Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
1. Çocukları riskleri hissetme fırsatından mahrum ederiz. "Her şeyden önce güvenlik"
Avrupalı psikologlar şunu keşfetti: Çocuklar sokakta oynamazlarsa, düşmezler ve dizlerini incitmezlerse, olgun olduklarında çeşitli fobiler yaşarlar. Çocuğun bunun normal olduğunu anlamak için birkaç kez düşmesi gerekir. Ergenler, duygusal olgunluğa ulaşmak için ilk aşkın acısını çekmeli ve hissetmelidir, bu olmadan kalıcı ilişkiler kurmak imkansız olacaktır. Çocukların hayatından riskler bir yana bırakıldığında, yetişkinler kendini beğenmiş, kibirli, utangaç insanlara hayat veriyor.
2. Kurtarmaya çok hızlı atlıyoruz
Çocuğumuzla fazla ilgilendiğimizde ve yardımına çok hızlı atladığımızda, sorununa kendi başına çözüm bulma fırsatımız olmaz. Er ya da geç çocuklar bu "yardıma" alışacaklar: Bir hata yaparsam veya istediğimi alamazsam, yetişkinler bunu benim için yapacak. Yetişkinlerin dünyasında ise işler tamamen farklıdır. Bu nedenle, çocuklar yetişkin yaşamla baş edememe riskiyle karşı karşıyadır.
3. Zevkimizi çok yüksek sesle ifade ederiz
"Her katılımcı bir ödül alır" kuralı çocuğunuza kendini özel hissettirir. Ancak bir süre sonra çocuk onu sevenlerin sadece annesi ve babası olduğunu, geri kalanının olmadığını fark eder. Zamanla çocuk karmaşık durumlardan kaçınmak için aldatmayı, aldatmayı öğrenecektir. Çünkü bu tür durumlarla nasıl başa çıkacağını bilmiyor.
4. Suçluluğun örnek davranışları engellemesine izin veririz
Çocuğunuz hayatta hoş olmayan durumlarla baş etmek zorunda kalacak, ancak asi tavırları engelleyebilir. Bu nedenle çocuğunuza "hayır" ve "şimdi değil" deyin ki arzuları ve ihtiyaçları için savaşmayı öğrenebilsin. Genellikle, bir ailede birkaç çocuk varsa, ebeveynler bir çocuğun davranışlarını, davranışlarını takdir etmekten ve diğerini görmezden gelmekten rahatsız olurlar. Ancak herkesi ödüllendirmek imkansız. Bu şekilde, çocuklarımıza başarının çabalarımıza ve eylemlerimize bağlı olduğunu öğretmeme riskini alırız.
5. Geçmişimizin hatalarını paylaşmayız
Çocuğumuzun kanatlarını açıp yalnız düşeceği zaman gelecek. Ve olgun, bunu yapmasına izin vermek zorunda kalacak. Ancak bu, bilmediği yerlerde gezinmesine yardımcı olmayacağımız anlamına gelmez. Gençliğinde yaptığınız hataları onunla paylaşın. Sigara, alkol ve uyuşturucu ile ilgili konuları gizlemez. Çocuklar hayatta zorluklarla karşılaşmaya hazır olmalı ve kendi eylemlerine cevap vermeye hazır olmalıdır. Ona nasıl hissettiğinizi, benzer durumlarda bulunduğunuzda, nasıl tepki verdiğinizi, hangi dersleri aldığınızı anlatın.
6. "Zeka" ve "adanmışlığın" anlamını "irade ve cesaret" olarak yorumluyoruz
Zeka, genellikle çocuğun olgunluk düzeyinin bir belirleyicisi olarak kullanılır ve sonuç olarak, ebeveynler zeki çocuğun olgun yaşama hazır olduğuna inanırlar. Öyle değil. Hollywood'daki bazı profesyonel sporcular ve genç oyuncular inanılmaz yeteneklere sahipler, ancak bazen kendilerini kamu skandallarının içinde buluyorlar. Çocuğunuzun tamamen yetenekli olduğunu düşünmeyin. Çocuğunuza belirli özgürlükleri ne zaman verebileceğinizi belirleme yeteneği veya "sorumluluk" için sihirli bir çağ yoktur. İyi bir kural var - aynı yaştaki diğer çocukları takip edin. Ve diğer çocukların daha bağımsız olduğunu fark edeceksiniz ve bu bağımsızlığı çocuğunuzda da göremediğiniz için suçlu olabilirsiniz.
7. Çocuklarımıza öğrettiklerimizi yapmayız
Ebeveynler olarak, çocuklarımızın yaşamasını istediğimiz hayatı şekillendirmemiz gerekiyor. Şu anda ailemizin lideriyiz ve bu nedenle çevremizdekilerle iyi ilişkiler kurmamız gerekiyor. En ufak hareketlerinizde bile davranışınıza dikkat edin çünkü çocuklarınız sizi izliyor. Kuralları görmezden gelirseniz, çocuklarınız da aynısını yapacaktır. Çocuklarınıza tüm kalbinizle çevrenizdekilere yardım etmenin ne anlama geldiğini gösterin.