen bir güneş enerjili damıtma cihazı kullanılır .

 İnsanlar tuzlu su içemezler. Ancak, tuzlu su tatlı suya dönüştürülebilir ve bu taşınabilir,. Sürece tuzdan arındırma adı verilir ve insanlara ihtiyaç duyulan tatlı suyu sağlamak için dünya çapında giderek daha fazla kullanılmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri'nin çoğu içme amaçlı bol miktarda tatlı suya sahiptir veya bu su kaynaklarına erişebilir. Ancak, tatlı su, Ulusun ve dünyanın birçok yerinde yetersiz olabilir. Ve nüfus artmaya devam ettikçe, sadece belirli yerlerde de olsa, tatlı su kıtlığı daha sık meydana gelecektir. Bazı bölgelerde, tuzlu su ( örneğin okyanustan ) içmek için tatlı suya dönüştürülüyor.

Deniz suyunu tatlı suya dönüştürmek için aşılması gereken "basit" engel, deniz suyundaki çözünmüş tuzu uzaklaştırmaktır. Bu, bir tavada biraz deniz suyunu kaynatmak, buharı yakalamak ve tekrar suya yoğunlaştırmak (damıtma) kadar kolay görünebilir. Başka yöntemler de mevcuttur, ancak bu mevcut teknolojik süreçler, büyük popülasyonlara yararlı olması için büyük ölçekte yapılmalıdır ve mevcut süreçler pahalı, enerji yoğun ve büyük ölçekli tesisler içermektedir.

Suyu tuzlu yapan nedir?
Tuzlu su ile neyi kastediyoruz? Tuzlu su, önemli miktarlarda ("konsantrasyonlar" olarak adlandırılır) çözünmüş tuzlar içerir. Bu durumda konsantrasyon, "milyonda parça" (ppm) olarak ifade edildiği gibi sudaki tuz miktarıdır (ağırlıkça). Su 10.000 ppm çözünmüş tuz konsantrasyonuna sahipse, suyun ağırlığının yüzde biri çözünmüş tuzlardan gelir.

Tuzlu su için parametrelerimiz:

Tatlı su - 1.000 ppm'den az
Hafif tuzlu su - 1.000 ppm'den 3.000 ppm'ye
Orta derecede tuzlu su - 3.000 ppm'den 10.000 ppm'ye
Yüksek tuzlu su - 10.000 ppm'den 35.000 ppm'ye
Bu arada, okyanus suyu yaklaşık 35.000 ppm tuz içerir.

Kaynak: https://www.usgs.gov/special-topic/water-science-school/science/desalination?qt-science_center_objects=0#qt-science_center_objects

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak