Çocuklara Nasıl Kitap Okumalı?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Çocuklarınızın zeki büyümesi için erken dönemde kitap kurdu olmaları şarttır. Çocuklara okuma faydaları gereğinden fazla vurgulanan olamaz. Bir ebeveyn olarak, çocuklarınızın okuma alışkanlığını, onları bebeklikten okul öncesi çocuklara kadar erken yaşta kitap okuma alışkanlığı başlatarak oluşturabilirsiniz. Küçük çocuklarınıza kitap okuyarak yaratılan sevgi dolu ortam, okumayı sizin sıcaklığınızla ilişkilendirmelerine yardımcı olur ve bu da zihinlerini okumanın olumlu ve zevkli bir aktivite olduğunu hissettirir.

İşte yaşa uygun nasıl yapılır ve çocuklarınıza (bebek, yürümeye başlayan çocuk ve okul öncesi) kitap okumayla ilgili ipuçları, böylece sizinle olan deneyimlerinden en iyi şekilde yararlanacaklardır:

Genel kurallar
Kendinizi hem siz hem de çocuklar rahat edecek şekilde konumlandırın. Herkesin resimleri görebildiğinden emin olun. Örneğin, bir veya iki çocukla yan yana oturun. Bir grupla, çocukları yarım daire şeklinde oturtun ve arkadaki çocukların resimleri görebilmesi için biraz üstüne oturtun.
Dinleyicilerinize, özellikle de küçük çocuklarınıza, hikayeyi dinlemeye hazırlanmaları için birkaç dakika zaman tanıyın.
Ruh hali, dinlemede önemli bir faktördür. Beklenti yaratın.
Bol miktarda ifade kullanın ve ses tonunuzu diyaloga uyacak şekilde değiştirin.
Hikayeye uyacak şekilde hızınızı ayarlayın. Şüpheli bir bölümde yavaşlayın, sözlerinizi söyleyin ve dinleyicilerinizi koltuklarının kenarına getirin!
Hevesli ol. Kendinizden zevk aldığınız hikayeleri okuyun - sevmediğiniz kitapları okursanız, sevmediğiniz şeyler gösterilir.
Siz okurken çocuklarınızın kitaptaki resimlere bakmasına izin vermeyin. Kelimelere dikkat çekin. Onlarla birlikte okuyun, onlara değil. Onların okuma becerilerini ve stratejilerini geliştirmeye çalıştığınızı ve onlara kitabın örneklerini göstermediğinizi unutmayın.
Okumadan önce
Yazarı şu gibi bir şey söyleyerek tanıtın: Bu yazardan ________ ne kadar hoşlandığımızı hatırlıyor musunuz? Bu hikaye hakkında neyi sevdiğimizi hatırlıyor musun? İşte onun yazdığı başka bir kitap. Hadi bunu okuyalım ve okuduğumuz diğer kitap gibi beğenip beğenmediğimizi görelim.
Kitabın kapağını göster. Çocuklara başlığın ne olabileceğini ve hikayenin ne hakkında olacağını düşündüklerini sorun.
Konu hakkında bildiklerini tartışın.
Sahne, karakterler ve hikayenin geçtiği yer hakkında bilgi verin. Daha büyük çocuklarla tür hakkında konuşun (kurgu, kurgu dışı, halk masalı, efsane, gizem, bilim kurgu, masal).
Okumak için bir amaç belirleyin ve şöyle bir şey söyleyerek okumaya başlayacağını işaret edin: Okumaya başlayacağım ve bunu yaparken, Stellaluna'nın hangi problemi olduğunu ve nasıl çözüldüğünü anlamak için dikkatlice dinleyin.

Alıntı: https://www.raisesmartkid.com/all-ages/1-articles/52-reading-to-children-how-tos-and-tips

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber