Çocuğunuza Güvenli ve Güvenli Olmayan Dokunmayı Öğretmenin Yolları

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Çocuklarınıza sadece “yabancı tehlikeyi” öğretmek , onları güvende tutmak ve çocuk istismarcılarından uzak tutmak için yeterli olmayabilir. 4 yaşındaki çocukların çoğu güvensiz ve güvenli dokunuş kavramını anlasa da, bir plan olmadan ayrıntılara girmek işlerin ters gitmesine neden olabilir. Dikkatli bir şekilde ele alınmazsa, çocuğunuzun kafasını karıştırabilir ve cevaptan çok soru ile sonuçlanabilir. Farkı öğrendikten sonra, çocuğunuz buna göre tepki verebilir ve işler ters gitmeden önce sizi zamanında bilgilendirebilir.

1. Çocuğunuzla dikkat dağıtıcı unsurlardan uzak, sessiz bir yerde konuşun.
Bu konuşmanın başarılı olması için ilk adım çok önemlidir ve bu nedenle, kendinizi güvenli ve güvensiz dokunuş hakkında konuşmaya hazır hissetmeniz ve konuyu zorlamamanız önemlidir. Çocuğunuzla rahatsız edilmeden konuşabileceğiniz sessiz bir yer seçerek başlayın. Çocuğunuzun ellerini tutarak veya kanepede ya da yerde birlikte oturarak sahneyi daha rahat hale getirin.


2. Güvenli ve güvensiz dokunuşu karşılaştırmalarına izin verin.
İlk konuşmanızı yaptıktan sonra, çocuğunuzun size güvenli olmayan ve güvenli dokunmanın ne anlama geldiğini açıklamasına izin verme zamanı. Bu şekilde, çocuğunuzun son konuşmanızdan ne kadar öğrendiğinin ve anladığının farkına varacaksınız. Bağlı kalın ve her iki dokunuş türünün bir örneğini isteyin. Ayrıca bir rol oyunu oynayabilir ve çocuğunuza “Ne yapardınız ...?” Diye sorabilirsiniz. veya "Kimden bahsedeceksin ...?" ve benzeri. Çocuğunuz, bir tokalaşmanın, güvendiğiniz birinden bir kucaklamanın, sırtına hafifçe vurmanın ve omzunuzun etrafındaki bir kolun güvenli olduğunu anlamalıdır.

Ancak, güvenli olmayan bir dokunuş şu durumlarda olur:

Durum hakkında konuşursan biri seni incitmekle tehdit ediyor
birisi senden kimseye söylememeni istiyor
birisi sizi ona dokunmaya zorluyor
dokunuş seni endişelendiriyor ve korkutuyor
bir kişi sana dokunur ve bu seni rahatsız eder
Bir kişi vücudunuza dokunulmasını sevmediğiniz bir yere dokunursa
seni incitiyor
3. Güvenli bir dokunuşun bile bazen canınızı yakabileceğini açıklayın.
Küçük çocuklar genellikle karışık duygulara sahip olabilir ve güvenli bir dokunuşu güvenli olmayan bir dokunuş olarak tanımlayabilir. Bu genellikle ağrı hissettiklerinde veya kendileri için yabancı olan bir doktor tarafından dokunduklarında olur. Kıymığı çıkarmak gibi bir örnek kullanın, canınızı yakabilir, ancak bunu yapmak onları sağlıklı tutar ve güvenli bir dokunuş olarak kabul edilir.

Buradaki anahtar, çocuğunuza doktorunun bazen muayenesini tamamlamak için özel bölümlerine dokunması gerekeceğini açıklamaktır. Elbette, çocuğunuza her şeyin yolunda olduğundan emin olmak için her zaman orada olacağınızı söyleyin.

4. Özel bölümleri açıklamak için bikini kullanın
 

Çoğunuz, çocuğunuzun hala çok küçük olduğunu düşünerek, vücudunuzun bölümleri konusundan ve çocuğunuzla cinsel ilişkiden kaçınırsınız, ancak bu yüzden suçluların avantajı vardır. Çocuğunuza karşı açık olmalısınız ve yaşına uygun samimi eylemler hakkında konuşmalı ve özel bölümleri saygıyla tartışmalısınız. Bu konuya kapalı olmak ve bu konuda koruyucu olmak çocuğunuza yanlış sinyal ve fikir verebilir. Çocuklarınız uygunsuz bir şey yaşamış olsalar bile, samimi kısımlar hakkında konuşmanın başlarını belaya sokacağını ya da sinirleneceğinizi düşünerek açılmayacaklar.

Eğer samimi vücut kısımlarının isimleri hakkında konuşurken kendinizi rahat hissetmiyorsanız, örnek olarak bir bikini kullanın. Vücudun bir bikini örtüsüne dokunmanın güvenli olmayan bir dokunuş olarak kabul edildiğini açıklayın. Bu, uygun isimleri kullanmak zorunda kalmadan onlara iyi bir görsel bakış açısı sağlayacaktır.

5. Güvenli olmayan dokunuşun bir "sır" olmadığını açıklayın.
Çocuk istismarcılarının çoğu, istismara uğramış çocuğa durumu gizli tutmasını söyler ve çoğu durumda çocuklar bunu kendi suçları olarak düşündükleri veya istismardan korktukları için dinlerler. Çocuklarınıza, biri güvensiz olanı bir sırra dokunmayı söylerse, size hemen söylemesi veya çocuklarınızın tanıdığı ve gerçekten güvenebileceği birine söylemesi gerektiğini açıklayın. Burada, kendilerini daha güçlü hissetmelerini ve gerektiğinde hareket etmelerini sağlamak için onlara örnekler vermek önemlidir ve bunu daha basit hale getirmek için bu adım için de rol yapma pratiği yapabilirsiniz.

6. Onlara "hayır" deme hakları olduğunu söyleyin.
Hakkında  70% istismar vakalarını çocuk biliyordu ve güvenilir olduğunu rahatsız eden ile gerçekleşebilir. Bu nedenle, bir arkadaş veya güvenilir bir akraba tarafından bile uygunsuz bir dokunuş bir çocuk için kafa karıştırıcı hale gelebilir. Sonuçta, onlara bu insanlara güvenmeyi öğretiyorsunuz ve ani hareket değişikliği, onları sadece kafalarının karışık hissetmesine değil, aynı zamanda korkmuş ve çelişkili hissetmelerine de neden olabilir.

Bu nedenle çocuklarınıza HAYIR deme ve hatta bağırma hakları olduğunu söylemelisiniz! her türlü güvensiz dokunuşa. Her zaman bu fikri pekiştirin, onlara kendi bedenlerine sahip olduklarını ve onu korumak için her şeyi yapabileceklerini söyleyin.

Çocuğunuz şu haklara sahiptir:

Hayır de ve birine istemediğini ve dokunulmaktan hoşlanmadığını söyle
Size dokunan tacizci kişiden hemen uzaklaşın. O kişiyle bir daha asla yalnız kalmayın.
Yardım isteyin ve hatta çığlık atın
Kendine inan, bu senin hatan değil ve sen yanlış bir şey yapmadın
7. Çocuğunuza, biri dokunuyorsa konuşabilecekleri birkaç kişiyi isimlendirmelerini isteyin.
Çocuklarınızın taciz durumunda güvenebileceklerini düşündükleri en az 5 kişiyi isimlendirmelerini sağlayın. Bir kişi güvenli olmayan dokunuşlarla çalışırken çocuğunuzun koşabileceği biri. Birini düşünemiyorlarsa, bunu yapmalarına yardım edin. Ayrıca, çocuklarınıza birisi harekete geçip yardım edene kadar durumu insanlara anlatmaya devam etmeleri gerektiğini ve asla pes etmemelerini hatırlatın.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak