Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Coğrafyanın İki Ana Dalı Nelerdir?
Coğrafya, toprağına, fiziksel özelliklerine ve atmosferine, ayrıca insan faaliyetlerine ve bunların Dünya'dan nasıl etkilendiğine odaklanan Dünya'nın çalışmasıdır. Coğrafya, dünyadaki fiziksel yerlerin, konumların ve insan topluluklarının doğasını ve göreli organizasyonunu inceler. İki ana dala ayrılır: beşeri coğrafya ve fiziki coğrafya. Coğrafya, doğa bilimleri (fiziksel coğrafya) ile sosyal bilimler (beşeri coğrafya) arasında köprü kuran bir disiplin olarak kabul edilir.
İnsan Coğrafyası
Beşeri coğrafya, insanların dinamiklerini ve davranışlarını ve çevrelerindeki fiziksel dünyayla nasıl etkileşime girdiklerini anlamaya odaklanır. İnsan toplumlarını şekillendirmekten sorumlu kalıpları ve süreçleri inceleyen ve ekonomik, sosyal, kültürel, politik ve insani yönlere odaklanan bir coğrafya dalıdır. Beşeri coğrafya, insanların zaman içinde ve uzayda çevreleriyle nasıl etkileşime girdiğini araştırır.
Beşeri coğrafya, tarihi, kültürel, sosyal, kentsel, politik, ekonomik, kalkınma ve sağlık coğrafyası dahil olmak üzere çeşitli alanlara ayrılabilir. Zamanla, feminist ve davranışsal coğrafya gibi ek alt kategoriler eklendi.
Fiziksel Coğrafya
Fiziki coğrafya, fiziksel peyzajların ve çevrenin dinamiklerini anlamaya çalışır. Bu nedenle fiziki coğrafya, litosfer, hidrosfer, pedosfer, atmosfer ve biyosfer dahil olmak üzere doğal dünyayı inceler. Disiplin ayrıca biyocoğrafya, klimatoloji, meteoroloji, kıyı coğrafyası, peyzaj ekolojisi, çevre yönetimi, buzulbilim, hidroloji, hidrografi, oşinografi, paleocoğrafya, pedoloji, kuaterner bilim ve oşinografi dahil olmak üzere bir dizi alana ayrılabilir. Dolayısıyla fiziki coğrafya, peyzajdaki özelliklerin zaman içinde nasıl oluştuğunu, fiziksel sistemlerin nasıl geliştiğini ve ayrıca flora ve faunanın mekansal dağılımını, hareketini ve benzersiz özelliklerini inceler.