Çocuklar Ev İşi Yapmalı mı?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Bazı ebeveynler, çocuklarının ev işleri yapması için gerçekten motive olurlar. İyi niyetlerle başlarlar, “ev işleri çizelgeleri” yaparlar ve çocuklarıyla birlikte otururlar ve her bir işi adım adım titizlikle nasıl halledeceklerini açıklarlar. Ancak bazı ebeveynler merak ediyor, çocuklar hiç ev işleri yapmalı mı? Ve hangi yaşlarda?

Çocuklar Ev İşi Yapmalı mı?
Çitin üzerindeyseniz, araştırmaların çocukların ev işleri yaptığında faydalarının çok büyük olduğunu gösterdiğini bilin.

Ebeveynlerin anlaması gereken şey, burada asıl önemli olanın asıl ev işleri olmadığıdır; daha ziyade bu tür sorumlulukların verilmesinden kaynaklanan büyük faydalar.

Küçük bir çocuğun işi sizinki gibi mükemmellik ve başarıyla tamamlamayacağını anlamanız uzun sürmez - işte o zaman işler yavaş yavaş kucağınıza düşmeye başlar.

#1: Ev İşleri Olan Çocuklar Yetişkin Olarak Daha Başarılıdır
Minnesota Üniversitesi'nden Dr. Martin Rossman boylamsal bir çalışma yaptı (denekler 20 yıllık bir süre boyunca takip edildi), bir çocuğun başarısının en iyi göstergelerinden birinin, o yaşta ev işlerine yardım etmeye başlaması olduğunu ortaya çıkardı. 3'ten 4'e.

Bu çocukların uyuşturucu kullanma olasılıkları daha düşüktü ve diğer birçok önemli yararın yanı sıra daha iyi ilişkilere sahipti.

Çocuklara daha küçükken yapacakları işler verildiğinde, görevleri tamamlama yeteneklerine olan güvenleri gelişecektir. Bu, çok küçük çocuklar için de geçerlidir, çünkü yemek pişirme, temizlik veya bahçe işlerinde her zaman yardım etmek için yalvaranlar onlardır.

Yeni yürümeye başlayan çocukların birçok ebeveyni, bulaşık makinesinin, bulaşık makinesini boşaltmaya yardım etmek isteyen iki veya üç yaşındaki iyi niyetli bir kişi tarafından kaçırılmasına aşina olacaktır! Yine de birçok ebeveyn, küçük çocuklara “hayır, daha büyük olduğunuzda” veya “Bunu yapmak için çok küçüksünüz!” diyor, aslında onlara küçük görevler (yaşları için güvenli ve uygun olan) denemelerine izin vermemiz gerekiyor. grubu) böylece çocuklarımız kendi başlarına yeni bir şey yapmanın başarısını hissedebilirler.

Çoğu zaman, ebeveynler olarak, zamandan tasarruf etmek veya doğru yapıldığından emin olmak için bunu sadece kendimiz yapmak daha uygundur, ancak çocuklarımızın güven kazanmasına yardımcı olacak değerli fırsatları kaçırıyoruz. Büyüdükçe 'yapabilirim' tutumu ile 'yapamam' tutumu arasındaki fark olabilir.

#2: Elle Hareket Etmek Kaba ve İnce Motor Becerileri Olan Çocuğa Yardımcı Olur
Küçük çocukların evde elleriyle çalışması için pek çok fırsat var. Malzemeleri ölçerek veya bulaşıkları kurutarak mutfakta yardımcı olmak; kiri tırmıklayarak veya yabani otları çekerek bahçeye yardım etmek; ve hatta toz alma veya süpürme gibi işler bile kaba motor becerileri için harikadır.

Matematiği veya okumayı ev işlerine dahil etme fırsatları da vardır. Çocuğunuza dört patatesi saymasını veya sadece içinde D harfi olan eşyaların tozunu almasını söyleyin. Eğlenceli ve yararlı hale getirmek, çocuğunuzun daha uzun süre meşgul olmasını sağlayacaktır.

#3: Ev İşleri Yapan Çocuklar Başkalarıyla İyi Çalışmayı Öğrenir
Birden fazla çocuğunuz varsa, birlikte bir iş üzerinde çalışmalarını sağlayın. Değilse, çocuğunuzun da sizinle birlikte farklı işleri tamamlamasını sağlayabilirsiniz.

Çocukların taviz vermesi ve kendilerine farklı roller ataması harika çünkü onlara esnek olmayı öğretiyor. Örneğin, bir gece bulaşıkları yıkayabilir ve çocuğunuz durulayabilir veya kurulayabilir ve sonraki gece rolleri değiştirirsiniz.


#4: Ev İşleri Çocuğunuza Gecikmiş Hazları Öğretecek
Bazı ebeveynler işleri bir ödenekle ödüllendirmeyi seçebilir. Diğerleri, tüm ev işleri yapıldıysa, haftanın sonunda çocuklarına özel bir muamele yapabilir. Çocuğunuzun işleri tamamlaması için para birimi ne olursa olsun, ona gecikmiş hazları öğretiyor; ya da daha sonra bir şey için çalışmak.

Bu anlık tatmin dünyasında, çocukların yaptıklarının karşılığını her zaman hemen almadıklarını görmek çocuklar için iyidir. Bazen, ev işlerinin telafisi, annenin Cumartesi günü bir masa oyunu oynamaya vakti olması olabilir. Bu çocuğa, ev işlerinde annesine yardım ederse, uzun vadede bundan fayda sağlayacağını öğretiyor.

#5: Ev İşleri Çocuklara Bir Amaç Verir
Evin etrafında bir şeyler yapmasına yardımcı olmak, çocuğa sahiplik duygusu hissettirir; sanki evin önemli bir parçasıymış gibi. Bu, çocuğa ihtiyaç duyduğunuzu ve onun yardımına minnettar olduğunuzu gösterir, böylece gelecekte kendi başına yardım etmek istemeye daha yatkın olacaktır.

Çocuklar kendilerini önemli hissetmek isterler ve hane halkının sorunsuz çalışmasına yardımcı olmaktan daha önemli ne olabilir? Ailenin refahına katkıda bulunduklarını hissedecekler ve bu da güven ve özsaygı oluşturacaktır. Ev işlerine katılan çocukların, o sırada angarya bir yük olduğunu düşünseler bile daha mutlu oldukları görülmüştür .

#6: Ev İşleri Çocuklara Öz Disiplini Öğretir
Hayatta yapmak zorunda olduğumuz pek çok şey var, canımız istemiyorsa bile. Başarılı insanların, diğer insanların yapmak istemedikleri veya yapmaktan çekinmedikleri şeyleri yapmakta iyi oldukları sıklıkla söylenir - büyük bir öz disipline sahiptirler.

Canınız istemese bile hayatınızın farklı alanlarında 'ortaya çıkabilmek' çok önemlidir – buna okul, iş ve hatta ilişkiler dahildir. Öz disiplin, yaşamın birçok alanında başarılı olmak için gerekli olan temel bir beceridir.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber